Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  14.09.2006 09:16:01

Maloobchodní prodeje za srpen klesnou o 0,2%, což je důvod, aby Fed nezvyšoval úrokovou sazbu


Srpnové maloobchodní prodeje ve Spojených státech zpomalují tempo svého růstu. Před oficiálními údaji se ekonomové shodují, že dojde meziročně k poklesu o 0,2%. Na vině jsou především nízké prodeje automobilů, coby největšího tahouna tohoto ukazatele. Svou měrou přispěla i špatná situace na trhu s bydlením, která navíc domácnosti odrazuje od nákupních výdajů.

 

Mírný propad přichází po šestiměsíčním rekordním vzestupu dosaženém v červenci, kdy bylo procento nárůstu 1,4. Síla podílu prodejů automobilů v koši zboží a služeb je nejlépe dokumentována z čísla o stejných prodejích za srpen ovšem s vypuštěním této položky. Bez aut bylo dosaženo růstového tempa o 0,3%. Stejný indikátor v měsíci červenci činil 1%.

 

Spotřebitelská poptávka a od ní se odvíjející spotřebitelské výdaje se podílejí na vytvořeném HDP (a tedy i užitém) ze sedmdesáti procent. Její oslabení shora uvedenými vlivy se projevuje nejen tedy v samotných maloobchodních prodejích, ale také v růstovém potenciálu celého amerického hospodářství. Tyto ukazatele, které měsíčně pomáhají dokreslovat vývoj hrubého domácího produktu, který se měří jednou za čtvrt roku, vcházejí jako cenný indikátor na akciový trh. Pokles a oslabení poptávky (a zejména na trhu s bydlením, který je motorem průmyslu) přijme burza spíše negativně. Na druhou stranu je třeba vidět, že takový pokles není žádnou velkou ránou pro ekonomiku.

 

Údaje o maloobchodních prodejích jsou také cenným vodítkem pro policy makery centrální banky USA. Na základě jejich vývoje stanovují experti směr monetární politiky státu. Na řadu přichází tedy úroková sazba, o které se v posledních měsících mluví velmi často. Vezmeme-li v úvahu pokles prodejů o 0,2%, naznačuje to nejen oslabení poptávky, ale také snížení inflačních tlaků. To by do budoucna mohlo přimět členy bankovní rady Fedu, aby dále nezvyšovali základní úrokovou sazbuekonomice.

 

Vláda dnes oznámí přesný procentuální vývoj v 8:30 hodin tamního času ve Washingtonu. Pro zajímavost, interval odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg k danému tématu se pohyboval od poklesu o 1% až k růstu o 0,8%. Ministerstvo financí ale pro dnešek připravuje ještě další ukazatel, a to vývoj v business inventories. Toto číslo bude ale za červenec a předpokládá se na úrovni kladných 0,5%.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688