Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.10.2006 15:39:00

Erste - soud schválil převzetí BCR a očekává vyšší ziskovost nového projektu a BCR

Rumunský ústavní soud dnes poměrem hlasů 5 ku 4 rozhodl, že prodej BCR je v souladu s ústavou země. Soud se v září nedokázal usnést, protože měl sudý počet členů (hlasování 4 ku 4), ale v pátek jej doplnil devátý soudce. Dalším (již formálním) krokem je podpis prezidenta Basesca. Rumunská vláda kvůli nevyřešené ústavní stížnosti opozice prodloužila termín dokončení prodeje banky o měsíc, na 20. října. Erste nabídla za 62% podíl v BCR 3,75 miliardy EUR, což je násobek P/BV 5,8 (cena k účetní hodnotě vlastního jmění).

Kladné rozhodnutí Ústavního soudu bude pro akcie Erste mírně pozitivní, protože akvizice BCR je nejvýznamnější transakcí tohoto roku a bude mít významný vliv na tempo růstu skupiny Erste v příštích letech. Erste dnes uvedla, že koupě rumunské Banca Comerciala Romana bude výrazně ziskovější, než Erste dříve odhadovala. V letošním roce by čistý zisk BCR měl dosáhnout přibližně 250 mil. EUR. Podle Erste by čistý zisk BCR měl ročně růst o více než 40 %.

Erste Bank také sdělila, že díky projektu "New Group Architecture Program" zvýší svůj zisk do roku 2008 oproti předchozím odhadům o 29 % více (270 mil. EUR). Původně měl program přinést zisk před zdaněním ve výši 205 mil. EUR. Sdělil to výkonný ředitel Manfred Wimmer. Erste plánuje zvýšit svůj zisk o 30 mil. EUR tím, že získá více firemních zákazníků. Dalších 30 mil. EUR by měla přinést správa aktiv majetných osob. Nové počítačové sítě a outsourcing by měly ročně ušetřit cca 95 mil. EUR.

Erste rovněž očekává, že koupě rumunské Banca Comerciala Romana (BCR) bude výrazně ziskovější, než Erste dříve odhadovala. V letošním roce by čistý zisk BCR měl dosáhnout přibližně 250 mil. EUR. Podle Erste by čistý zisk BCR měl ročně růst o více než 40 %. Erste předpokládá, že koupi 61,9 % BCR za 3,75 mld. EUR dokončí do 20. října.

Generální ředitel Erste, Andreas Treichl, dnes představí analytikům a investorům nové informace ohledně budoucího hospodaření banky. Erste v letošním roce chce zvýšit svůj zisk o nejméně 20 %. V roce 2005 čistý zisk činil 711,6 mil. EUR.

Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688