Research (Stone de Witt)
Komodity  |  13.07.2006 17:59:24

Ceny futures na ropu po celém světě dosahují svých maxim díky zhoršené geopolitické situaci


Cena ropy dnes poprvé překonala 76 dolarů za barel. Jedná se historický rekord. Podle předních analytiků stojí za novým maximem velmi neklidná situace na Středním Východě. Olej do ohně přilévají také vyjádření Nigérie, která straší omezením dodávek ropy ze svého území. Jako člen Organizace zemí vyvážejících ropu má velké slovo a vyjádření podobného typu s trhem ihned zakývají. Například noviny Guardian dnes přinesly zprávu, že produkce společnosti Agip Co. v Nigerii poklesne jednorázově o 120 tisíc barelů denně. Důvodem jsou poničené ropovody, ze kterých ropa uniká. Podle profesionálních odhadů budou celkové ztráty v Nigerii v tomto roce díky militantním konfliktům až 631 tisíc barelů každý den.

Odvetná vojenská akce izraelských vojáků v reakci na zadržení dvou vojáků separatistickým hnutím Hizbaláh, kteří vtrhli do Libanonu, sama o sobě velmi ohrožuje možnost dodávek ropy z přilehlých zemí, které jsou na černé zlato velmi bohaté. Nejen ekonomové, ale také lidé z ústavů mezinárodních vztahů jsou znepokojeni světovou situací. Ve stejném tónu se vyjadřil i Adam Sieminski, hlavní energetický ekonom u Deutsche Bank Securities AG, který doslova řekl: "Geopolitická situace je velmi horká. Zejména Izrael, Irák, Nigerie a také íránský jaderný program nás znepokojují a znervózňují."

Futures na dodávku ropy s datem dodání v měsíci srpnu dnes vzrostly o 1,30 dolaru za barel a v 10:50 hod. newyorského času dosáhly maxima 76,40 dolaru, což je nejvyšší hodnota od roku 1983. Oproti minulému roku jsou nyní ceny ropy o 27% výše.

Ropa Brent taktéž s dodávkou v srpnu vzrostla na londýnské ICE Futures exchange dokonce o 1,75 dolaru, což představuje nárůst o 2,4%. Zde místní maximum dosáhlo 76,23 dolarů za barel. Jde o rekord, protože od roku 1988, kdy se obchody futures s ropou v Londýně začaly provozovat, nedosáhla cena na vyšší hranici.

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688