Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.08.2006 08:59:00

ČS - koment k výsledkům ČEZ . lehce nad očekávání

ČEZ včera reportoval svoje konsolidované a nekonsolidované výsledky za 1. pololetí roku 2006. Čísla byla nakonec lehce nad naším očekáváním a tržním konsensem na všech úrovních, vyjma EBITDA, která byla negativně ovlivněna obchodováním s emisními povolenkami (ztráta 400 mil. Kč). ČEZu vzrostl čistý zisk za 1. pololetí o 40.7 % díky 15-ti % zvýšení cen elektřiny a akvizicím (rumunská distribuční společnost Oltenia a polské elektrárny Echo a Skawina). Na základě výsledků management společnosti zvýšil svoji celoročprognózu na výsledky. Čistý zisk dosáhl za první pololetí 16.4 miliard Kč, tedy lehce nad mediánem odhadů analytiků (15.9 miliard Kč) a zhruba na stejné úrovni jako byl náš odhad (16.2 miliard Kč). Tržby za 1. pololetí vzrostly o 25.1 % na 77.2 miliard Kč oproti loňskému roku, což je v souladu s předpovědí analytiků. Provozní zisk byl meziročně o 32.2 % vyšší, tedy 23.2. miliard Kč, což je v souladu s tržními i našimi odhady.

Mnohem lepší výsledky v meziročním porovnání byly způsobeny hlavně zvýšením cen za elektřinu o 15 % pro rok 2006 a velmi výrazným vzrůstem výroby elektřiny (+4.3 % meziročně, náš odhad byl 3.5 % meziročně), což kompenzovalo vyšší poptávku po elektřině (rovněž +4.3 % meziročně). Vyšší marže byly „podpořeny“ také 14ti procentní růstem výroby elektřiny v jaderných elektrárnách, což potvrzuje náš dosavadní předpoklad, že Temelín „šlape“ dobře a nadále tak očekáváme, že jeho využitelnost vzroste z 76% na 78%.

Již tak trochu podle tradice, management ČEZu zvýšil během roku poněkolikáté svoje odhady na celoročvýsledky. Nyní očekává letošní zisk ve výši 28 mld. Kč, namísto 27.2 mld. Kč, které očekával v květnu (přiblížil se našemu odhadu 30.0 mld. Kč). Mimoto, EBIT očekává ve výši 38.0 mld. Kč (od května přidal 0.7 mld. Kč) oproti našim 41.7 miliardám Kč. EBITDA je nyní predikována na 61.0 mld. Kč (+1 mld. Kč oproti květnu), rovněž blíž námi odhadovaných 64.7 mld. Kč. Zatím tedy svůj výhled na ČEZ po výsledcích neměníme a stále tak platí naše prohlášení, které následovalo virtuální aukci (a z ní plynoucí 17% růst cen elektřiny), že pravděpodobnost zvýšení naší cílové ceny o 20-25 Kč na akcii je pravděpodobné. Ještě s tím ale raději počkáme na potvrzení ohledně definitivního růstu cen elektřiny, které by mělo přijít na konci srpna při „finální aukci“

Připomínáme, že výsledky virtuální aukce by implikovaly 17-ti % růst cen elektřiny pro rok 2007, což bylo nad očekávání analytiků. ČEZ dnes oznámil, že aukce velkoobchodní elektřiny by měla proběhnout 30. srpna a mělo by v ní být nabídnuto 500 MW z instalované kapacity ČEZ (zhruba nějakých 5%) a zbytek kontraktů by měl být uzavřen za cenu, která z této aukce vzejde. Výsledná cena „vytvořená“ takto navrženým postupem podle nás jen potvrdí vysoký nárůst cen velkoobchodní elektřiny pro příští rok (odhad 15-17%).

Na tiskové konferenci dále zaznělo, že společnost nadále očekává uzavření tendru na ukrajinské distribuční společnosti do konce tohoto roku. Dividendová politika se rovněž nemění (40-50% výplatní poměr) a duální listing v Polsku se očekává někdy na podzim.

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688