Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.10.2006 09:44:38

ČEZ zvažuje odkup až 10% vlastních akcií

Dle pátečních Hospodářských novin společnost ČEZ zvažuje odkup až 10 % vlastních akcií (v současné tržní ceně jde asi o 46 mld. ). Dle slov člena dozorčí rady Tomáše Hünera by se o této transakci mohlo rozhodnout asi do jednoho měsíce. Podle dalšího člena dozorčí rady Aleše Cincibuse bude tento návrh nyní projednán v dozorčí radě a představenstvu. O koupi vlastních akcií musí dle obchodního zákoníku rozhodnout valná hromada, kde bude mít hlavní slovo stát (drží 67,6% ČEZu). Žádné další podrobnosti o odkupu vlastních akcií (výkupní cena, časový harmonogram, jak by ČEZ nakládal s vlastními akciemi) nebyly doposud trhu sděleny. Podle obchodního zákoníku může společnost držet svoje akcie až osmnáct měsíců předtím, než jsou buď zrušeny nebo převedeny na někoho jiného. Výkup vlastních akcií přestavuje na akciových trzích běžnou transakci, kterým společnost řeší přebytek volného kapitálu. V zemích regionu tak činí například ropná společnost MOL.

Tento krok přichází krátce poté, co vláda v pondělí rozhodla, že chce získat prodejem akcií ČEZu na pražské burze asi 31 mld. , což odpovídá aktuálně asi 6,8 % podílu v ČEZu. Vláda oznámila, že s prodejem tohoto podílu chce na pražské burze postupně začít od začátku příštího roku. Nová vláda již dříve zveřejnila svůj plán prodat celkem 16% podíl (tržní hodnota asi 73 mld. ) v ČEZu tak, aby stát měl stále majoritu (asi 51 %).

Pokud by se ČEZ skutečně pustil do odkupu vlastních akcií, tak by tento výkup pravděpodobně podpořil cenu jeho akcí. V krátkodobém horizontu se však domníváme, že tato informace nebude pro akcie ČEZu výraznějším cenovým impulsem. Akcie ČEZu rostou od pondělí tohoto týdne (kdy vláda schválila prodej akcií ČEZu přes burzu v Praze), akcie však jen korigují ztrátu z předchozího týdne, kdy se začalo o provatizaci části ČEZu mluvit, což byla pro trh negativní informace. ČEZ se dnes obchoduje za 787 (+0,7 % d/d), po pozitivním otevření (+1,3% d/d) došlo při průměrné aktivitě k poklesu zájmu investorů.

Petr Novák

Z našeho pohledu je zpráva ohledně uvažování o odkupu vlastních akcií ze strany ČEZu reakcí na snahu vlády privatizovat část ČEZu. Myslíme si, že jeho krok je vcelku logický vyústěním této situace. Namísto privatizace přes trh (díky výrazně vyšší nabídce akcií by se cena ČEZu pravděpodobně snížila) by tak na řadu přišel vlastní odkup akcií, který je nejen vyjádřením důvěry v akcie, ale vedl by hlavně ke změně kapitálové struktury společnosti. Nutno podotknout k pozitivní změně, protože ČEZ není v současnosti „optimálně“ zadlužen. Odkup by byl pravděpodobně financován emisí dluhopisů. Namísto kapitálu by se tak zvýšila váha levnějšího dluhu. Ale o konkrétních dopadech transakce je podle nás v tuto chvíli předčasné hovořit. Vzhledem k tomu, že jakýkoli prodej je pro opozici nepřijatelný (sociální demokraté a komunisté, což je 100 hlasů z 200 místné sněmovny) pochybujeme, že by Topolánkův kabinet prodal nějaký balík akcií ČEZu. Vláda sice na jednu stranu nepotřebuje k schválení transakce parlament, ale na druhou stranu stále potřebují uspět v hlasování o důvěře (3. října) a to se stále jeví jako velice nepravděpodobné. Pak by sice dále (ne)vládla do doby, než bude jmenována nová (což může být klidně 4 měsíce), ale stihnout prodej je pak pravděpodobně stejně nemožné.

Celkově si myslíme, že je velmi předčasné mluvit o odkupu či prodeji a proto je z našeho pohledu zpráva dlouhodobě neutrální. Nicméně, krátkodobě akcie zareaguje pozitivně na snahu managementu o odkup.

Jakub Židoň

Česká spořitelna, a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688