Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.10.2006 20:12:59

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci září (2.10.2006)


Americké akciové trhy do nového týdne vstoupily poměrně úspěšně a hlavní akciové indexy tak navázaly na velmi solidní růst ze srpna, který se historicky řadí mezi nejslabší měsíce v roce. Nálada mezi investory byla velmi pozitivní, když důvodem byly zejména množící se signály, které již delší dobu poukazují na pravděpodobné ukončení restriktivní monetární politiky americké centrální banky. Jedinými nepříznivými zprávami byly opět zprávy ze stavebního sektoru. Prodeje domů stále klesají, zvyšuje se počet zrušených objednávek na jejich stavby a nepříznivý vývoj na trhu s nemovitostmi by měl trvat i během příštího roku. V polovině měsíce investoři netrpělivě vyčkávaly zveřejnění důležitých makroekonomických dat z oblasti výrobní inflace. Významnou událostí mělo být bezpochyby též středeční rozhodování americké centrální banky o úrokových sazbách. Jádrový index výrobních cen PPI se nakonec nečekaně snížil o 0.4%, což spolu s prudkým poklesem nově započatých staveb ještě umocnilo očekávání, že FED klíčovou úrokovou sazbu nezvýší. Americká centrální banka pak nakonec dle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5.25%. Ještě před zveřejněním rozhodnutí FEDu však akciové trhy významně posilovaly. Impulsem pro nakupování akcií se kromě makroekonomických zpráv staly především výborné hospodářské výsledky společností, které předčily očekávání analytiků. V předposledním týdnu investoři přistoupily k vybírání zisků, když z krátkodobého hlediska se již trhy zdály poněkud předprodané. Ke konci měsíce se však akcie navrátily k silnému vzestupnému trendu, který indexu Dow Jones dopomohl k dosažení téměř nového historického maxima a index S&P vytáhl na pětileté maximum. Impulsem k nakupování akcií se staly komentáře představitelů americké centrální banky o zdravé a robustní ekonomice, ale i klesající výnosové míry dluhopisů. Na termínových trzích klesají sazby úroků, což v kombinaci s levnější ropou výrazně pomáhá zlepšovat vyhlídky firem, neboť levnější ropa a nižší sazby úroků firmám snižují náklady a zlevňují nové úvěry. Investory potěšila i zpráva o spotřebitelské důvěře, která se zvýšila více než se očekávalo a zmírnila tak obavy investorů z negativního vlivu slabšího ekonomického růstu na zisky firem. Průmyslová produkce se v srpnu klesla o 0.1%, když největší měrou se na poklesu podílel sektor služeb. Neexistují žádné významnější signály o tom, že by výroba procházela nějakým výraznějším útlumem. Obavy z prudkého zpomalení americké ekonomiky tak byly téměř úplně zažehnány a inflační výhled je též poměrně příznivý, když jádrový index spotřebitelských cen vzrostl jen o 0.2%. Velmi významným katalyzátorem pro růst akciových trhů v uplynulém měsíci byl výrazný pokles ceny ropy, která se v průběhu měsíce propadla dokonce pod hranici 60 USD za barel poprvé za půl roku. Během uplynulých dvou měsíců cena ropy již oslabila o více než 20%. Ke konci měsíce však i cena ropy dokázala posílit.

 

