Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Z domova  |  04.12.2006 14:09:37

Kauza Doležel: Starosta Péťa propuštěn

(Sabina Slonková, Aktuálně.cz) Soudy začaly propouštět obviněné z kauzy Doležel. Po bývalé Paroubkově náměstkyni Jourové je na svobodě i starosta Péťa. O propuštění starosty Budišova Ladislava Péti rozhodly úřady na základě žádosti jeho advokáta.

"Důvody vazby podle našeho názoru, s kterým se ztotožnil i státní zastupitelství, pominuly. Stíhání nadále trvá, ale klient věří, že se mu podaří prokázat nevinu," sdělil Aktuálně.cz advokát Péti Oldřich Chudoba.

Doležel ve vazbě zůstává

Klíčové postavy případu ve vazbě narozdíl od Péti a ministerské exnáměstkyně Věry Jourové zůstávají: jak bývalý šéf kabinetu dvou sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel, tak úředník z ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Zdeněk Doležel je v kauze hlavní postavou. Ve vazbě zůstává. Čelí podezření z vydírání a z chystaného podvodu s dotacemi na opravu památek. Zatímco z násilného deliktu již byli obviněni, pro finanční machinace zatím kriminalisté nenasbírali dostatek důkazů.

Svědek v ohrožení

Propuštění Péti, který je vážně nemocný, přichází několik dní poté, co se terčem dalších výhrůžek stal hlavní svědek případu, architekt Marek Řičář. „Zemřel mlád, dřív než stih svou práci dodělat, zemřel zbytečně, a přece tak rád, příliš mluvil, příliš věděl, konec svůj tak předpověděl," citovaly Lidové noviny z úmrtního oznámení, které Marek Řičář dostal minulý týden do schránky

Řičáře už několik týdnů chrání policie, v minulosti jej podle kriminalistů vydírala právě skupina Zdeňka Doležela. Architekt nyní zvažuje, že požádá policii o zařazení do programu ochrany svědků. Program počítá mimo jiné i se změnou identity, přetrháním dosavadních vazeb s přáteli, často i s příbuznými a podobně.

Policie: Chtěli miliony

Zde jsou základní kontury příběhu: podle policejní verze se Doležel spolu s komunálními politiky rozhodli neoprávněně získat část z desítek miliónů, které na obnovu památek poskytly Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj. A to prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Bono Publico.

Téměř sedmdesát milionů korun mělo být podle projektu, který vybralo ministerstvo pro místní rozvoj, použito na obnovu zámku v Budišově na Třebíčsku. O tento zámek v Budišově v případu jde. Kriminalisté ale nyní podle zjištění Aktuálně.cz tvrdí, že mají důkazy o tom, že cena rekonstrukce byla nadsazená tak, aby si všichni aktéři případu mohli mezi sebou rozdělit zhruba 30 miliónů korun. V příběhu byla obviněna i bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová, která podle policie šla Doleželově skupině na ruku a měla za to dostat dva miliony. Důkazů, že Jourová je skutečně zkorumpovaná, má ale policie podle zjištění Aktuálně.cz málo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688