Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.09.2006 09:30:43

BHS - 38.týden za námi, 39. před námi

Po třech týdnech růstu následoval minulý týden pokles pražské burzy a předčil očekávání. Akciový index PX klesl o plných -5,18% pod 1400 bodů na hodnotu 1396,1 bodu (viz tabulka v závěru tohoto příspěvku). Pokles se odehrál za rostoucích objemů; týdenní objem akcií zobchodovaných na hlavním trhu BCPP byl  18,445 mld   proti 13,166 mld předminulý týden.

Za jakých okolností se tak stalo?

Určitá korekce trhu se dala předpokládat. Jednak trh rostl tři týdny za sebou a jednak se růsty odbývaly za velmi střídmých objemů, které si pražská burza drží již od léta. Trh tak dával najevo, že sil na proražení a udržení úrovně z počátku roku (1473,0 bodu), natož hladiny 1500 bodů je zatím poskrovnu.

Pokles, který minulý týden následoval, byl však větší, než by se dalo čekat.

Od počátku týdne nebyla psychika trhu v dobré kondici a trh si všechno vykládal negativně. I informace, které mají spíše neutrální, možná i mírně pozitivní charakter, přijímal špatně, resp. v komentářích se jimi často vysvětlovaly poklesy trhu.

Na úrovni jednotlivých firem je na mysli papř. úvaha současné vlády o prodeji části podílu státem vlastněných akcií ve společnosti ČEZ a znovu oživená korupční podezření v privatizaci Unipetrolu. V obou případech lze s velkou pravděpodobností tvrdit, že buď ve skutečnosti nejsou na pořadu dne, nebo mají velmi daleko k faktickému poškození firmy (z pohledu jejích hospodářských výsledků). Jediný faktický důvod k poklesu akcií měla Telefónika O2, když prošla dnem rozhodným pro výplatu dividendy.

Na úrovni makroekonomické to byla jednání o státním rozpočtu a stále silnější varování ČNB před dosavadními návrhy a řešením v této věci. Ale i zde je třeba vnímat, že debata je poznamenána předvolebním bojem (senátní a komunální volby) a přetrvávajícím bojem o konečnou podobu vládydůvěrou parlamentu po červnových parlamentních volbách, případně o pozice před parlamentními volbami, jejichž předčasné konání není vyloučeno.

Obě kategorie mohou být silně vnímány mezi domácími investory, dalo by se však více sázet na celkový pohled a vnímání středoevropského regionu, který hýbal trhem; pražská burza se totiž skoro nevymykla vývoji na okolních trzích (polském a maďarském).

Vztah ke středoevropskému regionu pošramotila minulý týden aféra maďarského premiéra   Gyurcsányho, i když rizikovou prémii si zahraničí připsalo již po parlamentních volbách ve státech střední Evropy v první polovině tohoto roku. Nicméně protichůdná a zkratkovitá spojení: Gyurcsány = reformy versus Gyurcsány = lhář a hrubián., která lze za registrovat v médiích a v názorech lidí, komplikují řešení nejen v samotném Maďarsku, ale promítají se i na postavení středoveropského regionu a nejsou příznivým faktorem pravděpodobně nejen příští týden.

Přecházíme tak k odhadu vývoje nadcházejícího týdne na pražské burze. Události příštího týdne jsou podle kalendáře především evropské – centrální banky střední Evropy budou nastavovat úrokové sazby včetně té naší, budou publikovány CPI  a indexy důvěryNěmecku.

Za klidnějších okolností by se dal čekat opětovný růst, byť opět s menšími objemy obchodů. Po zkušenostech z týdne minulého je zde ale obava, že bude převládat negativní interpretace a sentiment k čemukoliv, co nastane. Negativní sentiment  může čišet ze středoevropského regionu, může trochu vanout i z Ameriky, které již nestačí odklady v růstu úrokových sazeb (na posledy 20.9.), ale působí na ni nervozita z přílišného zpomalení ekonomiky.

Domácí scéna může být ovlivněna hned v pondělí jednáním vlády o rozpočtu, ke konci týdne pak mimořádnou valnou hromadou Unipetrolu. Vstup do nového týdne není ulehčen ani víkendovými hrozbami teroristického útoku v Praze.

Od nového týdne tedy nelze asi příliš čekat a nebezpečí nervozity a poklesu není natolik malé, aby nemohlo přehlasovat standardní vývoj, jež bychom z několika týdenního pohledu asi očekávali, a to je pomalý růst při menších objemech.

W E E K

38

 

 

 

 

End

Start

Change

Change in 2006

PX

1 396,1

1 472,4

-5,18%

-5,22%

WIG20

2 942,5

3 003,1

-2,02%

10,83%

BUX

21 355,1

22 854,7

-6,56%

-3,82%

E300

1 370,7

1 373,3

-0,19%

7,46%

DJI

11 508,1

11 560,8

-0,46%

7,38%

Nasdaq

2 218,9

2 235,6

-0,75%

-3,77%

 

Petr Hlinomaz

BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.04.2007BHS - 15.týden za námi, 16. před námi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688