Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  06.11.2006 17:34:42

Proventus Finance - souhrn týdne 30. 10. - 3. 11. na světových trzích


Americké akciové trhy do nového týdne vstoupily poněkud nerozhodně, když hlavní akciové indexy zaznamenaly smíšené výsledky. Ve druhé polovině týdne však akcie zamířily směrem dolů. Impulsem pro prodávání akciových titulů se staly horší makroekonomické zprávy, které signalizují, že možná dochází k silnějšímu ochlazování americké ekonomiky, než se původně očekávalo. Index ISM průmyslu se překvapivě snížil, produktivita práce klesla více než se očekávalo a jednotkové pracovní náklady naopak překvapivě vzrostly. Ne příliš příznivě vyzněly i maloobchodní tržby některých společností, které nenaplnily v poslední době nahoru revidovaná očekávání. Investoři tak využily těchto zpráv k uzavírání svých pozic a vybírání slušných zisků z předešlých měsíců. Klesaly akcie napříč celým trhem, přičemž nejhůře se dařilo technologickému sektoru, který si v poslední době vedl nad míru dobře. K výraznějším ziskům akciových titulů nepomohla ani velmi příznivá zpráva o zaměstnanosti.

 

V průběhu uplynulého týdne se většině sektorům nedařilo. Největší ztráty zaznamenaly farmaceutický sektor, sektor dopravy a polovodičů. Velmi slušný zisk si připsal sektor zlata a špatně si nevedl ani ropný sektor. Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart varovala, že jeho tržby v říjnu vzrostou pouze o 0.5%, což je nejnižší tempo za posledních 6 let  a byl tak vznesen určitý otazník nad spotřebou domácností před koncem roku. Slabší tržby pak v průběhu týdne reportovaly např. Target či Costco. S lepšími výsledky přišly naopak např. společnosti JC Penney a Nordstrom. Index Dow Jones nakonec oslabil o 0.86% na hodnotu 11986.04 bodů. S&P index se snížil o 0.95% na konečnou hodnotu 1364.30 bodů. Ztrátový výsledek zaznamenal i technologický Nasdaq, který ztratil 0.84% na 2330.79 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se ve srovnání s jejich americkými protějšky dařilo o poznání lépe. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, se téměř nezměnil a uzavíral na úrovni 1,448.4 bodů. Panevropský index od začátku roku posílil již o více než 13.0%, když růst byl podpořen zejména aktivitami v oblasti fúzí a akvizic a uspokojivými hospodářskými výsledky společností. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.60% na hranici 6284.38 bodů. Analytici očekávají, že v roce 2007 by se korporátní zisky evropských společností měly pohybovat okolo úrovně 8.5%.

 

 

                                              Makroekonomické zprávy

 

Osobní příjmy občanů USA se v září zvýšily o 0.5%, zatímco ekonomové očekávali růst o 0.3%. Výdaje po odečtení inflace vzrostly o 0.4%, přičemž analytici odhadovali vzestup o 0.2%. Došlo však ke zmírnění inflace, když klíčový ukazatel jádrových cen osobní spotřeby se zvýšil v souladu s očekáváním o 0.2% po tempu 0.3% v srpnu. Jeho meziroční míra se snížila na 2.4% z předchozích 2.5%. Jádrový ukazatel cen osobní spotřeby bez potravin a energie je oblíbeným inflačním vodítkem pro americkou centrální banku, která neoficiálně považuje za bezpečné pásmo meziroční růst inflace tempem v rozmezí 1-2%. V poslední době Fed uváděl, že podle jeho očekávání by měla tato míra inflace v příštích měsících klesat pod vlivem zpomalování hospodářského růstu, což by mělo přispět k tomu, aby FED již dále nezvyšoval úrokové sazby.