Nepříznivou situaci na trhu bydlení potvrdila i společnost Lennar, která se zaměřuje na výstavbu cenově dostupnějších domů. Firma varovala, že v závěru roku její zisk pravděpodobně zaostane za původními odhady analytiků a připojila se tak k většině svých konkurentů, kteří před zhoršením vyhlídek varovali v předchozích dnech. Internetová společnost Yahoo oznámila, že hospodářské výsledky ve třetím čtvrtletí budou slabší než se původně očekávalo, a to zejména v důsledku horších tržeb z reklamy. Příjemně investory naopak potěšily např. softwarová společnost Oracle, investiční banka Morgan Stanley či maloobchodník Circuit City. V důsledku klesající ceny ropy oslabovaly akcie energetických společností. V průběhu uplynulého měsíce se nejvíce dařilo sektorům dopravy, počítačových technologií a polovodičů. Výraznější ztráty zaznamenaly zejména komoditní sektory ropy a zlata. Dobře si nevedl ani sektor veřejných služeb. Index Dow Jones posílil o 2.62% na hodnotu 11679.07 bodů. S&P index se zvýšil o 2.46% na konečnou hodnotu 1335.85 bodů. Nejlépe si však opět vedl technologický Nasdaq, který vyskočil o 3.42% na 2258.43 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo též velice dobře. vlirických protě hůřeolů. přicházet s revizemi ě projevuje na trzích s akciemi. Pozitivní vývoj byl ovlivněn zejména zprávami z USA, které stále signalizují optimální zpomalení růstu americké ekonomiky, které nevyvolává potřebu pokračování v restriktivní monetární politice ze strany FEDu. Velmi příznivý dopad na trh s akciemi měla i klesající cena ropy. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec dokázal posílit o 1.78% a uzavíral na úrovni 1,396.45 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 1.68% na hranici 5978.4 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Produktivita práceUSA se ve druhém čtvrtletí zvýšila o 1.6%, zatímco ekonomové očekávali její růst o 1.5%. Došlo tak k revizi směrem vzhůru z původně hlášených 1.1%. V prvním čtvrtletí produktivita vzrostla o 4.3%. Jednotkové pracovní náklady však překvapivě vzrostly o 4.9%, zatímco trh odhadoval jejich zvýšení pouze o 3.8%. Meziročně se tak cena za jednotku práce zvýšila o 5% a zaznamenala největší nárůst od roku 1990. V prvním čtvrtletí došlo k revizi jejich růstu na 9.0% z 2.5%. V dlouhodobém průměru zůstává růst produktivity práce na velmi solidní úrovni. Růst mezd ovšem výrazně posílil a opakování takto silného růstu mezd v nacházejících čtvrtletích by mohlo být z hlediska inflace nebezpečné.

 

Počet nově započatých staveb se v srpnu meziměsíčně snížil o 6.0% po poklesu o 3.3% v červenci. Počet stavebních povolení v srpnu klesl o 2.3% po propadu o 5.7%. Meziročně počet nově započatých staveb klesl o 19.8% a počet stavebních povolení o 21.9%. Data týkající se rezidenční výstavby jsou v posledních několika měsících opakovaně překvapivě velmi slabá. Vyšší úrokové sazby a zčásti i drahé energie vyvolaly pokles poptávky po nákupu domů. Přestože jiné oblasti ekonomiky výraznější oslabení nesignalizují, tak právě negativní vývoj na trhu s nemovitostmi lze považovat za významný signál dalšího zpomalení ekonomického růstu.

 

Index výrobních cen PPI se v srpnu meziměsíčně zvýšil o 0.1% stejně jako v červenci, zatímco ekonomové očekávali jeho růst o 0.2%. Index PPI bez zahrnutí cen potravin a energií klesl o 0.4% po snížení o 0.3%, přičemž trh odhadoval dokonce jeho růst o 0.2%. Meziročně se výrobní inflace zvýšila o 3.7%, zatímco ekonomové odhadovali její růst o 3.8%. Výrobní ceny bez zahrnutí potravin a energií meziročně vzrostly o 0.9%, přičemž trh čekal jejich zvýšení o 1.6%. Index podnikatelské aktivity ve filadelfském regionu se v září snížil na -0.4 bodu ze srpnových 18.5 bodu,. Poprvé od dubna 2003 tak index dosáhl záporné hodnoty. Analytici očekávali pouze mírné snížení indexu. Oznámení Filadelfské Federální rezervní banky lze považovat za další známku toho, že růst americké ekonomiky zpomaluje.

 

Americká centrální banka ponechala klíčovou úrokovou sazbu již druhý měsíc beze změny. Základní sazba, od níž se odvozují náklady úvěrů v celé ekonomice, tak podle očekávání zůstává na úrovni 5.25%. Důvodem pro neutrální rozhodnutí FEDu je zmírňování inflačních tlaků a zpomalování hospodářského růstu v USA. FED si však nechal otevřené dveře k dalšímu případnému zvýšení sazeb v případě opětného zesílení inflace, přičemž bude přihlížet k vývoji a výhledu inflace i ekonomického růstu v nadcházejícím období.

