Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.05.2006 09:26:20

Ceny PHM způsobily dubnový růst cen o 0,1%

Výrazný meziměsíční růst cen pohonných hmot
Indexy spotřebitelských cen - inflace - duben 2006

Hladina spotřebitelských cen vzrostla v dubnu proti březnu o 0,1 %. Tento růst způsobilo zejména zvýšení cen pohonných hmot. Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zůstal stejný jako v únoru a březnu, tj. 2,8 %.

* * *

Meziměsíční růst cenové hladiny ovlivnilo zvýšení cen pohonných hmot o 4,8 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla v dubnu o 1,59 vyšší než v březnu a v druhé polovině dubna přesáhla hranici 30 . Na růst cenové hladiny působilo i zvýšení cen v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 1,4 % a ceny tepla o 0,6 %. Po dvou měsících poklesu vzrostly v dubnu ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zejména vlivem vyšších cen brambor o 17,3 % a čerstvé zeleniny o 2,8 %. Ve stravování a ubytování se zvýšily ceny ubytovacích služeb o 2,4 %. V oddíle zdraví byly vyšší sezónní ceny lázeňských pobytů o 4,8 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily hlavně ceny služeb osobní péče o 0,4 %.

Opačný vliv na úroveň cenové hladiny měl pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde klesly mimosezónní ceny tuzemských i zahraničních dovolených o 1,1 % a ceny elektronických zařízení pro příjem, záznam a reprodukci obrazu i zvuku o 0,7 %. V oddíle pošty a telekomunikace došlo k poklesu cen dálkového volání a volání do mobilních sítí z pevné linky. Z alkoholických nápojů byly nižší hlavně ceny lihovin o 1,0 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb zůstaly na úrovni měsíce března.

Meziročně byly spotřebitelské ceny již třetí měsíc vyšší o 2,8 %. U většiny oddílů spotřebního koše byla meziroční změna cenové hladiny v dubnu zhruba stejná jako v březnu. Ke zrychlení cenového růstu došlo zejména u bydlení, kde ceny zemního plynu vzrostly v dubnu o 30,0 % (ze 25,4 % v březnu). Naopak zpomalení cenového růstu nastalo v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku zmírnění meziročního růstu cen veřejných telekomunikačních služeb na 12,0 % ze 14,6 % v březnu. Cenový meziroční růst se zpomalil i v dopravě vlivem vývoje cen pohonných hmot, které sice meziměsíčně poměrně výrazně vzrostly, avšak v loňském dubnu byl jejich meziměsíční růst výrazně vyšší. To se projevilo ve zmírnění meziročního růstu cen pohonných hmot v dubnu na 7,3 % z 10,9 % v březnu.

Na snižování cenové hladiny působil zejména pokles cen odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácnosti, potravin a nealkoholických nápojů. Z potravin byly výrazně nižší než loni zejména ceny mouky o 9,2 %, ovoce o 9,6 % a cukru o 11,3 %. Naopak výrazně vyšší byly ceny brambor (o 71,9 %).

Vliv jednotlivých oddílů spotřebního koše na meziroční přírůstek spotřebitelských cen v dubnu byl s výjimkou dvou dosud nejsilnějších oddílů stejný jako v březnu. Největší podíl (2,0 procentního bodu) měl oddíl bydlení, voda, energie a paliva, jehož vliv posílil v dubnu o 0,1 procentního bodu. Naopak vliv oddílu doprava se o stejnou hodnotu zmenšil a dosáhl stejně jako oddíl pošty a telekomunikace 0,3 procentního bodu.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,3 %, ceny služeb o 3,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 2,3 %, tj. o 0,1 procentního bodu více než v březnu 2006.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 25 členských zemí EU byl podle předběžných údajů v březnu 2,1%, což je o 0,1 procentního bodu méně než v únoru. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 6,6 %), nejméně v Polsku (o 0,9 %) a Finsku (o 1,2 %). Na Slovensku zůstal cenový růst v březnu stejný jako v únoru, tj. 4,3 %. V Německu po třech měsících stability zpomalil cenový růst na1,9 % (ze 2,1 %) .

V ČR vzrostl meziměsíčně HICP v dubnu o 0,3 %, meziroční přírůstek ve výši 2,4 % byl již čtvrtý měsíc stejný. Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za duben 2006 je 2,4 %, jak uvedl Eurostat.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688