Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  08.08.2006 21:40:58

Nokia koupila prodejce digitální hudby Loudeye Corp.


Přední světová společnost působící v oblasti mobilních komunikací v úterý oznámila svůj souhlas s koupí v Americe založené společnosti – Loudeye Corporation za prodejní cenu 60 milionů dolarů. Jako celosvětová jednička ve výrobě mobilních telefonů se Nokia snaží uchopit větší podíl na rozrůstajícím se trhu s hudbou do mobilních zařízení.

Po dohodě společnost Nokia zaplatila 4,50 dolarů za každou akcii Loudeye, poskytovatele platformy s digitální hudbou, s kterou již v minulosti představily komplexní mobilní hudební řešení pro jednotlivé operátory. Konkrétně se jednalo např. o mobilní telefon vyšší třídy - N91.

Podle této finské společnosti může Nokia získáním firmy Loudeye nabídnout spotřebitelům komplexní zážitky s „mobilní“ hudbou, která zahrnuje plány, aplikace i schopnost koupě další digitální hudby.

Akcie Loudeye podle aktuálních zpráv více než zdvojnásobili. Na Nasdaqu vyšplhali z 2,83 dolarů za kus na 4,35. Akcie Nokie v Helsinkách poskočili o 0,5 % na 15,22 eur (19,54 dolarů) za akcii.

Podle analytika společnosti Collins Consulting Bena Wooda tato akvizice ukazuje, že Nokia zahajuje ofenzivu nejen proti svému největšímu konkurentovi Sony Erissonu, a jeho velmi populárním Walkman telefonům.

Společnost zamýšlí poskytovat služby týkající se stahování hudby pod svojí vlastní značkou někdy během roku 2007, což bude samozřejmě znamenat další boje s konkurenty.

V současnosti Loudeye působí ve více než 20 zemích, zaměstnává 130 lidí, a její tržby za rok 2005 činili 20,3 miliony dolarů.

Loundeye spolupracuje se všemi předními nahrávacími společnostmi, a poskytuje v oblasti hudby servis pro třetí strany, které si chtějí založit online obchod s hudbou. Společnosti využívající těchto služeb jsou například Microsoft Corporation s jejich MSN (komunikačním nástrojem z dílny Microsoftu, který původně vznikl jako odpověď na AOL Instant Messenger) a Coca-Cola Corporation.

Prezident a ředitel společnosti Michael Brochu řekl, že jeho společnost  může společně s Nokii „doručovat spotřebitelům komplexní zážitky týkající se mobilní hudby“.

Nokia, která prodala ve druhém čtvrtletí roku 2006 15 milionů mobilních zařízených přístupných této technologii  tvrdí, že se stane největším prodejcem přehrávačů digitální hudby. V tom samém období totiž Apple Computer prodal 8,1 milionů svých přehrávačů iPod.

Mnoho z mobilních telefonů vyrobených Nokii obsahuje přehrávače hudby, ale až v březnu tohoto roku byl uveden na trh první mobilní telefon hudbě doslova abslupřizpůsobený – 3250 a N91.

Podle Nokie obchod s Loudeye bude podle očekávání uzavřen ve čtvrtém čtvrtletí vzhledem k čekání na souhlas od akcionářů a vedení společnosti.

Bc. Kateřina Černíková

Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688