Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  02.05.2006 12:54:19

Factum Inv. - aktuální volební preference

ODS si stabilně udržuje vedoucí pozici. Na druhém místě je ČSSD, jejíž voličská přízeň zaznamenala na konci dubna mírný nárůst. KSČM je v pořadí stran dlouhodobě třetí.

Voličská přízeň KDU-ČSL zůstává po zotavení stabilní, strana zaujímá v současné době čtvrté místo. Těsně pátá je Strana zelených, jejíž voličská přízeň na konci dubna zaznamenala po období růstu mírný pokles.

Podle předpokládaného počtu získaných mandátů by ve Sněmovně vytvořily dvě nejsilnější seskupení buď ODSKDU-ČSL a Stranou zelených, nebo ODSČSSD.

Firma Factum Invenio pokládá dlouhodobě v rámci svého programu Factum Omnibus otázky týkající se stranických a voličských preferencí. Vzhledem k častému nepochopení a dezinterpretaci preferencí (přímé srovnávání s výsledky voleb) jsou od počátku roku 1999 zveřejňovány jednak stranické preference, jednak prognózy výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. Volební prognóza, kterou na základě výsledků výzkumu Factum Invenio zpracovává, je založena na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti.

Dotazování proběhlo ve dnech 20. – 26. 4. 2006 na reprezentativním vzorku 954 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že na konci dubna 2006 by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 53,2 % oprávněných voličů. Očekávaná volební účast je nyní nižší než účast v minulých volbách do Sněmovny v roce 2002 (58,0 % oprávněných voličů).

Současný výzkum opět potvrdil, že pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, by se podařilo překonat pěti politickým stranám. ODS by pravděpodobně získala 65 mandátů, ČSSD 56 mandátů, KSČM 38 mandátů, KDU-ČSL 25 mandátů a Strana zelených 16 mandátů. I když odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 poslaneckých křesel, obě potenciální koalice, o kterých se nejvíce hovoří, by v Poslanecké sněmovně měly dostatečnou většinu: ODSKDU-ČSL a Stranou zelených 106 mandátů, velká koalice ODS a ČSSD 121 mandátů.

Vývoj volební prognózy ukazuje, že pozice ODS se proti roku 2002 významně posílila, její předpokládaný volební výsledek se nyní dlouhodobě pohybuje kolem hladiny 30,0 % a je velmi stabilní. Strana postupně zveřejňuje části svého volebního programu, jehož definitivní podobu odhalí 2. května. Voličská přízeň ČSSD je méně stabilizovaná, předpokládaný volební výsledek strany osciluje kolem hladiny 25 %, na konci dubna zaznamenal mírný nárůst. Strana přišla v poslední době s razantní mediální „antikampaní“ na program ODS a snaží se svůj vlastní program vymezit jako reálnější, kontinuální variantu. KSČM zůstává pevně usazena na třetí pozici, její předpokládaný volební výsledek se dlouhodobě pohybuje kolem hladiny 18 %. Předpokládaný volební výsledek KDU-ČSL již podruhé za sebou překročil hladinu 10 %. Potvrdila se již minule zaznamenaná aktivizace voličského jádra strany, které v předvolebním období slyší na její program. Voličská přízeň Strany zelených zaznamenala po období růstu mírný pokles. Dosud mělká voličská přízeň reaguje na nejednotnost ve vystupování představitelů strany z poslední doby.

Poznámka:
Volební prognóza využívá jako jednoho z podkladů aktuálního stavu stranických preferencí. Ty je třeba hodnotit na pozadí skutečnosti, že více než třetina veřejnosti se k žádné straně nepřiklání (12,0 % všech oprávněných voličů neví, komu by dalo svůj hlas, a 22,5 % oprávněných voličů výslovně svou účast ve volbách vyloučilo). V žebříčku stranických preferencí je na prvním místě ODS, kterou v současnosti preferuje 20,0 % všech oprávněných voličů. Na druhé příčce je ČSSD s 16,7 % hlasů oprávněných voličů. Na třetím místě zůstává KSČM s preferencí 11,1 % oprávněných voličů. Čtvrtou KDU-ČSL nyní preferuje 7,4 % oprávněných voličů a pátou Stranu zelených preferuje 6,0 % oprávněných voličů. Na dalších místech se umístily strany Nezávislí (1,1 %), Nezávislí demokraté (předseda V. Železný) (0,8 %), US-DEU (0,7 %) a SNK Evropští demokraté (0,5 %). Jiné strany preferuje celkem 1,1 % oprávněných voličů.

 

 

 

 

Jiří Černý
Key Account Manager

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688