Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  23.10.2006 11:44:54

Proventus Finance - souhrn týdne 16. 10. - 20. 10. na světových trzích


Americké akciové trhy zahájily již třetí týden v řadě vzestupem a pokračovaly tak v silně růstovém trendu nastoupeném v posledních několika týdnech. Index Dow Jones, jak už je poslední dobou zvykem, vytvořil nové historické maximum, přičemž na vývoj trhu s akciemi opět pozitivně působily některé hospodářské výsledky společností. V průběhu týdne došlo k mírné korekci, která však investory nikterak nepřekvapila, když z krátkodobého hlediska se již trhy zdály být překoupené. Impulsem k prodávání akcií se staly makroekonomická data z oblasti výrobní inflace, když jádrový index PPI vzrostl o mnoho více než se očekávalo. Investoři však doufají, že tento nárůst byl způsoben pouze dočasně, a to zejména kvůli zvýšení cen automobilů. Zpráva o vývoji spotřebitelské inflace však vyzněla relativně příznivě, indikuje zmírnění růstu cen a měla by tak přispět ke stabilizaci úrokových sazeb v nejbližším období. Index CPI je obecně považován za méně volatilní a komplexnější měřítko pohybu cenové hladiny. V závěru týdne Index Dow Jones prolomil hranici 12 000 a nad touto úrovní dokázal i uzavřít. Pozitivně se na vývoji akciového trhu projevily opět zejména dobré hospodářské výsledky společností. Vzhledem ke skutečnosti, že na základě doposud lepších než očekávaných výsledcích akciové tituly neposilují ještě razantněji, lze usuzovat, že dobré výsledky jsou již v cenách částečně zahrnuté. Obchodování s ropou bylo v průběhu celého týdne poměrně volatilní, když z počátku cenu ropy povzbudilo svolání mimořádné schůzky ropného kartelu OPEC do Kataru, která se konala ve čtvrtek. OPEC nakonec dle očekávání poprvé po dvou letech rozhodl o omezení produkce ropy, ale ani tato skutečnost ropě nepomohla k tomu, aby za celý týden dokázala byť nepatrně posílit. Cena ropy nakonec oslabila o téměř 3% a uzavírala pod hranicí 57 USD za barel na nejnižší hodnotě za posledních 11 měsíců.

 

V průběhu uplynulého týdne se většině sektorům dařilo docela dobře. Největší zisky si připsaly sektory biotechnologií, zdravotnictví a veřejných služeb. Nejméně se dařilo sektoru polovodičů a počítačových technologií. Investory příjemně svými výsledky potěšily např. konglomeráty Eaton a United Technologies, maloobchodník s elektronikou WW Grainger, farmaceutická společnost Johnson & Johnson, Coca-Cola, čipová společnost Intel, počítačové společnosti IBM a Apple Computer a internetový vyhledávač Google. Dobře se dařilo i finančnímu sektoru, když slušné hospodářské výsledky reportovaly např. Charles Schwab, Wachovia či Merrill Lynch. S horšími než očekávanými výsledky naopak přišly např. producent mobilních telefonů Motorola, internetová společnost Yahoo, čipová společnost Advanced Micro Devices, polovodičové společnosti Novellus Systems a Linear Technology či finanční společnosti Citigroup a Washington Mutual. Index Dow Jones nakonec posílil o 0.35% na hodnotu 12002.37 bodů. S&P index se zvýšil o 0.22% na konečnou hodnotu 1368.60 bodů. Nejhorší výsledek zaznamenal technologický Nasdaq, který ztratil 0.64% na 2342.30 bodů.

 

