Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.07.2006 09:28:15

Maloobchod v květnu - mimořádný růst tržeb za nepotravinářské zboží

Mimořádně vysoký růst tržeb
za nepotravinářské zboží
Maloobchod - květen 2006

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v květnu meziměsíčně reálně o 0,3 %. Sezónně neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 7,3 %. K růstu nejvíce přispěl prodej nepotravinářského zboží, který byl nejvyšší za celou dobu trvání šetření, tj. od r. 1997.

* * *

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) se v květnu meziměsíčně reálně zvýšily o 0,3 %, v tom za potraviny o 0,4 %, za nepotravinářské zboží o 0,3 %. Trendová složka vzrostla přibližně stejně jako v předchozím měsíci o 0,4 % (tabulka č. 1).

Graf č. 1

Graf Vývoj maloobchodních tržeb (OKEČ 52)


Sezónně očištěné tržby vzrostly meziročně reálně o 5,8 % (v květnu 2006 bylo o jeden pracovní den méně než v květnu 2005). Sezónně neočištěné tržby se zvýšily o 7,3 %. Růst za nepotravinářské zboží, který trvá již 19 měsíců, dosáhl v květnu 9,8 % a byl nejvyšší za celou dobu trvání šetření, tj. od r. 1997. Tržby za potraviny se zvýšily o 3,8 %.

K celkovému růstu přispěly nejvíce nespecializované prodejny, dále specializované prodejny s elektronikou, elektrickými přístroji, železářským zbožím, nábytkem a dalším zbožím pro domácnost a s ostatním nepotravinářským zbožím. Nejrychleji rostly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží, v zásilkovém obchodě, ve specializovaných prodejnách s potřebami pro domácnost a v prodejnách s textilem a obuví (tabulka č. 3). Pokračoval pokles prodeje drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží, i když se ve srovnání s předchozími měsíci zmírnil.

V členění podle velikostních skupin se v maloobchodě celkem zvýšily nejvíce tržby v podnicích se 100 a více zaměstnanci (o 11,7 %). Podniky s 20 až 49 zaměstnanci, resp. 50 až 99 zaměstnanci vykázaly růst o 9,8 %, resp. o 7,3 %, zatímco podniky s 0 až 19 zaměstnanci pouze o 1,8 %.

Úhrnný deflátor (ke stejnému období předcházejícího roku) dosáhl 99,2 %. Nejvíce se přitom ceny snížily ve specializovaných prodejnách textilu a obuvi (o 6,2 %). Naopak vyšší než ve stejném období předcházejícího roku byly – stejně jako v předcházejících 16 měsících - v prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží a dále ve specializovaných prodejnách s potravinami a ostatním nepotravinářským zbožím (o 0,3 %; resp. o 0,2 %).

Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v květnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 25 reálně meziměsíčně o 0,1 % a meziročně po očištění o pracovní dny o 2,2 %. Z jednotlivých členských států rostly tržby meziročně v Lotyšsku o 20,8 %, v Estonsku o 19,9 %, ve Švédsku o 12,0 %, na Slovensku o 9,6 %, v Polsku o 6,0 %, dále v Dánsku, v Litvě a ve Finsku shodně o 5,5 %, v Lucembursku o 4,6 %, ve Slovinsku o 4,0 %, ve Spojeném království o 3,9 %, v Portugalsku o 2,1 %, ve Francii o 1,4 %, ve Španělsku o 1,3 % a v Belgii o 0,9 %. Snížily se v Německu o 2,0 % a v Rakousku o 0,1 %.

X X X

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) se sezónně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 6,9 %. Rostl především prodej motorových vozidel (o 8,7 %) a pohonných hmot (o 7,7 %), zatímco tržby za opravy motorových vozidel se zvýšily pouze o 0,6 %. Meziroční vývoj prodeje pohonných hmot je však již od roku 2004 částečně ovlivňován i organizačními změnami v tomto odvětví, které sebou přinášejí i změny prodávaných produktů resp. změnu charakteru prodejů jednotlivých podniků (zvyšování či snižování tržeb za vedlejších činnosti), což nelze v měsíčním šetření plně eliminovat.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) klesly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,1 % a sezónně neočištěné tržby meziročně vzrostly o 7,2 %.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688