Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  05.05.2006 09:34:17

Predikce cen ropy a nová pracovní místa povzbudí burzu


Velmi dobrou seanci prožily akciové trhy ve včerejším dni, když hlavní indexy burzy shodně razily rostoucí trajektorii. Nejlépe ze sektorového hlediska si včera počínaly technologické tituly, když jejich Nasdaq Composite posílil o 0,87% (+19,93 bodu) na konečných 2.323,90 bodu.  Index nejlukrativnějších akciových titulů Dow Jones Industrial Average posílil procentuálně stejně jako doplňkový široký Standard & Poor’s 500. Oba vzrostly o 0,34%, DJIA na 11.438,86 bodu, čímž vytvořil nový rekord od počátku roku 2000. SP500 přidal téměř 4,5 bodu na závěrečných 1.312,25 bodu.

 

Na New York Stock Exchange včera dominovaly akcie společností Symbol Technologie, Inc. /SBL/, které posílily o 15,42% na 12,35 dolarů za kus. Následovaly Trw Automotive Holdings Corp. /TRW/ (+13,39% na 26,50 USD) a Brinks Co. /BCO/ (+10,66% na 56,36 USD) a Primus Guaranty Limited /PRS/ (+10,40% na 13,80 USD). Naopak s odstupem nejtěžší propad zaznamenaly akcie společnosti Plantronics /PLT/, které oslabily o 29,42% na 25,86 USD, což je propad o více než 10 dolarů.

 

Do dalších dnů by se měl trh nechat inspirovat především cenami ropy. Producenti pohonných hmot a dalších ropných derivátů uvažují zvýšit produkci. Stěžejním motivem pro ně je příprava na letní měsíce, kdy každoročně stoupá poptávané množství po benzínu. Takové záměry se zpětně odrážejí do cen surové ropy, jejichž cena by měla logicky klesat. To je návazně velmi dobrá zpráva pro akciový trh, kde jsou kotovány akcie společností, jejichž výrobní vstupy mnohdy závisejí pouze na ropě a jejích cenách.

 

Odhady analytiků o dalším vývoji cen ropy jsou do značné míry vyrovnané, ovšem z dynamického pohledu se většina z nich stále častěji přiklání k tomu názoru, že v nejbližším týdnu ceny ropy poklesnou. Pro očekávání a náladu na trhu jsou tyto úvahy víceméně nadčasové, ale jejich vliv bude sílit.

 

Mnohem více aktuálnější zprávou, kterou trh vstřebá, jsou údaje o počtu vytvořených nových pracovních míst za měsíc duben. Analytikové odhadují, že dubnové číslo dosáhne až 200.000 nových míst. Pro tento měsíc, pokud se odhady vyplní, by se jednalo o nový rekord od roku 2000. Další nárůst v této oblasti bude následovat po březnových nově vytvořených 211.000 místech. Průměrný roční počet činí 171.500, tento fakt naznačuje pozitivitu tohoto vývoje. Ministerstvo práce oznámí oficiální údaj dnes v 8:30 hodin ve Washingtonu.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688