Akciové trhy v Evropě zaznamenaly též dobré výsledky, když akcie se vyšplhaly na svá nová pětiletá maxima. Růst byl opět podpořen mimo jiné i spekulacemi o dalších fúzích a akvizicích a uspokojivými hospodářskými výsledky společností. S dobrými výsledky přišly např. Švýcarský výrobce agrochemických produktů Syngenta, farmaceutická společnost Novartis či švédský producent mobilních telefonů Ericsson. Investory naopak příliš nepotěšily např. finská společnost Nokia či švýcarská potravinářská firma Nestlé. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu posílil zhruba o 0.3% a uzavíral na úrovni 1,445.39 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.49% na hranici 6202.82 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Celkový index výrobních cen PPI se v říjnu meziměsíčně snížil o 1.3% po růstu o 0.1% v září, zatímco ekonomové odhadovali jeho pokles o 0.6%. Jedná se o největší propad výrobních cen od dubna 2003, který je však nutno přičítat zejména velkému poklesu cen energií. Jádrový index bez cen potravin a energií však vzrostl o 0.6% oproti poklesu o 0.4% v září, zatímco trh čekal jeho zvýšení o 0.2%. Na vzestupu jádrových cen se nejvyšší měrou podílely ceny spotřebního zboží, zejména automobilů. Meziročně se celková výrobní inflace zvýšila o 0.9% a jádrová výrobní inflace vzrostla o 1.2%. Index spotřebitelských cen CPI v září meziměsíčně klesl o 0.5% po růstu o 0.2% v srpnu. Stejně jako v případě celkového indexu PPI tak došlo k většímu poklesu než ekonomové očekávali, když ti odhadovali snížení o 0.2%. Jádrový index CPI bez zahrnutí cen potravin a energií dle očekávání stoupl o 0.2% a rostl tedy stejným tempem jako v srpnu. Meziročně se celkové spotřebitelské ceny zvýšily o 2.1% a jádrový index CPI bez cen potravin a energií posílil o 2.9%.

 

Průmyslová výroba v USA se v září meziměsíčně snížila o 0.6%, přičemž ekonomové odhadovali její pokles o 0.1%. Využití průmyslových kapacit oslabilo na 81.9% oproti 82.5% v srpnu. S ohledem na zpoždění monetární politiky a účinkům vyšších úrokových sazeb lze v dalších čtvrtletích očekávat další oslabování růstu aktivity průmyslu a ekonomiky. Počet zahájených staveb v září se překvapivě zvýšil na 1 772 000 z 1 674 000 v srpnu, zatímco ekonomové odhadovali dokonce jeho pokles na 1 664 000. Počet stavebních povolení však klesl na 1 619 000 oproti 1 727 000, přičemž trh očekával jeho nižší pokles na 1 702 000 - 1 710 000. Stavební povolení předcházejí zahájení nové výstavby a potvrzují tak pokračování trendu slábnutí aktivity na trhu rezidenční výstavby.

 

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání SRN v říjnu klesl na -27.4 oproti předchozím -22.2, zatímco ekonomové odhadovali jeho růst na -20.0. Index ZEW sentimentu současné situace SRN vzrostl na 42.9 z 38.9. Index ZEW sentimentu očekávání Eurozóny se v říjnu snížil na -12.5 ve srovnání s -10.2 ze září. Očekávání evropských společností je zatíženo zejména očekáváním ochlazení americké ekonomiky, pravděpodobnými dalším zvýšeními úrokové sazby ECB a hlavně poklesem kupní síly domácností jako důsledek zvýšení DPH a další daňové zátěže v roce 2007. Index CPI Eurozóny v září dle očekávání meziměsíčně stagnoval a meziročně se zvýšil o 1.7%, zatímco ekonomové odhadovali jeho růst na 1.8%. V srpnu byla inflace 2.3%. Průmyslová výroba Eurozóny v srpnu meziměsíčně posílila o 1.8% po poklesu o 0.4%, přičemž ekonomové očekávali její růst o 1.4%. Meziročně průmyslová výroba Eurozóny vzrostla o 5.4% oproti posílení o 3.2% v červenci.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Čistý zisk makléřské společnosti Charles Schwab se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 29% na 266 mil. USD či 0.21 USD na akcii, zatímco trh odhadoval jeho růst na 0.20 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 13% na 1.29 mld. USD a střetly se tak s očekáváním analytiků. Tržby z jiných činností než z obchodování dosáhly rekordní výše 1.122 mld. USD, což je 87% celkových tržeb. Akcie Charles Schwab na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o 2.62%.

 

Průmyslová společnost Eaton ve třetím čtvrtletí dosáhla meziročního nárůstu čistého zisku na 248 mil. USD či 1.62 USD na akcii oproti 199 mil. USD či 1.30 USD na akcii loni. Bez zahrnutí jednorázových položek se zisk společnosti zvýšil na 1.65 USD na akcii z předchozích 1.33 USD na akcii, přičemž analytici jej odhadovali ve výši 1.59 USD na akcii. Tržby společnosti stouply o 13% na 3.12 mld. USD při tržním očekávání na úrovni 3.11 mld. USD. Vedení Eatonu dále sdělilo, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk v rozmezí 1.45-1.55 USD na akcii a na celý letošní rok plánuje čistý zisk v rozmezí 6.07-6.17 USD na akcii. Akcie společnosti na výsledky reagovaly velmi pozitivně, když vyskočily o 7.47%.