 

Prodeje existujících domů v USA v srpnu klesly o 0.5%, což bylo o něco méně, než se očekávalo. V přepočtu na celý rok se prodalo 6.3 mil. domů, zatímco ekonomové odhadovali pokles na 6.18 mil. jednotek. Průměrné ceny domů se oproti loňskému srpnu snížily o 1.7%. Starší dům se nyní v USA prodává v průměru za 225 tis. USD. Výrazně se přitom zvyšuje zásoba neprodaných domů, která již nyní dosahuje úrovně 3.92 mil. S přihlédnutím k tempu prodeje za srpen je tedy potřeba čekat 7.5 měsíce, než prodávané domy najdou nového majitele, což je nejdelší doba od dubna 1993.

 

Spotřebitelská důvěra v USA se v září odrazila ze srpnového devítiměsíčního minima a posílila dokonce razantněji než ekonomové očekávali. Index spotřebitelské důvěry zpracovávaný organizací Conference Board vzrostl na 104.5 bodu oproti srpnovým 100.2 bodu, zatímco trh odhadoval zvýšení na úroveň 102.3 bodu. Za překvapivým posílením stojí především výrazný pokles cen energií z poslední doby. Zpráva o růstu spotřebitelské důvěry tak utlumila spekulace, že by americká centrální banka kvůli přílišnému zpomalení růstu mohla v dohledné době začít se snižováním úrokových sazeb.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Významnou událostí úterního dne bylo zejména zveřejnění zprávy o nalezení nového ropného ložiska v hlubokých vodách Mexického zálivu s potenciální obrovskou produkční kapacitou. Objevené ropné pole by se svou velikostí mohlo vyrovnat dosavadnímu největšímu aljašskému nalezišti Prudhoe Bay. Díky tomu by se mohly zvýšit i zásoby ropyUSA až o 50%. Na projektu se z 50% podílí Chevron Corp. a po 25% mají společnosti Statoil a Devon Energy. Na základě této zprávy nejvíce posilovaly akcie Devonu, když vyskočily o více než 12%. Akcie Chevronu a Statoilu zpevnily o 2.33% resp. 2.40%. Obrovský nález ropy pomohl k ziskům i dalším společnostem z odvětví.

 

Čistý zisk producenta filtračních zařízení Donaldson Company ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl na 36.2 mil. USD či 0.43 USD na akcii oproti 25.1 mil. USD či 0.29 USD na akcii před rokem. Společnost tak hravě předčila očekávání analytiků, kteří odhadovali růst zisku na úrovni 0.40 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 468.2 mil. USD ve srovnání s 422.7 mil. USD loni. Pro fiskální rok 2007 Donaldson plánuje čistý zisk v rozmezí 1.72-1.82 USD na akcii, přičemž odhad trhu doposud činil 1.68 USD. Akcie společnosti na výsledky reagovaly velmi pozitivně, když vyskočily o více než 15%. Čistý zisk stavební společnosti Hovnanian Enterprises se ve třetím čtvrtletí snížil  na 77 mil. USD oproti 116.1 mil. USD ve stejném období před rokem. Zisk připadající akcionářům se snížil na 74.4 mil. USD či 1.15 USD na akcii ve srovnání se 116.1 mil. USD či 1.76 USD na akcii loni, zatímco analytici jej odhadovali pouze ve výši 1.10 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 18% na 1.55 mld. USD, přičemž trh je očekával na úrovni 1.49 mld. USD. Společnost ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk v rozmezí 1.05-1.80 USD na akcii při odhadu trhu ve výši 1.26 USD. Akcie Hovnanian na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o více než 6%.

 

Čistý zisk producenta softwaru Oracle v prvním fiskálním čtvrtletí meziročně vzrostl o 29% na 670 mil. USD či 0.13 USD na akcii. Zisk bez jednorázových položek se zvýšil na 0.18 USD oproti 0.14 USD na akcii před rokem a předčil tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali ve výši 0.16 USD. Tržby společnosti stouply o 30% na 3.59 mld. USD, zatímco trh je odhadoval na úrovni 3.4 mld. USD. Oracle v souladu s odhady analytiků ve druhém čtvrtletí plánuje čistý zisk ve výši 0.17 USD na akcii a zisk bez jednorázových položek 0.22 USD na akcii. Tržby společnosti by ve stejném období měly růst tempem v rozmezí 24-26%. Akcie Oraclu na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o více než 11%. Investiční banka Morgan Stanley dosáhla ve třetím čtvrtletí růstu čistého zisku na 1.85 mld. USD či 1.75 USD na akcii ve srovnání s 144 mil. USD či 0.13 USD na akcii ve stejném období loni. Společnost tak předčila očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.37 USD na akcii. Výnosy investiční banky se zvýšily na 7.99 mld. USD oproti 6.95 mld. USD před rokem, přičemž trh je odhadoval na úrovni 7.82 mld. USD.

