Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  05.06.2006 21:33:08

Skupina věřitelů vlastnící pohledávky Eurotunelu se snaží blokovat novou dohodu


Skupina méně významných věřitelů vlastnící pohledávky Eurotunelu se snaží blokovat novou restrukturalizaci dohody.

Prezident skupiny v nedělním interview prohlásil, že se tato skupina méně významných věřitelů vlastnící třetinu Eurotunelových pohledávek ve výši 9,1 miliard eur (11,7 miliard dolarů) bude snažit blokovat novou restrukturalizaci dohody.

Sužovaná společnost, která vybudovala podmořský tunel spojující Anglii a Francii (konkrétně vedoucí z francouzského Calais do britského Folkestone) , odhalila minulý týden detaily předběžné restrukturalizace dohody, který by převzala více než polovinu jejich dluhů.

Ředitel asociace méně významných věřitelů nazval v interview pro deník Le Parisien dohodu „neuspokojivou“

Nevidím v této dohodě  zájem od akcionářů ani od věřitelů.

Deník Le Parisien oznámil, že  skupina bude naléhat na akcionáře, aby hlasovali proti plánu na rozhodujícím meetingu, který se bude konat 12. července, a představí alternativní plán. Ten však již uvedla bez bližších detailů.

Problémy Eurotunelu se datují zpět už od „Chunnel“ projektů spuštěných v 80. létech 20. století. Náklady na vrtání 50 kilometrového (30 mílového) tunelu byly masivně podhodnoceny, a dopravní předpovědi později dokázaly, že byly nesmyslně optimistické. Eurotunel, který je největším projektem ve sféře infrastruktury na soukromé bázi na světě, se tak podle odborníků  nestačil " postavit na nohy " vzhledem k obrovským nákladům  na samotnou stavbu tunelu.

Výsledky společnosti se podle agentury Bloommberg od jejího otevření v roce 1994 nepřestaly pohybovat hluboko pod prognózou. Ztráty se stále prohlubují vzhledem k cenám, které nasadili provozovatelé trajektů a leteckých společností.

Nová dohoda týkající se dluhu –byla  podepsána společností  Macquarie Bank Ltd., australskou investiční bankou, která se loni snažila převzít londýnskou burzu London Stock Exchange (LSE) za 2,65 miliardy dolarů, společnosti Goldman Sachs Group Inc.,což je třetí největší americká banka, která v březnu reportovala nárůst zisku 0 62 % za první čtvrtletí při rekordních příjmech a Barclays PLC, třetí největší britskou bankou, která zvýšila loni svůj zisk o 6,2 procenta, když příjmy z obchodování předčily zisky ze spotřebitelských úvěrů ve Velké Británii. Všechny 3 banky stále vyhrávají  podporu od akcionářů Eurotunelu, kteří stojí o to, aby viděli své „sázky“ do společnosti ostře zredukovány než budou nové cenné papíry vydány věřitelům jako část činnosti, které jsou převedeny do dalších akcií.

Vlastnící Eurotunelových méně významných pohledávek ve výši 2,6 miliard eur (3,34 miliard dolarů), které mají slabší právo na majetek než prioritní pohledávky, by dostaly 146 milionů eru (188 milionů dolarů) v hotovosti stejně jako nové převoditelné cenné papíry.

Vlastnící méně významných pohledávek poslali v pátek Eurotunelu dopis odmítající tento plán a říkají, že připravovali rozlišné restrukturalizační schéma.

Eurotunel však oznámil ve své nedělním prohlášení, že nebyl kontaktován ohledně žádného alternativního plánu. Společnost řekla, že žádný nový návrh by neměl mít nejméně ty „stejné ambice“ redukující dluh společnosti na 4,24 miliard eur (5,46 miliard dolarů).

Bc. Kateřina Černíková



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688