 

Hodnota indexu spotřebitelské důvěry, který zveřejnila organizace Conference Board, se v říjnu překvapivě snížila na 105.4 z předchozích 105.9 bodu, zatímco ekonomové očekávali dokonce růst indexu na úroveň 107.5 bodu. Ke celkovému zvýšení indexu nepomohl ani růst indexu očekávání, který byl více než kompenzován poklesem indexu současných podmínek. V rámci hodnocení současné situace se zlepšilo zejména hodnocení ekonomické situace, ale snížilo se hodnocení trhu práce. Podobný vývoj vykazuje i index očekávání. Index spotřebitelské důvěry se však i přes říjnový pokles pohybuje na nejsilnějších úrovních za  posledních několik let. Index ISM průmyslu se v říjnu překvapivě snížil na 51.2 z předešlých 52.9 bodu, zatímco ekonomové očekávali dokonce jeho posílení na 53.0 bodu. Po nevýrazném růstu indexu v září tak v říjnu došlo nečekaně k jeho poklesu a dosavadní vývoj signalizuje určité oslabování růstu aktivity průmyslu a celé ekonomiky.

 

Produktivita práceUSA ve třetím čtvrtletí stagnovala, zatímco ekonomové očekávali její růst o 1.1%. Růst produktivity ve druhém čtvrtletí byl navíc revidován směrem dolů na 1.2% oproti původním 1.6%. Jednotkové pracovní náklady ve třetím čtvrtletí vzrostly o 3.8%, přičemž ekonomové odhadovali jejich zvýšení o 3.4%. Růst nákladů ve druhém čtvrtletí byl naopak revidován směrem vzhůru na 5.4% ze 4.9%. V dlouhodobém průměru zůstává růst nákladů na jednoho zaměstnance včetně mezd poměrně nízký. Všeobecně výsledky nelze označit za příznivé, nicméně data nesignalizují významnější inflační tlaky a jsou pravděpodobně v souladu s probíhající klesající fází ekonomického cyklu.

 

Míra nezaměstnanosti se v USA v říjnu překvapivě snížila na 4.4% ze zářijových 4.6%, přičemž ekonomové očekávali její stagnaci na úrovni 4.6%. V říjnu bylo vytvořeno 92 000 nových pracovních míst, zatímco trh odhadoval jejich nárůst o 125 000. Za období od srpna do října však došlo revizi růstu zaměstnanosti směrem nahoru. Tempo růstu zaměstnanosti nicméně postupně slábne. Pokles míry nezaměstnanosti pravděpodobně reflektuje expanzi trhu práce z posledních měsíců. Ochlazování ekonomického růstu nicméně nedává velký prostor pro její další pokles.

 

Ukazatele ekonomického sentimentuEurozóně v říjnu naopak nečekaně vzrostly a v dlouhodobém srovnání zůstávají též poměrně vysoké. Například indexy sentimentu průmyslu a maloobchodu jsou jen těsně pod svými rekordními hodnotami. S výjimkou slabšího indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání jsou i jiné předstihové indikátory, jako jsou např. index Ifo, index nákupních manažerů průmyslu či index firemní aktivity služeb, stále překvapivě silné. Tyto ukazatele tudíž ve svém souhrnu nasvědčují tomu, ze ve druhém pololetí by mělo dojít ke slabšímu ochlazení hospodářského růstu Eurozóny než se původně očekávalo a výraznější zpomalení by mohlo nastat pravděpodobně až v průběhu příštího roku.

 

Evropská centrální banka dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 3.25%. Ve svém prohlášení k rozhodnutí o úrokových sazbách se ECB držela své dosavadní rétoriky prezentované na říjnovém rozhodování o sazbách. ECB signalizuje do konce roku ještě minimálně jedno zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 3.50%, tento postup zdůvodňuje nízkou úrovní úrokových sazeb a potenciálním inflačním nebezpečím. Index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny se v říjnu překvapivě zvýšil na 57.0 oproti zářijovým 56.6 bodu, zatímco trh očekával jeho menší posílení na 56.7. Stále tak dochází k mírnému zvyšování doposud silného růstu aktivity průmyslu.

