Research (Stone de Witt)
Finance  |  03.08.2006 21:50:59

Francouzský zákon týkající se přehrávače iPod a internetového obchodu iTunes vstupuje v platnost


Francouzský zákon nutí Apple, aby přehrávač iPod a internetový obchod iTunes byli kompatibilní s nabídkami výrobků a služeb konkurentů, které vstupují na trh.

Podrobně sledovaný francouzský zákon, který nutí pomocí konkrétních pravidel Apple Computer Inc. přizpůsobit online obchod iTunes nejen jejich přehrávači iPod,, vstoupil v platnost ve čtvrtek 3.8.2006.

Zákon týkající se internetového autorského práva prošel francouzským parlamentem 30. června 2006 po divoké debatě a postupnému slábnutí jeho prvních zastánců. Společnost Apple nazvala prvotní návrh „státem sponzorovaným pirátstvím“ a někteří analytici to komentovali tím, že by tento zákon dokonce mohl donutit Apple stáhnout iTunes z francouzského trhu a stáhnout tento nejlepší digitální hudební jukebox na světě z „regálů“ v zemi.

U zákona se ovšem předpokládá malý okamžitý účinek. Mnoho bude záležet na interpretaci zákona francouzskými soudy, stejně jako postoj, který zaujmou nahrávací společnosti..

Zákon byl původně vypracován jako úsilí o omezení pirátství a srovnání konkurenčního pole pro menší soupeře, kteří zdaleka nedosahují velikosti Applu a Sony Corporation. Společnost Apple tvrdí, že otevření tohoto formátu by později odradilo potencionální piráty.

V současnosti písně koupené na iTunes mohou být přehrávány pouze vlajkovými přehrávači společnosti Apple – tzv. iPody, ale iPod jako takový neumí přehrát hudbu stáhnutou z jiných obchodů jako například Napster Inc´s service nebo Sony´s Connect, který nabízí výběr z více než 500 tisíc písniček.

Společnost Sony  však pravděpodobně přišla se svojí nabídkou příliš pozdě, protože dominantním hráčem na trhu digitální hudby je stále firma Apple, která prodala již více než tři milióny přehrávačů iPod, a na trhu s přehrávači jí tak patří téměř 50 procent. Internetový obchod na stahování hudby iTunes firmy Apple přitom prodal 70 procent písní, jež byly nakoupeny prostřednictvím internetu.

Sony se však stále domnívá, že může být úspěšná, zvláště pokud se zvýší počet zákazníků, kteří se obrátí na legální služby a také nevylučuje, že uvede na trh svůj vlastní přehrávač hudby stažené z internetu, který by konkuroval populárnímu zařízení .

V tomto záměru jí podporují i vize, že postup francouzské vlády budou následovat i ostatní země. Nedávno se podobné návrhy objevili i v Británii, Švédsku, Dánsku, Norsku a Polsku.

Původní francouzský zákon měl požadovat od společností společné sdílení některých technických dat, aby konkurenti mohli vyrábět přehrávače a zřizovat obchody s hudbou kompatibilní s ostatníma. Konečná verze zákona však obsahuje požadavek na kompenzaci za toto sdílení jednotlivých technologií.

Společnost Apple má však oproti svým konkurentům i další výhody. Během dnešního dne uzavřel dohodu s automobilkou Mazda, Ford a GM, a příští rok svůj vlajkový přehrávač zařadí do výbavy do jednotlivých automobilů společně s autorádii. Příští rok tak v USA více než 70% automobilů bude opouštět továrny vybavených touto další vymožeností.

V neposlední řadě se společnost Apple rozhodla získat kromě segmentu používající k „přemisťování“ automobilů i sportovní nadšence. Apple ohlásila partnerství s Nike, které by se mělo projevit v podobě uvedení nových produktů spojující svět hudby a sportu - tyto nové produkty se budou týkat především iPodu a nesou označení Nike+iPod.

Prvním výsledkem této spolupráce je uvedení Nike+iPod Sport Kitu - bezdrátový systém, který umožňuje komunikaci mezi botami Nike+ a iPodem nano. CEO společnosti Nike Mark Parker a Steve Jobs, CEO firmy Apple, spolu uvedli Nike+iPod Sport Kit na akci v New Yorku společně se sedminásobným vítězem Tour de France Lance Armstrongem a držitelkou světového rekordu v maratonu Paulou Radcliffe.

Spolupráce Applu a Nike se dále projeví v uvedení nového oblečení, jež bude na iPod "připraveno" - můžeme se těšit na trička, pásky na ruku či bundy s vlastními kapsami a rozhraním pro iPod. Nike+iPod Sport Kit by měl být dostupný do 60 dnů a jeho cena je stanovena na 30 USD.

Bc. Kateřina Černíková

 

 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688