Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  03.10.2006 08:31:33

Úvod týdne patřil v USA poklesu na Wall Street


Summary včerejšího obchodování na americké burze lze shrnout do několika bodů. Výsledkově si akciový trh nevedl příliš dobře a jako celek poklesl. Prodloužila se tedy fáze korekce směrem dolů, která byla nastartována v závěru minulého týdne. Na druhou stranu je nutné vidět, že jednotlivé složky trhu se vyvíjely s velmi rozličnými silami pohybu. Blue chipové akcie v pondělí poklesly jen mírně, jejich index Dow Jones Industrial Average ztratil jen 0,07% a uzavřel den na hodnotě 11.670,35 bodu. Naopak nejvíce utrpěly technologie. Index Nasdaq Composite oslabil téměř o celé jedno procento (-0,92%). Umazáním 20,83 bodu skončil na 2.237,60 bodu. Někde uprostřed mezi oběma hranicemi procentuálního poklesu skončil nejširší index Stadard & Poor’s 500, který klesl o 0,34% na úroveň 1.331,32 bodu.

 

Úvodní fáze pondělního obchodovacího dne však vůbec celkovému poklesu burzy nenasvědčovala. Hned po zaznění gongu jsme mohli u blue chipů vidět dost silnou rally na to, aby trh celkově zakončil v černých číslech. Obchodníci zohlednili větší důvěrurůstový potenciál trhu, kterou živil silný apetit M&A společností. Odpolední fáze však ranní zisky smazala a technologické tituly nakonec stáhly celý trh dolů. Z netechnologických titulů silně ovlivnily pohyb burzy akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores /WMT/.

 

Pokles akcií WMT o 1,78% byl způsoben ohlášením vývoje prodejů za měsíc září. Společnost je totiž dokázala navýšit pouze o 1,8 procenta, což je spodní hranice předpokládaného intervalu. Největší světový retailer uvedl, že takový vývoj čekal, protože v minulém roce byly nadprůměrné prodeje způsobené tím, že se ekonomické subjekty velmi rychle zotavovaly z následků hurikánu Katrina.

 

Ještě více ztratila včera společnost Qualcomm. Výrobce bezdrátových komunikačních přístrojů a součástek do mobilních telefonů, oslabil o 4,7% na 34,66 dolaru. Ve vzduchu totiž visí nejistota z rozhodnutí soudu v San Diegu o patent. Qualcomm je ve sporu s výrobcem čipů Broadcom. Soudní proces, jehož součástí budou i firemní vyjednávání, se uskuteční dnes. Naopak Broadcom přidal 1,7% na 30,85 dolaru.

 

Pokles o 2,8 procenta na 74,86 dolaru zaznamenal výrobce osobních počítačů Apple Computer Inc. /AAPL/. Důvodem bylo snížení investičního hodnocení od bankovního domu Citigroup. Akciový rating AAPL byl snížen ze stupně „buy“ na „hold“. Apple původně počítal s tím, že stihne na Vánoční pulty obchodů dodat nový výrobek, video iPod s větším rozměrem obrazovky. Podle analýz expertů Citigroup to však APPL nestihne a nedosáhne tudíž očekávaných příjmů, a proto přišlo snížení hodnocení.

 

Akcií dne se staly papíry společnosti Hewlett-Packard Co. /HPQ/. Tím, že včera prodloužily svůj růstový trend, dosáhly svého pět a půlletého maxima. Titul posílil o dalších 2,6% a dosáhl úrovně 37,66 dolaru.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.03.2023Pozitivní úvod týdne na Wall Street (21.3.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.03.2023Vlažný úvod týdne na Wall Street (7.3.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.03.2023Vlažný úvod týdne na Wall Street Patria (Patria Finance)
30.11.2021Stabilizace Wall Street v úvodu týdne ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688