Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  06.10.2006 09:33:47

Trhy v USA včera opět posunuly svá maxima, dařilo se energiím, naopak maloobchod růst brzdil


Ve čtvrtek jsme se opět na Wall Streetu dočkali nového historického rekordu u akciového indexu blue chipů Dow Jones Industrial Average. Tentokrát poněkud smíšené výsledky jednotlivých sektorů lišící se svou výkonností nakonec přece jen zamířily v globále vzhůru. Dlouho nevídanou optimistickou náladu na burze zapříčinily velmi silně rostoucí akcie energetických a těžařských společností. S hravostí vykompenzovaly mínusy v sektoru maloobchodu.

 

Akciový trh se včera nedal odradit ani rostoucími cenami futures na ropu, které se opět přehouply do šesté dekády za jeden barel. V průběhu dne se totiž na trhu vynořily spekulativní informace o tom, že by měla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížit v blízkém časovém horizontu produkci. To by jednoznačně znamenalo pokles celkové nabídky na světových trzích a v konečném důsledku zvýšení cen černého zlata.

 

Akcie společnosti ConocoPhillips /COP/ posílily o 1,9 procenta na 57,88 dolaru za kus. Ještě více se dařilo skupině Noble Corporation /NE/ poskytující doprovodné služby při dodávkách a přejímkách ropy. Její akcie poskočily vzhůru o 4,6% na 62,71 dolaru. Exxon Mobil Corp. /XOM/ posílil včera o více než jedno procento (+1,07%) na 67,32 USD.

 

Nezvykle výrazného růstu dosáhly společnosti z oboru kovů díky jejich vyšším cenám na světových trzích. Tak si přes pět procent připsaly k dobru akcie společností Phelps Dodge Corporation /PD/ (+5,2% na 82,76 dolaru) a Freeport McMoRan Copper & Gold Inc. /FCX/, jež přidala ještě jednu desetinu procenta a svůj úspěšný den zakončila 51,64 dolaru.

 

Akcie maloobchodních společností jak už bylo řečeno v úvodu zastihlo včerejší obchodování v útlumu. Wal-Mart Stores /WMT/ propadly o 2,3% na 48,41 dolaru. Řetězec supermarketů Safeway poklesl dokonce o 4,7 procenta na 28,18 USD. Prodejny společnosti Dillard Department Stores Inc. /DDS/ vykázaly za měsíc září velmi slabý růst prodejů, čímž zklamaly investory. Ti se začali tohoto titulu zbavovat na stáhli cenu akcie až k 31,15 dolarům (-7,4%).

 

Na závěr ještě nezůstaneme dlužni hodnoty hlavních akciových indexů. Včerejší závěrečné úrovně se ocitly mírně vzhůru oproti středeční seanci. DJIA index přidal 0,14% a zakončil na 11.866,69 bodu. Širkoý Standard & Poor’s 500 přidal 0,22% na 1.353,22 bodu. Technologický Nasdaq posílil dokonce o 0,67%, čímž se dostal nad hranici 2.300 bodů. Uzavřel nakonec na 2.306,34 bodu.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688