Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  01.09.2006 08:54:01

Sazby na euru zřejmě porostou již v říjnu


CZK/EUR
Včerejší den se nesl ve znamení téměř stagnace kurzu koruny kolem hranice 28,25 CZK/EUR a zasedání centrálních bank. Již dopoledne jsme se dozvěděli, že ČNB po jednomyslném rozhodnutí ponechává úrokové sazby na stávající úrovni na 2,25 % dle očekávání. Guvernér Z. Tůma později uvedl, že hlavní inflační rizika jsou zhruba vyrovnaná. ČNB se v delším období drží inflační prognózy, která počítá s růstem sazeb. Jako jedno z nejvýznamnějších inflačních rizik lze vnímat budoucí fiskální nejistotu, čímž upozornil na přemíru sociálních výdajů státního rozpočtu, který navrhuje ČSSD.
Žádného překvapení jsme se nedočkali ani ze strany ECB, jejíž bankovní rada se taktéž rozhodla nehýbat se sazbami na euru. Zajímavé byly zejména pozdější komentáře.
Šéf ECB J. C. Trichet se na tiskové konferenci vyjádřil v tom smyslu, že evropskou ekonomiku není třeba stimulovat nízkými úrokovými sazbami. ECB tedy bude razit neakomodativní monetární politiku s tím, že důraz bude kladen na inflační rizika. Ta jsou spatřována zejména v cenách ropy, ve vysokých daních a ve vyšším růstu mezd.
V důsledku to neznamená nic jiného, že úrokové sazby v eurozoně v budoucnu porostou.
Mezi další zajímavé zprávy včerejška lze zařadit vyjádření agentury Fitch, která neočekává přijetí eura v Česku před rokem 2011. Připomeňme, že dosavadní časový plán na přijetí společné evropské měny je rok 2010.

Dnes by se měla dostat na pořad dne po odmlce opět domácí politická scéna. M. Topolánek zřejmě přinese prezidentu republiky svůj návrh vlády, která dovede zemi k předčasným volbám.
Ohledně ekonomických zpráv je domácí kalendář prázdný. Z eurozony přijde výsledek nezaměstnanosti za červenec 11:00 hod.

Koruna by se dnes neměla nijak výrazně vychylovat, vzhledem k tomu, že důležité zprávy tohoto týdne jsou za námi. Pohyb kurzu proto čekáme 28,15 – 28,35 CZK/EUR.


CZK/USD
Vůči dolaru byla koruna volatilnější a denní pohyb byl v pásmu 21,90 – 22,05 CZK/USD. Zatímco ráno jsme domácí měnu obchodovali za 21,95 CZK/USD, díky odpolednímu výkyvu se vyhoupla až na 21,90 CZK/USD. Ke konci seance se blížila hladině 22,05 CZK/USD. V eurodolarovém vyjádření to znamenalo 1,2820 – 1,2875 USD/EUR.
Toto zakolísání kurzu bylo reakcí na několik protichůdných informací z USA. Zatímco osobní příjmy naplnily očekávání, osobní spotřeba vzrostla více než trh předpokládal. V souhrnu to znamenalo, že index osobní spotřeby za červenec se navýšil o 0,3 %. Na druhé straně tovární zakázky za červenec zaznamenaly pokles o 0,6 %. Dále byl zveřejněn počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti, který se rovnal očekávání (315 000).

Z ekonomických zpráv dnes ze zámoří přijdou nejprve informace o nezaměstnanosti za srpen (14:30 hod), poté v 15:45 hod to bude index spotřebitelské důvěry Michiganské university za srpen. Zde se jedná o konečná čísla. Seanci zakončí informace indexu nákupních managerů v průmyslu také za srpen (16:00 hod).
Zejména data z amerického trhu práce budou dnes pod drobnohledem hráčů na trhu v souvislosti s budoucím vývojem úrokových měr v USA.

Pro dnešní den předpokládáme pohyb kurzu koruny v pásmu 21,90 – 22,15 CZK/USD.





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výběr na sobotu:

11.04.2024  Parlament schválil reformu trhu s elektřinou v EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688