Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.11.2006 10:03:47

BHS - Uni - výsledky 9M 2006 bez započtení jednorázových položek jsou příznivé

Čtvrteční zveřejnění výsledků společnosti Unipetrol za 9 měsíců roku zaskočilo v prvním okamžiku čistým ziskem hluboko pod dohady trhu i při velmi dobrých tržbách a provozních výsledcích. Bližší vysvětlení ukázalo na velkou roli jednorázových položek a akcie svou aktuální cenu ustály. Pozitivně pak působila tisková konference společnosti symbolizující změny v prezentační úrovni, představení hlavních osob zodpovědných za jednotlivé oblasti ve skupině a uvedení plánů na nové uspořádání Skupiny. 

Konsolidovaně vykázal Unipetrol velmi slušné tržby 71,8 mld (po odečtení spotřební daně) a hrubý zisk 8,1 mld , což potvrdilo velmi dobré rafinérské marže i ve 3.Q.  Provozní zisk byl sice dobrý (4,5 mld ), ale již poznamenán konsolidovanou ztrátou související s jednorázovým účetním přeceněním majetku při prodeji Spolany v celkové výši -387 mil na nižší hodnotu z účetního a tržního vyjádření snížené o náklady spojené s prodejem.

Čistý zisk byl pak výrazně ponížen daní z příjmů jednorázově zvýšenou o 324 mil a činil 2,83 mld vedle odhadů v úrovni cca 3,4 mld . Původ této částky je v pochybnostech správného využití investiční pobídky a oprávnění čerpat související slevu na dani a hrozba případné úhrady vysokých sankcí; výsledkem analýzy bylo rozhodnutí vedení společnosti daň zaplatit a následně požádat o její vratku (což se údajně stalo na začátku listopadu). ek analýzy Zaskočila  Zaskočí však výše daně z příjmů, která srazila čistý zisk pod naše očekávání  cca 3,4 mld na cca 2,8 mld .

Opatrnost byla patrně na místě, jen působí trochu nesourodě vedle optimismu v oblasti soudních sporů, kdy rezerva na soudní spory, kde je ve hře cca 840 mil , zatím vytvořena nebyl nebyla a vedení se k ní patrně ani nechystá koncem roku. Nicméně je třeba jej stále uvažovat jako jeden  z rizikových faktorů konečného výsledku roku 2006.

Druhým faktorem, který bude ztěžovat interpretaci konce roku 2006 je ohlášená ztráta 400 mil spojená s odstávkami rafinérií v posledním čtvrtletí tohoto roku. Čistý zisk by se pak nemusel o mnoho lišit od výsledku za tři čtvrtletí a dosažení úrovně roku 2005 je ohroženo; společnost usiluje o dosažení zisku na úrovni loňského roku při odečtení jednorázových vlivů.

Přesto přístup, který ukázala společnost na poslední tiskové konferenci, a  představené postupy a plány opravňují k optimismu:

a)je zřetelný posun v informační politice směrem k větší otevřenosti,

b)zdá se , že probíhá konsolidace v personální oblasti vedení společnosti,

c)mění strukturu Skupiny podobným způsobem jaký známe u ČEZu, tj.:

-    odděluje výrobu a prodej,

-    vytváří speciální centra sdílených služeb pro všechny členy Skupiny,

-    zjednodušuje právní strukturu a byrokracii ve skupině.

Tento proces by měl být ukončen do konce roku 2009 a mimochodem aktivně počítá i se zapojením Parama, což oslabuje naši původní úvahu o možnosti prodeje této společnosti..

Závěrem dodejme, že společnost potvrdila záměr prodat Kaučuk do konce roku 2006 a označila stádium jednání za velmi pokročilé. Společnost odmítla, že by existovala nějaká dohoda o koupi podílů v České rafinérské, zájem společnosti Conoco Philips svůj podíl prodat je veřejnou informací a pokud bude Unipetrol osloven, má zájem v koupi uspět.

 (Zdroj: www.unipetrol.cz, tisková konference 9.11.2006)

 

Petr Hlinomaz

BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688