Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  31.07.2006 11:28:27

Týden na devizovém trhu (31.7.2006)


CZK/EUR

Česká koruna se obchodovala i v uplynulém týdnu v poklidném prázdninovém tempu, když se držela v úzkém pásmu mezi 28,30 – 28,50 CZK/EUR. Z letní letargie jí nevytrhla ani jednání regionálních centrálních bank. Hned v úvodu týdne překvapila maďarská centrální banka, která zvýšila úrokové sazby o 50 bb na 6,75 %. To vedlo k výraznému posílení forintu i ostatních středoevropských měn kromě české koruny, která reagovala jen velmi nevýrazně. V úterý zasedala Slovenská centrální banka, která zvýšila sazby podle očekávání o 50 bb na 4,50 %. Polská centrální banka se sazbami nehýbala. Ve čtvrtek zasedala Česká národní banka, jejíž jednání vyústilo ve zvýšení úrokové sazby podle očekávání o 25 bb na 2,25 %. Těsné hlasování v poměru 4:3 a nejistota ohledně dalšího možného zvyšování sazeb vedlo k oslabení domácí měny až k 28,50 CZK/EUR.

Tento týden bude chudý na domácí kurzotvorná data. Dočkáme se jen červencové ekonomické důvěry a zápisu z jednání ČNB. Nejdůležitější událostí týdne bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, na kterém se s velkou pravděpodobností očekává zvýšení úrokových sazeb o 25 bb. Velmi důležitá bude hlavně tisková konference, která by měla nastínit další budoucnost eurových úrokových sazeb.

Kurz koruny by se měl díky nejasné politické situaci na domácí scéně a prázdninovému období pohybovat bez zřetelného trendu v pásmu 28,30 – 28,60 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled

Pro výraznější posilování koruny v těchto týdnech prozatím není prostor. Mezi hlavní důvod patří přetrvávající negativní úrokový diferenciál vůči společné evropské měně a také fakt, že silná makroekonomická data jsou již v kurzech započítaná. Koruně nepomáhá ani nejasná politická situace a blížící se repatriace zisků zahraničních společností působících v domácí ekonomice, která výrazně negativně ovlivní běžný účet platební bilance za rok 2006. K dalšímu posilování domácí měny by mělo dojít až na podzim. V závěru roku bychom mohli prorazit hodnotu 28,00 CZK/EUR.

CZK/USD

Pro korunu byl uplynulý týden úspěšný. Obchodovala se v pásmu 22,30 – 22,60 CZK/USD. Týden končila posílením u hodnoty 22,35 CZK/USD. Na eurodolarovém trhu jsme zaznamenali oslabující dolar, když se dostal z 1,2600 USD/EUR až k 1,2770 USD/EUR. V úterý publikované zprávy z USA o spotřebitelské důvěře za červenec a prodeji stávajících domů za červen překonaly tržní očekávání a podržely dolar na silnějších úrovních. Béžová kniha o stavu americké ekonomiky byla pro dolar zklamáním. Naznačila její zpomalení, kurz dolaru tak poslala přes 1,2700 USD/EUR. Špatnou zprávou byl také páteční údaj o růstu HDP za 2.čtvrtletí v USA, který meziročně roste jen o 2,5 % (tržní očekávání byl růst o 3,0 %). Potvrdil tak zpomalení americké ekonomiky a s tím spojenou menší pravděpodobnost dalšího růstu dolarových sazeb. Odhad pravděpodobnosti tohoto zvýšení podle amerických úrokových futures v pátek poklesl na 30 % oproti předchozí zhruba 50 % pravděpodobnosti. Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity poklesl na 84,7 bodů.

Pro další vývoj kurzu amerického dolaru bude důležitý úterní index nákupních manažerů za červenec a páteční data z trhu práce. Nastínit další vývoj pohybu dolarových sazeb by mohly dnešní projevy amerických centrálních bankéřů. Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB) by do kurzu dolaru promluvit nemělo. Očekávané zvýšení eurových úrokových sazeb je již do cen zahrnuto.

Pokud výše uvedená americká data budou potvrzovat zpomalení americké ekonomiky, vidíme v nadcházejících dnech prostor pro pokračující oslabování dolaru. V týdenním horizontu předpokládáme pohyb v pásmu 22,10 – 22,65 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled

V dlouhodobém horizontu nadále předpokládáme postupné posilování české koruny vůči americkému dolaru. Nyní se již začíná projevovat zpomalování americké ekonomiky, které snižuje pravděpodobnost dalšího růstu úrokových sazeb. Ke konci roku by se měl dolar obchodovat v kurzu pod 22,00 CZK/USD.

CZK/SKK

Uplynulý týden byl pro slovenskou korunu úspěšný. Díky nečekanému zvýšení úrokových sazeb v Maďarsku a pozitivní náladě v regionu slovenská koruna posílila z hodnot kolem 0,7400 CZK/SKK až k 0,7480 CZK/SKK. V úterý zvýšila Slovenská centrální banka podle očekávání úrokové sazby o 50 bb na 4,50 %. Hlasování pro zvýšení bylo jednomyslné v poměru 7:0, což naznačuje ochotu k dalšímu utahování měnové politiky kdykoli to bude potřeba.

V tomto týdnu se dočkáme zveřejnění slovenského státního rozpočtu ke konci července, který na kurz koruny nebude mít pravděpodobně žádný vliv. Důležitější z pohledu finančních trhů bude zveřejnění Ficova vládního programu a čtvrteční jednání Evropské centrální banky, kde se očekává zvýšení sazeb o 25 bb na 3,0 %.

Dlouhodobý výhled

Slovenská ekonomika je v dobré kondici, proto se pozornost nyní upírá zejména na politický vývoj. Finanční trhy budou pozorně sledovat kroky nového vládního uskupení SMĚR, HZDS a SNS. Pokud nedojde k zastavení privatizace a k výraznému nárůstu sociálních výdajů, dostane slovenská koruna opět prostor k posilování.




Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 31. 7. 2006
ČR: ekonomická důvěra za červenec
Eurozóna: harmonizovaný index spotřebitelských cen za červenec

Úterý 1. 8. 2006
USA: index nákupních manažerů za červenec

Středa 2. 8. 2006
Eurozóna: index cen výrobců za červen

Čtvrtek 3. 8. 2006
Eurozóna: zasedání Evropské centrální banky
Eurozóna: maloobchodní tržby za červen
USA: počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti

pátek 4. 8. 2006
ČR: záznam ze zasedání ČNB
USA: nezaměstnanost a počet nových pracovních míst za červenec





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688