 

Zisk z pokračujících činností producenta balených potravin ConAgra Foods se v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů meziročně snížil na 108.5 mil. USD či 0.21 USD na akcii oproti 319.2 mil. USD či 0.61 USD na akcii před rokem. Bez nákladů na restrukturalizaci zisk dosáhl výše 0.26 USD na akcii, přičemž analytici jej očekávali na úrovni 0.23 USD na akcii. Tržby společnosti mírně vzrostly na 2.69 mld. USD ve srovnání s 2.67 mld. USD, zatímco trh je odhadoval na úrovni 2.75 mld. USD. Vedení společnosti zvýšilo výhled zisku z pokračujících činností pro fiskální rok 2007 o 0.05 USD na 1.17-1.22 USD na akcii při odhadu trhu ve výši 1.14 USD. Čistý zisk provozovatele obchodů s léčivy Walgreen ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl na 412.3 mil. USD či 0.41 USD na akcii oproti 329 mil. USD či 0.32 USD na akcii před rokem, přičemž analytici jej očekávali ve výši 0.41 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 12.17 mld. USD ve srovnání s 10.49 mld. USD loni, zatímco trh je odhadoval na úrovni 12 mld. USD. Srovnatelné tržby stouply o 9.7% a prodeje léků na předpis se zvýšily o 18%.

 

Prodejce zařízení pro domácnosti Lowe's Companies oznámil, že v celém roce 2006 očekává zisk na akcii na dolní hranici dosavadních zveřejněných výhledů v rozmezí 2.00 - 2.07 USD. Společnost nadále očekává, že tržby za fiskální rok by měly být nižší než očekávaných 48 mld. USD. Příčinou slabších výsledků by měly být zejména zvýšený tlak na zákazníky ze strany vyšších cen energií a klesající obrat domácností. Společnost zároveň oznámila, že v roce 2007 plánuje otevřít 155 obchodů a v roce 2008 dalších 150. Nová prodejní místa by měla zvýšit tržby o 10 - 13% v roce 2007 a o 11 - 13% v roce 2008. Nové obchody by měly přispět k růstu zisku v rozmezí 10 - 14% v roce 2007 a 12 - 16% v roce 2008.

 

Francouzské banka Crédit Agricole ve druhém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk meziročně o 34% na 1.28 mld. EUR. Čisté výnosy z bankovnictví vzrostly o 21%. Zisk divize správy aktiv, pojišťovnictví a privátního bankovnictví pak stoupl o 36% a zisk divize firemního a investičního bankovnictví se zvýšil o 48%. Francouzská divize regionálního bankovnictví zaznamenala pokles zisku o 37%. Čistý zisk nizozemské potravinářské a maloobchodní společnosti Royal Ahold ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 70% na 214 mil. EUR. Zisk společnosti se zvýšil zejména v supermarketech v USA a Nizozemsku a v divizi stravovacích služeb v USA. Tržby společnosti stagnovaly na úrovni 10.48 mld. EUR. Výsledky Aholdu tak předčily očekávání analytiků a jeho akcie na základě zprávy posilovaly.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci se komoditám vůbec nedařilo. Cena lehké ropy se snížila o 11.3% na 62.29 USD za barel, zatímco cena zemního plynu oslabila o 3.37% na 5.73 USD za mil. BTU. Cena zlata pokračovala v poklesu, když korigovala o 3.81% na úroveň 608.20 USD za trojskou unci.

 

Na devizových trzích v průběhu srpna americký dolar vůči ostatním měnám výrazněji posiloval. Dolar vůči euru se zvýšil o 0.80%, zatímco vůči britské libře se dokázal připsat 1.50%. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 0.53%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 0.83%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688