Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.08.2006 10:42:06

Unipetrol - koment výsledků za 1H - detaily dceřinek

VYŠŠÍ TRŽBY I ČISTÝ ZISK ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2006 V POROVNÁNÍ SE SROVNATELNÝM OBDOBÍM 2005

 

Komentář ke konsolidovaným finančním výsledkům společnosti  UNIPETROL, a.s. za první pololetí 2006

 

V první polovině roku 2006 tržby společnosti dosáhly úrovně 44 935 mil. v porovnání s 38 141 mil. dosaženými ve stejném období loňského roku. Tržby navýšené o 17 % oproti stejnému období 2005 byly docíleny zvýšenými tržbami ve většině společností, zejména ve společnostech UNIPETROL RAFINÉRIE a CHEMOPETROL a také ve společnosti  BENZINA.

EBIT společnosti dosáhl v první polovině roku 2006 částky 2 802 mil. , mírně pod úrovní hodnoty loňského roku 2 827 mil.

Provozní zisk společnosti UNIPETROL ve druhém čtvrtletí 2006 docílil úrovně 1 824 mil. (zvýšení o 57% oproti druhému čtvrtletí 2005) a vyplýval ze zlepšení výkonu ve všech společnostech. 

Konsolidovaný čistý zisk společnosti v prvním pololetí 2006 ve výši 1 981  mil. vykazuje nárůst o 11% ve srovnání se stejným obdobím 2005.

Konsolidovaný čistý zisk ve druhém čtvrtletí 2006 dosáhl úrovně 1 167 mil. .

 

Ropa zpracovaná ve Skupině UNIPETROL (100 % rafinérie PARAMO a 51 % ČESKÁ RAFINÉRSKÁ) představovala množství 1 978 tis tun a byla lehce nad úrovní prvního pololetí roku 2005, zejména díky navýšení ve druhém čtvrtletí 2006. V celém prvním pololetí 2006 bylo
v porovnání se stejným obdobím 2005 zaznamenáno zlepšení ve výnosech „bílých produktů” a paliv.

Tržby společnosti CHEMOPETROL byly v prvním pololetí 2006 v důsledku vyšší poptávky na polyetylén, polypropylen a etylén větší než před rokem. Rafinérský sektor vykazuje ve druhém čtvrtletí 2006 zvýšenou poptávku po rafinérských produktech, výrazně lepší ve srovnání
s prvním čtvrtletím 2006. Maloobchod po velmi slabém období prvního čtvrtletí 2006, kdy byla vykazována ztráta, zaznamenal ve druhém čtvrtletí 2006 nárůst jak v příjmech, tak v maržích. Maloobchod vykázal ve druhém čtvrtletí 2006 a po celé období prvního čtvrtletí 2006 kladný provozní zisk.

 

Jak již společnost ohlásila, v 2005 se UNIPETROL potýkal s vážným problémem vztahujícím se jeho akcionářském podílu ve společnostech ALIACHEM a AGROBOHEMIE, společnostech, které jsou nyní předmětem prodejní a nákupní dohody mezi společnostmi  UNIPETROL
a DEZA. V této záležitosti proběhlo soudní řízení, neboť společnost UNIPETROL trvá na neplatnosti dohod.

Shora uvedené skutečnosti se během prvního čtvrtletí 2006 nezměnily a mohou mít značný negativní dopad na hodnotu akcií společnosti  UNIPETROL ve společnostech  ALIACHEM a AGROBOHEMIE. Ale vzhledem ke dvěma skutečnostem: i) nejistota budoucích výsledků soudního sporu a ii) obtíže s určením tržní hodnoty těchto akcií, nebylo ve vztahu k těmto akciím rozhodnuto o snížení hodnoty a nebylo rozhodnuto o vytvoření rezervy na související penále. Představenstvo společnosti UNIPETROL je však přesvědčeno, že za shora uvedených okolností bude tržní hodnota akcií společnosti UNIPETROL v obou společnostech pravděpodobně nižší než jejich současná účetní hodnota v konsolidovaných finančních výkazech společnosti UNIPETROL, která činí 3,7 mld. .

 

Pan Marek Mroczkowski, Místopředseda představenstva a Finanční ředitel společnosti UNIPETROL, a.s. komentuje: „Vysoká poptávka po rafinérských výrobcích, zvlášť v druhém čtvrtletí 2006, umožnila zvýšit objem zpracované surové ropy a zlepšit finanční výsledky Skupiny. Pozitivní vliv na výsledky mělo zvýšení rafinérských marží v tomto období a stabilní poptávka a marže petrochemických výrobků.

Chtěl bych upozornit na to, že jsme ve druhém čtvrtletí 2006 učinili mnoho kroků vedoucích ke zlepšení služeb na čerpacích stanicích. Byl vypracován provozní standard „Ready for business” a byla zahájena jeho implementace, proběhlo školení všech Inspektorů provozu čerpacích stanic a nájemců nejlepších stanic a byla vypracována nová koncepce nabídky nepalivového zboží. Toto vytváří potenciál pro provozní a finanční zlepšení sítě čerpacích stanic v budoucích obdobích.“

 

Komentář k finančním a provozním výsledkům Skupiny  UNIPETROL po prvním pololetí 2006 roku

 
Unipetrol rafinérie v 1H s tržbami téměř 30 mld.Kč 

Paramo zvedlo v 1H čistý zisk na 138 mil.kč 
Chemopetrol zvýšil v 1H tržby o 1,5 mld.Kč 
Kaučuk v pololetí zdvojnásobil zisk na 419 mil.Kč 

Spolana 1H - mírný meziroční pokles tržeb a... 
Benzina k 1H - zvýšení v tržbách i zisku 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688