Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.10.2006 09:17:17

BHS - Zentiva ve 3Q s nejlepším výsledkem ve své historii

Po slabších prvních dvou čtvrtletích tohoto roku vykázala společnost patrně nejsilnější kvartál ve své novodobé historii na pražské burze, když akcionářům mateřské společnosti nabídla čtvrtletní čistý zisk ve výši 686,7 mil a dostála tak ujištěním z předchozích setkání nad hospodářskými výsledky, že náklady na budování obchodní sítě na nových trzích a náklady spojené s očištěním a restrukturalizací rumunské akvizice začnou přinášet výsledky v druhé polovině roku.

Pokles ceny akcií v den zveřejnění výsledků společnosti pak nelze spojovat s výsledky samotnými, ale je spíše důsledkem předcházejících nákupů a plošného poklesu  trhu po třítýdenní růstové periodě. Nebylo by divu, kdyby se pokles kurzu akcií Zentivy záhy obrátil zpět k úrovním kolem 1300 /akcii.

S vývojem do konce roku vyvstává otázka, zda se společnosti podaří zopakovat úspěch uplynulého čtvrtletí, neboť podobná suma zisku přibližně chybí do naplnění cíle společnosti: 2,2 mld čistého zisku za rok 2006 po odečtení mimořádných vlivů. Ta by měla být naplněna během posledního čtvrtletí, které svou marží i objemy nebývá nejsilnější. Společnost připouští sezónní pokles marže, ale spoléhá na růst objemů zejména na zahraničních trzích a nepřímo, podle komentářů na pondělní prezentaci, se dá usuzovat, že říjnová data tomuto scénáři neodporují.

Pokud by se snad kalkulace čtvrtého kvartálu nejevily dostatečně podložené, lze spolehnout na styl řízení společnosti a kvalitu managementu. Dosavadní zkušenost z vývoje a prezentací hospodářských výsledků společnosti poskytuje obrázek, že finanční plán společnosti projde nejprve laboratorními a klinickými testy, než je uveden do praxe a o to více, než je zveřejněn. Naplnění ročních cílů se tak jeví jako reálné a rizika nesplnění jako dosti omezená.

Společnost zatím neformulovala výhledy na rok 2007 a nechává si je na březnové představení předběžných ročních výsledků. Lze odhadovat, že rok 2007 by měl být rokem organického růstu s případnou expanzí obchodní sítě na některých dalších trzích východní a jihovýchodní  Evropy.

 

Doplňme ještě několik čísel a charakteristik.

-    Tržby společnosti za 9M tohoto roku dosáhly 9,872 mld ; jde o meziroční nárůst  o +  1,582 mld , tj. +19,1%.

Je třeba upozornit, že pozorované nárůsty tržeb (podobně jako dalších položek výkazů) souvisí především s konsolidací rumunské Zentivy (dříve Sicomed), která ve stejném období minulého roku nebyla (ani nemohla být) v konsolidovaných výsledcích obsažena. Rumunská akvizice přinesla za 9 měsíců do tržeb odhadem 1,3 až 1,4 mld .

Nicméně i tržby z ostatních zahraničních trhů (bez Slovenska), které představují v současné struktuře tržeb za léčivé prostředky asi 30%, je vysoká a pohybuje se meziročně minimálně nad 40%.

Na konto prodejů v České a Slovenské republice lze uvést, že se po počátečních poklesech zotavují a ve třetím čtvrtletí byl již zaznamenán drobný růst.

-    Hrubá marže společnosti dosažená ve 3.Q. byla 65,16% a narušila obvyklý obrázek sezónního poklesu marží ve 3.čtvrtletí. Přispěly k tomu změny v produktových portfoliích na zahraničních trzích a paradoxně i stále relativně nízká úroveň kvartálních prodejů a tím i prodejů produktů s nižší marží v Česku a na Slovensku.

Ve 4.Q. počítá společnost s marží o něco nižší, dlouhodobě by se marže vzhledem k trvajícímu cenovému tlaku mohla pohybovat mírně nad 60%,

-    Investice by měly dosáhnout zhruba 1,2 mld za celý rok 2007; doposud se pohybovaly na zhruba 10% tržeb, tj. pod plánovanou úrovní 12%,

-    Mimořádné položky, které snížily vykázaný čistý zisk za 9M 2006 připadající akcionářům o -107 mil , se od pololetí snížily díky zisku z prodeje pozemkuRumunsku. Do konce roku se opět drobně zvýší díky opakujícím se kvartálním odpisům plynoucím z úpravy fair value; žádné jiné mimořádné vlivy do konce roku společnost neočekává.

(Zdroj: prezentace výsledků 3Q a 9M 2006 společnosti Zentiva; www.zentiva.cz  )

 

 

30.10.2006

Petr Hlinomaz

BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688