Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.06.2006 13:57:20

Strojírna Poldi hlásí za 1Q růst zisku přes 50%

V prvním čtvrtletí letošního roku se kladenským Strojírnám POLDI podařilo výrazně zvýšit tempo růstu zisku. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 došlo k nárůstu o téměř 55%. Před zdanění společnost vykazuje zisk 31 mil.

Dynamický nárůst zaznamenali kladenští v meziročním srovnání i u tržeb (+9%) a přidané hodnoty (+9%). „Za výraznější zrychlení růstu zisku v letošních prvních třech měsících nepřímo vděčíme i našemu loňskému rozhodnutí o tvorbě rezerv“, komentuje kvartální výsledky finanční ředitel Strojíren POLDI Ing. František Šimáček. Téměř 13-ti procentní vzestup registrují ve strojírnách i u produktivity práce. „Tady je to především výsledek našeho tlaku na podstatné zefektivnění výroby a také výrazných investic do moderních technologií, které jsme provedli v roce 2004 a průběžně v nich pokračujeme“, podotýká Šimáček a dodává: “Když dále porovnáme čísla za období leden až duben, trend růstu zisku pokračuje“. S jistou pravděpodobností tedy můžeme čekat, že druhé pololetí roku, které je obvykle s ohledem na dílčí sezónnost produkce slabší, přinejmenším nepřinese stagnaci ve vývoji ukazatelů plánu na letošní rok.“.

Kladenské Strojírny POLDI vykázaly loni meziroční nárůst tržeb téměř 12,5%. Dvě třetiny přitom tvoří tržby z výroby klikových hřídelí, které v loňském roce představovaly 513 mil. , dalších 265 mil společnost utržila z výroby válců a nářadí. Zisk před zdaněním za rok 2005 představoval  21 mil. . V letošním roce počítá management společnosti také s dalším růstem tržeb na cca 805 mil. .

Strojírny POLDI před dvěma lety investovaly 85 mil. do nákupu nových technologií, které jim umožnily získat prestižní zakázku pro švédský gigant VOLVO. Jedním ze stěžejních odběratelů je také finská společnost SISU DIESEL, která patří do konsorcia AGCO. Strojírny exportují 79% své produkce. Jediným strategickým domácím odběratelem Strojíren POLDI je brněnská traktorka ZETOR.

 
Strojírny Poldi,spol. s r.o. vznikly v roce 1992 vydělením z holdingu Poldi Kladno. V roce 1993 se plně privatizovaly a zpřetrhaly vazby k hutím Poldi. Společnost se základním jměním 200 mil. zaznamenala počátkem letošního roku odprodej majoritního balíku akcií mateřské společnosti BM Kladno a.s.. Novým majoritním akcionářem se stal SATURNUS Capital, a.s.

Zdroj: TZ Strojírny POLDI

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688