 

Čistý zisk největšího světového producenta čipů Intel se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 35% na 1.3 mld. USD či 0.22 USD na akcii. Zisk společnosti tak nicméně předčil očekávání analytiků, kteří jej odhadovali ve výši 0.18 USD na akcii. Negativně se na výsledcích projevila zejména cenová válka s konkurenční společností Advanced Micro Devices. Intel však dále prohlásil, že tato cenová válka již zřejmě ubírá na síle. Tržby společnosti klesly o 12% na 8.7 mld. USD, zatímco trh je očekával na úrovni 8.62 mld. USD. Vedení společnosti dále oznámilo, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby v rozmezí 9.1-9.7 mld. USD při odhadu trhu 9.43 mld. USD a nárůst hrubé marže na 50% oproti současným 49%. Čistý zisk počítačové společnosti Apple Computer ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl na 546 mil. USD či 0.62 USD na akcii oproti 430 mil. USD či 0.50 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se zvýšily na 4.84 mld. USD ve srovnání s 3.68 mld. USD ve stejném období loni. V obou případech Apple předčil očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 0.51 USD na akcii a tržby na úrovni 4.67 mld. USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o téměř 6%.

 

Internetová společnost Yahoo ve třetím čtvrtletí dosáhla meziročního poklesu čistého zisku o 37% na 158.5 mil. USD či 0.11 USD na akcii. Tržby společnosti se dle očekávání zvýšily o 20% na 1.12 mld. USD. Akcie Yahoo na zprávu reagovaly negativně, když v průběhu následujícího obchodního dne oslabily o téměř 5%. Čistý zisk internetového vyhledavače Google se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 92% na 733 mil. USD či 2.36 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 70% na 2.69 mld. USD. Bez zahrnutí plateb zprostředkovatelům se tržby zvýšily na 1.86 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 2.42 mld. USD a tržby na úrovni 1.82 mld. USD. Akcie Googlu na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když vyskočily o více než 7%.

 

Čistý zisk nizozemské společnosti Philips Electronics se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil na 4.24 mld. EUR ve srovnání s 1.44 mld. EUR před rokem. Na výsledcích se však pozitivně projevil zejména prodej cca 80% polovodičové divize. Zisk z pokračujících činností činil pouze 1 mil. EUR. Tržby společnosti vzrostly o 1% na 6.31 mld. EUR, zatímco analytici je očekávali v rozmezí 6.44-6.61 mld. EUR. Srovnatelné tržby se zvýšily o 5%. Dařilo se zejména divizím lékařských systémů, domácích spotřebičů a osvětlení. Klesaly naopak tržby divize spotřební elektroniky. Německá softwarová společnost SAP dosáhla ve třetím čtvrtletí meziročního nárůstu čistého zisku o 16% na 388 mil. EUR či 1.27 EUR na akcii, zatímco analytici jej očekávali ve výši 381 mil. EUR. Tržby společnosti se zvýšily o 11% na 2.2 mld. EUR, přičemž trh je odhadoval na úrovni 2.23 mld. EUR. Tržby ze softwarových licencí stouply o 17% na 691 mil. EUR. Společnost dále sdělila, že podíl na trhu firemních aplikací se ke konci třetího čtvrtletí zvýšil o 0.9% na 22.6%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu ceny komodit zaznamenaly smíšené výsledky. Lehká ropa uzavírala týden na úrovni 56.82 USD za barel, když oslabila o 2.99%. Cena zemního plynu se navrátila k silnému růstu, když se zvýšila o 25% na 7.34 USD za mil. BTU. Na komoditním trhu uzavíralo zlato na téměř nezměněné úrovni 595.70 USD za trojskou unci, když jeho cena se zvýšila o nepatrných 0.02%. Zisk zaznamenala i měď, jejíž cena vzrostla o 1.00% na hranici 347.45 USD.

 

Na devizovém trhu dolar vůči ostatním měnám oslaboval a odevzdal tak část zisků z uplynulých třech týdnů. Vůči euru americký dolar klesl o 0.53% a oproti anglické libře si pohoršil o 0.89%. Vůči japonskému jenu dolar ztratil 0.17%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 0.58%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.05.2007Proventus finance - souhrn 16.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.04.2007Proventus finance - souhrn 20.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.04.2007Proventus finance - souhrn 16.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
11.04.2007Proventus finance - souhrn 10.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.03.2007Proventus finance - souhrn 16.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688