Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.06.2006 14:11:48

BHS - 24.týden za námi, 25. před námi - jako by se nic nedělo

Pražská burza během týdne vzrostla o +3,66% při nadstandardním objemu  obchodů 37 mld - stručné konstatování, které nemůže nic říci o obchodování plném vášní v právě uplynulém týdnu. Pražská burza (a nejen ona) si totiž během týdne sáhla na roční minima, aby pak zběsile stoupala z propasti na hodnoty vyšší, nicméně zatím hluboko pod hodnotami z počátku roku.

Důvody jsou známé a ani po právě končícím obchodním týdnu se nemění. Obavy ze zvyšování úrokových sazeb pod tlakem inflace na straně jedné a obavy z přehnaného ochlazení ekonomiky na straně druhé smýkaly  akciovými trhy sem a tam, ať to bylo v Asii, Evropě, či Americe.

Americký trh nevstupoval do uplynulého týdne právě v dobré kondici.  úterý a ve středu čekala americký trh květnová data obou hlavních cenových indexů: PPI a CPI a Ameriku trápily i obavy z prvního ze série hurikánů.

Po Bernankeho komentáři o týden dříve, že inflace je na hranici tolerance centrální banky, a po zvýšení základních úrokových sazeb v 7 z 25 států eurozóny, Turecku a dalších očekával americký kapitálový trh data o inflaci s napětím a s napětím je očekával i svět.

Data nedopadla na první pohled nejhůř, nebyla však jednoznačná. To, co se jevilo příznivě na vývoji celého indexu, se neopakovalo u jádrových hodnot, které byly vyšší a potvrzovaly podezření, že vyšší ceny energií se začínají promítat i do cen ostatních výrobků.

 S trochou nadsázky lze říci, že do oznámení výsledků PPI v úterý odpoledne trhy závodily, který klesne nejvíce, a Praha vyhrávala. Ve středu se konečně obrátila karta a trhy po oznámení CPI definitivně přijaly skutečnost, že koncem června FED jistojistě zvýší základní úrokovou sazbu, nechtěly si již připustit žádné další komplikace a vydaly se vzhůru. Svůj růst si užily ve čtvrtek, kdy pražská burza nabrala neopakovatelných 7,3%. Konec týdne pak zákonitě povětšinou patřil výběru zisků. Výsledkem našeho pátečního obchodování byla prakticky nula, celkové týdenní zhodnocení si pražská burza udržela.

Nadcházející týden se zdá být obrazně řečeno týdnem nikoho, či ničeho. V kalendáři nejsou zatím žádná tak dramatická data typu inflace apod. jak tomu bylo minulý týden (snad jen objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v závěru týdne), a to ani na scéně americké, evropské ani u nás doma. Trh tak zejména v počátku týdne může rozebírat dříve zveřejněná čísla a může mu dojít jejich smíšený charakter. „Nečinnost“ a opakované přemítání může být živnou půdou pro pochybnosti před blížícím se zasedání FEDu na konci června. Když nic jiného, tak je možno spekulovat o tom, že FED nezvýší základní sazbu o 25 bp., ale o 50, nebo že se zvyšování sazeb nikdy nezastaví... Pokud se trh ocitne v zajetí takových úvah, nevyhne se poklesům. Na druhé straně razantní obrat na všech trzích uprostřed minulého týdne ukázal, že bychom měli být u dna současných poklesů, což může eventuální poklesy kompenzovat.

Ve svém součtu to v nadcházejícím týdnu znamená opět volatilní obchodování, ale první opěrný bod je již na světě a dramatické poklesy, kterých jsme byly svědky v minulých týdnech by se již s velkou pravděpodobností neměly opakovat.

Možná bude i trochu prostoru pro firemní události, na které se trh v poslední době příliš neohlížel.

 

 

Petr Hlinomaz

BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

16.04.2007BHS - 15.týden za námi, 16. před námi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688