Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2006 15:04:59

BHS - koment k výsledkům ČEZ - rychlý růst k 1000 by byl nezdravý

Začněme u konsolidovaných čísel. Trh posuzoval zveřejněné cifry zejména podle průměru z odhadovaných čísel. Tam Skupina naplnila očekávání v oblasti tržeb, ale mírně zaostala v hodnotách zisků. O vysokých relativních nárůstech, na které jsme si již zvykli a které společnost potvrdila i v tomto čtvrtletí, se již tolik  nemluvilo: tržby meziročně +27,2%, EBITDA +25,8%, provozní zisk +29,0% a čistý zisk (před menšinovými podíly) + 44,2%; to vše i po určité revizi výsledků 3.Q.2005 směrem vzhůru.

Společnost opět o něco zvýšila odhady na konec roku, a to na 28,5 mld čistého zisku z 28,0 mld čistého zisku uváděných po pololetí, přičemž by mělo jít o minimální hodnotu, tj. o odhad na dolním kraji intervalu.

Ano, je třeba připustit, že na výsledcích se podílely a budou podílet jednorázové výsledky typu položek kurzových zisků a zisku z prodeje povolenek, ale nic to nemění na opakovaně se lepšících očekávání, které se v tomto roce stalo téměř tradicí.

Vychází předpovědi společnosti o konvergenci cen elektřinyregionu. Aktuální informace z dvoustranných obchodůelektřinou (zmíněné obchodním ředitelem Alanem Svobodou) hovoří o 47 až 48 €/MWh v Česku, 48 €/MWh na Slovensku a 56 €/MWhMaďarsku v porovnání s Německem, kde se ceny pohybovaly od 53 do 57 €/MWh. Plnou konvergenci tak lze předpokládat zhruba do 2 let !

Poměry na středoevropském trhu se mění a opět v duchu dřívějších předpovědí společnosti. Polsku se vrací zpoždění v odsíření elektráren, což by mělo znamenat pokles výrobních zdrojů v nejbližších létech, cca do roku 2008. Nedostatek elektřinyregionu hovoří ve prospěch budoucích zisků.

Navíc se naplňuje nejen očekávání uzavření trasy pro export elektřinyPolska do Rakouska, ale samotný polský regulátor zakázal pro příští rok veškerý export elektřinyPolska. To by mohlo pomoci vyjednávací pozici ČEZuPolsku, např. v úsilí vstoupit do společnosti PAK , kde se spekuluje o tom, že soukromý vlastník (který je zde vedle polského státu) spojoval svůj profit právě s exportem elektřiny vyrobené touto elektrárnou.

Společnost pak v Polsku usiluje také o dokoupení minoritních podílů v elektrárnách ELCHO a Skawina.

Pasáž o akvizicích sice nepřinesla žádné bombastické novinky, ale potvrdila pokračující aktivitu; v poslední době zejména v Bosně a Hercegovině (projekt výstavby nového bloku v lokalitě Gacko). Ukrajina zatím bez komentáře; je otázku,  zda lze ještě s nějakým úspěchem počítat. Příležitosti (zatím v neznámém časovém horizontu) spatřuje společnost v Rusku. V diáři společnosti je pak řada na Balkáně.

V prezentaci se nehovořilo o  možných scénářích nákupu vlastních akcií a prodeje části akcií v držení státu; nicméně stále platí, že by to mělo být tématem příštího roku. Snížení základního jmění by přineslo zvýšení hodnoty akcií pro ostatní akcionáře.

 

Závěr: dlouhodobí investoři nemusí mít žádné obavy o svou investici, krátkodobě: cena kolem 900 by byla „tak akorát“, růst na 1000 Kč za akcii do konce roku by byl spíše „nezdravým“ překvapením.

(Zdroj:prezentace výsledků za 9M 2006 společnosti ČEZ 15.11.2006; www.cez.cz )

 

15.11.2006

Petr Hlinomaz

BH Securities
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688