Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  18.10.2006 10:12:45

Maloobchod v srpnu rostl meziročně o 6,1%

Nepotravinářské zboží jde stále na odbyt

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v srpnu meziměsíčně reálně o 0,1 %. Sezónně neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 6,1 %, přičemž prodej nepotravinářského zboží rostl i nadále dynamičtěji než prodej potravin. Největší podíl na přírůstku celkových tržeb měly specializované prodejny s ostatním nepotravinářským zbožím a nespecializované prodejny s převahou potravin.

* * *

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) se v srpnu meziměsíčně reálně zvýšily o 0,1 %, v tom za nepotravinářské zboží o 0,4 %, za potraviny naopak klesly o 0,4 %. Trendová složka vzrostla o 0,4 % a ačkoliv od počátku roku postupně její růst zpomaluje, pohybuje se toto zpomalení v jednotlivých měsících v řádu setin procenta (tabulka č. 1).
 

Sezónně neočištěné tržby vzrostly meziročně reálně o 6,1 %, z toho za nepotravinářské zboží o 7,6 % a za potraviny o 4,0 %.

K celkovému růstu přispěly v srpnu nejvíce tržby ve specializovaných prodejnách za knihy, časopisy, kancelářské a sportovní potřeby, hudebniny, výpočetní techniku a paliva, za prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin a za elektroniku, elektrické přístroje, železářské zboží, nábytek a další zboží pro domácnost ve specializovaných prodejnách. Pokles tržeb zaznamenaly prodejny drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží a specializované prodejny potravin. Méně než v srpnu loňského roku utržili ještě i prodejci stánkového a ostatního prodeje provozovaného mimo prodejny (tabulka č. 3).

V členění podle velikostních skupin se v maloobchodě zvýšily nejvíce tržby v podnicích se 100 a více zaměstnanci a 50 až 99 zaměstnanci (o 8,4 %, resp. o 6,2 %). Podniky s 0 až 19 zaměstnanci vykázaly růst o 4,2 %, zatímco s 20 až 49 zaměstnanci pouze o 1,7 %.

Úhrnný deflátor (ke stejnému období předcházejícího roku) byl 100,2 %. Vyšší ceny byly v prodejnách potravin, a to ve specializovaných i nespecializovaných (o 2,2 %, resp. o 1,4 %), dále v prodejnách s drogistickým, farmaceutickým a kosmetickým zbožím (o 1,8 %), s ostatním nepotravinářským zbožím (o 0,4 %) a ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny (o 0,4 %). Ceny se nejvíce snížily v prodejnách textilu a obuvi (o 6,0 %).

Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v srpnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 25 reálně meziměsíčně o 0,6 % a meziročně po očištění o pracovní dny o 3,3 %. Z jednotlivých členských států rostly tržby meziročně v Lotyšsku o 20,6 %, v Estonsku o 17,6 %, v Litvě o 8,7 %, na Slovensku o 8,3 %, ve Švédsku o 8,0 %, v Polsku o 6,6 %, ve Finsku o 5,5 %, ve Spojeném království o 4,2 %, ve Španělsku o 4,1%, ve Francii o 3,6 %, v Dánsku o 3,1 %, v Portugalsku o 2,6 %, v Lucembursku o 2,3 %, v Rakousku o 1,8 % a v Německu o 0,5 %. Snížily se ve Slovinsku o 2,7 % a v Belgii o 1,6 %.

X X X

Růst sezónně neočištěných tržeb v motoristickém segmentu (OKEČ 50) meziročně reálně o 8,3 % byl ovlivněn zvýšením tržeb za prodej a opravy motorových vozidel (o 15,3 %, resp. o 14,1 %). Podle údajů o registraci vozidel rostly rychleji registrace za ojetá motorová vozidla než za nová. Tržby za prodej pohonných hmot klesly o 1,0 %. Z údajů cizinecké policie vyplývá, že se v srpnu snížily příjezdy nerezidentů i výjezdy rezidentů s použitím silniční dopravy, což se mohlo částečně promítnout i do prodeje benzínu a motorové nafty (do uvedených počtů jsou zahrnuty i jízdy nákladní silniční dopravy).

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) vzrostly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,2 % a sezónně neočištěné tržby meziročně o 6,8 %.


Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688