Research (Stone de Witt)
Finance  |  19.06.2006 00:08:48

Maloobchod se zdravou výživou Whole Foods zakazuje prodej živých humrů


Zákazníci toužící po čerstvých korýších se budou muset podívat jinam než do  Whole Foods Market Inc. poté, co řetězec obchodů se zdravou výživou se ve čtvrtek rozhodl zastavit prodávání živých humrů a krabů z důvodů nehumánnosti.

Tato společnost, která v současnosti vede na trhu obchodů s přírodními a organickými jídly a přísadami, byla založena roku 1980 jako malý obchod v Austinu v Texasu. Nyní vlastní více než 184 obchodů v rámci Severní Ameriky a Velké Británie.

Sedm měsíců strávil tento maloobchodník s potravinami studiemi prodejních cest živých humrů z lodí do supermarketů, a snažil se přesně určit, zda-li němé tváře trpí v průběhu této cesty.

V některých obchodech experimentují s „ humřím citem pro bolest“, naplňujíc jimi hromadně nádrže.

Management společnosti Whole Foods se rozhodl okamžitě zastavit prodávání živých humrů a umírněných krabů, říkajíc, že nemůžou zabezpečit, že se stvořeními je zacházeno s respektem a soucitem.

Umisťujeme tolik důrazu na důležitost lidského zacházení a kvality života pro všechny zvířata, jako to děláme u předpokladů pro kvalitu a chuť, řekl spoluzakladatel a ředitel společnosti p. John Mackey ve svém prohlášení.

.

To že jsou humři předtím ošetření přece nemůže ospravedlnit krutý čin týrání zvířat, o který by se okamžitě jednalo například v případě koček či psů, řekl Bruce Friedrich, mluvčí Organizace lidí pro etické zacházení se zvířaty.

V tvorbě svého rozhodnutí Whole Foods směřoval k listopadové zprávě odborníků organizace „European Food Safety Authority Animal Health and Welfare“ , která končila tím, že všichni desetinožcoví korýší, zahrnující humry a kraby, mají nějaký stupeň uvědomění sama sebe, cítí bolest a mohou se učit.

Ale ostatní vědci a průmysly zabývající se mořskými plody oficiálně ve čtvrtek řekli, že humří mají tak primitivní nervový systém jako hmyz, a že dokonce nemají mozek a nemůžou tak zakusit bolest stejným způsobem jako zvířata a lidé.

Například, humři se mohou zbavovat svých klepítek, které si ulomili mezi dvěma skálami a pohybují se, jako by se nic nestalo, řekla Diane Cowan, mořská bioložka, která studuje chování humrů v Maine.

Podle ní však mají určitě nervový systém a reagují na vnější podněty, ale jestli to můžeme nazývat bolestí,

Podle univerzity v Maine, která se věnuje zkoumání života humrů, v USA a  Kanadě je každý rok chyceno kolem 183 milionů liber humrů (83 milionů kilogramů) , a kolem 25 % z nich je prodáno v živém stavu.

Ředitel Massachutské asociace p. Bill Adler však tvrdí, že lidé, kteří si chtějí humra koupit, koupí si ho stejně. Když tento konkrétní maloobchodní řetězec je nechce podávat, lidé půjdou prostě a jednoduše jinam.

Od této chvíle, Whole Foods budou prodávat pouze mražené nezpracované a vařené humří produkty ve všech více než 180 obchodech ve Spojených státech amerických a ve Velké Británii, řekla víceprezidentka standardů kvality Margaret Wittenberg. Společnost bude pouze udržovat vztahy pouze s dodavateli, kteří budou dodržovat jejich standardy humánního zacházení, manipulace a zpracování.

Vedoucí firmy však budou zvažovat své rozhodnutí, pokud uvidí důkazy, že je možné více zabezpečit humánní zacházení s kraby a humry prostřednictvím jejich zásobování.

Bc. Kateřina Černíková



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688