Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.06.2006 09:22:09

AFT - koment k CPI v USA - nepříznivé zprávy

CPI (05 2006 bez sez. vlivu, m/m):             

Skutečnost: 0,4%       
Očekávání: 0,4% (Bloomberg,Reuters)                              
Předchozí: 0,6% 

CPI (05 2006, y/y):
Skutečnost: 4,2 %

Očekávání: 2,3 % (Bloomberg,Reuters)

Předchozí: N/A

PI bez cen energií a potravin (05 2006 bez sez. vlivu,m/m):
Skutečnost: 0,3%                                                                     
Očekávání: 3,9 % (Bloomberg,Reuters)                                    
Předchozí: 0,3%      

CPI bez cen energií a potravin (05 2006,y/y):
Skutečnost: 2,4%    
Očekávání: 0,2 %      
Předchozí: N/A                                                        

Rozbor: Ceny energií v květnu vzrostly o 2,4% m/m po růstu o 3,9% m/m. Důvodem byl opět prudký růst cen benzínu o 4,9% m/m po růstu o 8,8% m/m v dubnu, ceny potravin vzrostly v květnu o 0,1% m/m poté, co v dubnu meziměsíčně stagnovaly. Bez cen potravin a energií rostly spotřebitelské ceny více kvůli zvýšení nákladů bydlení mimo ceny energií pro domácnost o 0,4% m/m. Tato položka způsobila polovinu růstu indexu CPI bez cen potravin a energií. Důvodem silnějšího růstu cen této kategorie je růst nákladů za bydlení v podobě hypoték a nájmů. Mimo kategorii bydlení rostly nadprůměrně tradičně ceny léků a lékařské péče. Ceny automobilů v květnu meziměsíčně stagnovaly poté, co v dubnu vzrostly o 0,1% m/m, ceny oděvů v květnu vzrostly také méně.

Hodnocení: Výsledky jsou opět zvýšené a tedy nepříznivé. Silný růst cen energií, zejména benzínu udržuje inflaci zvýšenou. Bez cen potravin a energií ovšem byl růst spotřebitelských cen opět mírně zvýšený. Důvodem byl silnější růst cen nákladů bydlení bez cen energií pro domácnost. Mimo tuto položku je růst ostatních spotřebitelských cen malý snad s vyjímkou trvale silně rostoucích cen léků a lékařské péče. Dlouhodobý inflační výhled je příznivý, neboť růst cen energií dosud nevede k většímu přenosu růstu cen, a růst jednotkových pracovních nákladů je malý kvůli slabému růstu mezd a kvůli solidnímu růstu produktivity práce. Silnější růst cen kategorie bydlení může souviset s vývojem trhu s domy. Expanze trhu s domy vedla k významnému růstu cen domů a následně také k růstu hypotéčních úroků. Ovšem v posledních čtvtrletích prochází trh s domy a hypotéční výstavba rozsáhlou korekcí, která zřejmě povede i k poklesu růstu cen segmentu. V krátkém období ovšem nadprůměrný růst cen bydlení ještě může pokračovat

Dopad data na finanční trhy: Data jsou pro finanční trhy nepříznivá. Inflace je opakovaně zvýšená, byť ne tolik je také zvýšená inflace bez cen potravin a energií. I když je růst spotřebitelských cen alokován pouze v některých kategoriích, vyšší inflace zvýší současný nepříznivý sentiment investorů. Finanční trhy na data reagovaly nejprve posílením dolaru k euru, oslabením cen akcií a oslabením cen dluhopisů. Zatímco oslabování dluhopisů pokračovaly i v dalším průběhu obchodování, na devizovém a akciovém trhu posléze došlo k obratu.

Dopad na výhled monetární politiky: Data jsou v souladu s naším očekáváním, že Fed zvýší svou hlavní úr. sazbu také na červnovém zasedání o úr. sazbách. Očekávání je podloženo rétorikou Fedu, která od posledního zasedání o úr. sazbách v květnu zmínila obavu z inflace. Navíc poslední výsledky spotřebitelskéinflace bez cen potravin a energií byly zvýšené. Data jsou zejména podstatná z hlediska výhledu monetární politiky do dalších měsíců. Data opakované zvýšené inflace zřejmě upevní obavy Fedu z inflace i pro prohlášení k červnovému rozhodnutí o úr. sazbách, což v podstatě povede k započítávání zvýšení úr. sazeb minimálně na dalším, srpnovém zasedání o úr. sazbách. Inflační obavy, byť se zdají poněkud přehnané jsou zdá se již jediným důvodem zvyšování úrokových sazeb. Drahé energie nemají na inflaci takový dopad jako v minulosti a data ekonomické aktivity signalizují v posledních dvou měsících již zřetelnější signály oslabení, na které Fed před možným pozastavením zvyšování úrokových sazeb čekal (maloobchodní tržby,zaměstnanost)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2008AFT - koment k HDP USA ve 3Q Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.08.2008AFT - koment k růstu HDP v USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688