 

Míra nezaměstnanosti v Eurozóně v září dle očekávání trhu stagnovala na úrovni 7.8% a stále se pohybuje na nejnižší hodnotě za posledních 5 let. Nezaměstnanost v září klesala zejména ve Francii, Rakousku a Irsku a naopak vzrostlaNěmecku a Lucembursku. I v případě evropského trhu práce lze pokles nezaměstnanosti přičítat solidnímu ekonomickému růstu v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Výraznější oživení trhu práce jíž nicméně není možné očekávat, neboť tempo hospodářského růstu se pod vlivem nižšího globálního ekonomického růstu v příštích čtvrtletích sníží.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Čistý zisk poskytovatele potrubní dopravy ropy a zemního plynu Valero L.P. se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil na 36.9 mil. USD či 0.79 USD na akcii oproti 41.3 mil. USD či 0.88 USD na akcii před rokem. Analytici očekávali zisk ve výši 0.60 USD na akcii. Tržby ve stejném období meziročně vzrostly na 291 mil. USD ve srovnání s 258.4 mil. USD loni. Ve čtvrtém čtvrtletí Valero očekává zisk v rozmezí 0.65-0.70 USD na akcii, zatímco analytici očekávají 0.76 USD na akcii.

 

Provozovatel newyorské burzy New York Mercantile Exchange (Nymex) se chystá vstoupit na trh. Primární emise jeho akcií (IPO) by mohla vynést až 358.8 mil. USD, přičemž Nymex Holdings by chtěl emitovat něco kolem 6.9 mil. akcií. Prodejní cena akcií ještě nebyla přesně stanovena, ale indikativní cena se zatím pohybuje v rozmezí 48 až 52 USD za akcii. Nymex je největší termínovou burzou na světě, kde se obchodují fyzické komodity, a kde je zároveň clearingové centrum pro vypořádávání transakcí. Podle objemu zobchodovaných kontraktů za loňský rok je Nymex třetí největší termínovou burzou v USA. Akcie Nymexu se budou na newyorské akciové burze NYSE obchodovat pod označením NMX.

 

Čistý zisk vydavatele platebních karet Mastercard ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl na 193 mil. USD či 1.42 USD na akcii oproti 109.1 mil. USD či 0.79 USD na akcii před rokem. Tržby se ve stejném období zvýšily o 14% na 902 mil. USD. Analytici odhadovali zisk společnosti ve výši 1.07 USD na akcii a tržby na úrovni 871.2 mld. USD. Společnost dále oznámila růst 15% v objemu a 18.9% v počtu transakcí. Akcie Mastercard na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když vyskočily o téměř 15% na 85.07 USD na akcii.

 

Čistý zisk německého výrobce chemikálií BASF se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 24.1% na 613 mil. EUR. Důvodem byly především jednorázové náklady. Zisk bez zahrnutí jednorázových položek totiž vzrostl o 22% na 1.6 mld. EUR. Tržby společnosti se zvýšily o 28.4% na 13.3 mld. EUR. Společnost očekává, že poptávka zůstane i ve čtvrtém čtvrtletí poměrně silná. Ceny surovin však jsou i nadále vysoké, což vytváří tlak na marže. Vedení společnosti na celý letošní rok plánuje tržby přes 50 mld. EUR a očekává, že čistý zisk bez jednorázových položek opět poroste.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu se ceny komodit pohybovaly smíšeně. Lehká ropa uzavírala týden na úrovni 59.15 USD za barel, když oslabila o 2.63%. Cena zemního plynu naproti tomu pokračovala v růstu, když se zvýšila o 2.58% na 7.76 USD za mil. BTU. Na komoditním trhu uzavíralo zlato na úrovni 627.00 USD za trojskou unci, když jeho cena se zvýšila o 3.55%. Ztrátu zaznamenala měď, jejíž cena klesla o 1.39% na hranici 330.35 USD.

 

Na devizovém trhu dolar vůči většině ostatním měnám mírně posiloval. Vůči euru americký dolar vzrostl o 0.12% a oproti anglické libře si polepšil o 0.36%. Vůči japonskému jenu dolar ztratil 0.89%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 1.39%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.05.2007Proventus finance - souhrn 30.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
14.05.2007Proventus finance - souhrn 11.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.04.2007Proventus finance - souhrn 11.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn 30.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2007Proventus finance - souhrn 28.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688