Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  26.06.2006 14:21:42

Pictet: Evropské akcie letos posílí o nejméně 10 %

Alfred Roelli, šéf pro investiční strategii švýcarské banky Pictet & Cie, očekává, že akcie evropských společností letos oproti současné úrovni posílí o nejméně 10 procent. Sdělil to agentuře Bloomberg. Podle Roelliho investice do strojů a zařízení táhnou celosvětový ekonomický růst. "Evropské akcie budou pozitivním překvapením roku 2006," říká Roelli. "Přetrvávají rizika, ale celosvětový růst je natolik silný, aby tyto překážky překonal." Roelli preferuje akcie z oborů luxusního zboží, průmyslového zboží a surovin. Konkrétní akciové tituly neuvedl. Ve fondu European Equity Select Fund banky Pictet mají největší zastoupení akcie firem Total, UniCredit a Novartis.

Banka Pictet v minulém týdnu začala doporučovat akcie telekomunikačních společností. Roelli jako důvody uvedl vysoké dividendy a peněžní toky. Akcie z oboru telekomunikací letos vykazují nejslabší vývoj ze všech oborů indexu Stoxx 600. Na zisky telekomunikačních firem mají negativní dopad vysoká konkurence a klesající poptávka po pevných linkách. Podle Roelliho tento sektor nyní je velmi atraktivní a do konce letošního roku bude posilovat. Pictet letos snížil poměr japonských akcií ve svých portfoliích, protože je považuje za příliš drahé. "Část těchto prostředků jsme přesunuli do evropských akcií, protože očekáváme, že letos a v roce 2007 se budou vyvíjet lépe," řekl Roelli.

Index Dow Jones Euro Stoxx 50, který pokrývá akcie 12 zemí Eurozóny, posílil o 4 % od minulého týdne, kdy zaznamenal sedmiměsíční minimum. Svou letošní ztrátu snížil na 1 %. Od 9.5., kdy index vystoupal na téměř pětileté maximum, se propadl o 12 %. Důvodem byly obavy, že celosvětově rostoucí úrokové sazby by mohly negativně ovlivnit růst hospodářství a zisků firem.

I přesto se očekává, že hospodářství Eurozóny bude nadále růst, a analytici zvyšují odhady zisků společností. Ekonomika Eurozóny v 1Q stoupla o 0,6 %. Evropská komise očekává, že čtvrtletní růst v 2Q-4Q bude činit 0,7 %. To by byl nejrychlejší růst od roku 2000. Analytici dotazovaní firmou FactSet Research Systems v průměru předpokládají, že zisky společností z indexu Stoxx 600 letos stoupnou o 12 %. Před měsícem odhad činil 9,2 %. V roce 2005 zisky vzrostly o 24 %. "I když úrokové sazby rostou, neočekáváme srovnatelné zvýšení ukazatelů P/E (cena akcie k zisku na akcii)," řekl Roelli. "Dobrou podporu pro akcie zajistí velmi dobré zisky, vysoká likvidita a dividendy."

Evropská centrální banka 8.6. zvýšila (potřetí za 6 měsíců) svou hlavní úrokovou sazbu na 2,75 % a naznačila, že ke zmírnění inflace možná budou nutná další zvýšení. V červnu zvýšily své sazby i centrální banky Švýcarska, Švédska a Dánska. Z průzkumu agentury Bloomberg vyplývá, že 98 dotazovaných ekonomů očekává, že centrální banka USA 29.6. zvýší svou úrokovou sazbu na 5,25 %. Jednalo by se o 17. zvýšení za poslední dva roky. OECD 23.5. prohlásila, že

Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688