Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  10.07.2006 01:15:01

Cola naznačuje po nedávném skandálu potřebu prověřování pracovníků


Nedávná epizoda donutila Colu přehodnotit zabezpečení ochrany obchodního tajemství, a další společnosti se ptají, zda-li by měli udělat to samé – až je dokonce právník zastupující sekretářku překvapen, kolik povyku se kolem toho nadělá.

Odborníci říkají, že důležitá věc je monitorovat houževnaté pracovníky a seznam tajemstvích, které nechcete, aby ostatní věděli.

Je samozřejmostí být obezřetný při výběru ředitelů a dalších pracovníků na vyšších postech, ale nyní se jeví důležité i sledování výběru pracovníků na dolní části hierarchie, takzvaného „supportu“, kteří mají také přístup k důležitým a zneužitelným informacím.

Krádež obchodního tajemství není neobvyklou v obchodním konkurenčním prostředí, kde se dávají v potaz velké odměny související s vytvořením inovačního nového výrobku, zařízení či technologie a uvedením je na trh jako první.

V New Yersey ředitel společnosti zabývající se elektronikou byl obviněn minulý rok z „vloupání“ se do systému konkurenční firmy, aby ukradl seznam jejich zákazníku a dodavatelů, a mohl tím tedy podkopávat ceny konkurenta.

V roce 2004, muž, který byl zatčen na Floridě, byl poté obviněn z prodeje kradené sady nákresů společnosti Pratt & Whitney, týkající se jemného nářadí potřebného k opravě komerčních motorů jedné belgické firmy. Další dva muži z Michiganu byly obviněni v roce 2003 za pokus o krádež a prodej obchodních tajemství firmy Visteon zabývající se prodejem a výrobou autokomponentů.

Podle sanfranciského právníka p. Richarda Darwina, který se zaměřuje na právo duševního vlastnictví, se mnoho firem, obzvláště v oblasti biotechnologií a softwaru, které vlastní důvěrné informace, zaměstnanci a inženýry užívány, a tudíž by mohly být zneužity, jsou uloženy ve vysoce zabezpečených počítačových sítích, které jsou chráněny mnoha hesly, aby zabránily přístupu.

Ostatní společnosti nutí své zaměstnance podepsat smlouvu o mlčenlivosti, která za hrozby velmi vysokých sankcí zakazuje pracovníkovi zneužít obchodní tajemství, samozřejmě i po ukončení pracovního poměru.

Podle Darwina je však v současném období situace týkající se zabezpečení duševního vlastnictví, konkrétně obchodního tajemství velice kritická, zvlášť v odvětvích, kde tyto obchodní tajemství úzce souvisí s úspěchem produktu na trhu.

Vedení Coly a Pepsi odmítlo uveřejnit bližší informace týkající se jejich zabezpečovacích procedur. Recept od lékárníka Johna Pembertona na výrobu sirupu známého jako Coca-Cola je uzamčen v bance v Atlantě.

Celý případ začal 19. května dopisem, který společnosti Pepsi nabídl "obchodní informaci". Podepsaný byl jen jménem Dirk, přišel v oficiální obálce Coca-Coly.

Pepsi okamžitě dopis předala FBI. Její agenti pak v korespondenci s Dirkem pokračovali, jako by šlo o skutečné šéfy z Pepsi. Dirk nejprve požadoval pět, posléze deset tisíc dolarů za informace o nově připravovaném nápoji Coca-Coly.

Cena se odvíjela od toho, jaký balíček Dirk nabízel. Za deset tisíc byly k mání základní dokumenty, ale pokud by protistrana měla zájem o podrobnější informace, případně vzorky nápoje, za vyšší sumu byl Dirk ochoten poskytnout i ty.

FBI si nakonec s Dirkem sjednala schůzku na letišti v Atlantě na 16. června. Poslala na ni agenta, který zjistil, že prodejcem cenných informací je třicetiletý Dimson.

Zatčeni byli všichni tři obvinění 4. července, tedy v den, kdy na účet Dimsona a Duhaneyho mělo přijít milion a půl dolarů.

Sekretářka Williamsová byla obviněna na základě záznamu, který ji zachytil, jak prohledává tajné dokumenty a vynáší z budovy Coca-Coly lahvičku s nově připravovaným nápojem. Vyšetřovatelé tak zjistili, že právě ona byla zdrojem informací, které chtěl Dimson prodat agentovi FBI jako šéfovi z Pepsi.

Jedinou Williamsovou propustil soud na kauci. Ostatní dva obvinění jsou vyšetřováni ve vazbě. Jeden trest už ale Williamsová dostala. Pokud nebude odsouzena k výkonu trestu, zcela jistě si bude muset hledat novou práci.

Pokus Williamsové, Dimsona Duhaneyho, kteří chtěli vydělat na vzájemné nevraživosti obou firem, tak paradoxně vedl spíše k semknutí rivalů.

Vděčná Coca-Cola se teď zaměří na posílení bezpečnostních opatření. Tento případ jen podtrhuje, jak je důležité chránit obchodní tajemství. Informace jsou totiž zdrojem životní síly  tohoto podniku.

Bc. Kateřina Černíková

 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688