Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.04.2006 13:32:27

V Ledvicích postaví Skupina ČEZ svůj nejmodernější elektrárenský blok

Uhelné zdroje Skupiny ČEZ čeká v příštích patnácti letech rozsáhlá obnova, která počítá i s výstavbou nových bloků. Ve Skupině ČEZ byl jako optimální vybrán blok o instalovaném výkonu 660 MW. S instalací 660MW bloků se počítá v elektrárnách Ledvice a Počerady. Půjde o nejmodernější bloky nejen v rámci ČEZ, ale i v rámci České republiky. Výstavba prvního z nich se uskuteční v ledvické elektrárně v následujících čtyřech letech.

„Program obnovy uhelných elektráren ČEZ včetně výstavby nových bloků v hodnotě zhruba 100 miliard korun je největším investičním projektem v novodobé historii České republiky, který zajistí zachování konkurenceschopnosti české elektroenergetiky a přinese zlepšení ekonomických a ekologických parametrů bloků,“ uvádí Jiří Borovec, místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize Výroba. A dodává: „Hnědé uhlí představuje pro českou ekonomiku dlouhodobou strategickou surovinu, protože snižuje naší závislost na dovozech energetických surovin. Obnova uhelných zdrojů je pro zajištění dodávek elektrické energie pro Českou republiku klíčovou iniciativou.“ Uskutečňuje se v době, kdy prognóza růstu spotřeby elektrické energie v ČR i ve všech ostatních evropských státech potvrzuje nutnost zachování, resp. rozšíření kapacity výroben elektrické energie.

Hlavním cílem modernizace uhelných zdrojů a výstavby zdrojů nových jsou především důvody ekologicko-ekonomické související se zvýšením účinnosti nejen kotle, ale především celého bloku, a tím zprostředkovaně s dalším významným snížením emisí CO2 i emisí ostatních. V devadesátých letech došlo například ke snížení emisí SO2 o devadesát procent; nové bloky tyto emise sníží dále o více než polovinu. Modernizace uhelných zdrojů povede i k dalšímu snížení emisí NOx a budou naplněny standardy EU.

„Hlediska emisí CO2 je při posuzování našich nových projektů obnovy uhelných elektráren jedním z rozhodujících. Rozhodně urychlíme moderní projekty s nižšími emisemi, a to i když budou dražší. Bloky, které budou pracovat s nižšími emisemi o 20 i více procent, se společnosti vyplatí i ekonomicky,“ potvrzuje Jiří Borovec.

Největší vliv na zvýšení účinnosti výroby elektřiny v uhelných elektrárnách a tudíž i na množství emisí CO2 má vyšší účinnost tepelného cyklu. Vyšší účinnost současně znamená úspornější nakládání se strategickou surovinou – hnědým uhlím. Cesta k vyšší účinnosti tepelného cyklu vede pouze přes dosažení vysokých parametrů bloku, přes tzv. nadkritické parametry páry.

Účinnost kotle nového bloku dosáhne 91 %, hrubá účinnost bloku cca 47 %, přičemž současné bloky mají účinnost 37 %. Spotřeba uhlí na MWh se oproti původním blokům sníží u nového bloku 660 MW o 26 %. Stejné snížení zaznamenají emise CO2.

Zatímco na konci 60. let minulého století představovaly celkové investiční náklady na výstavbu 640 MW (1 x 200 MW a 4 x 110 MW) instalovaného výkonu Elektrárny Ledvice 1,3 miliardy korun československých, nový ledvický blok o téměř stejném výkonu přijde asi na 26 miliard korun českých.

 „Investičně náročná modernizace se přitom ekonomicky vyplatí pouze na blocích vyšších výkonů. V případě výstavby nových bloků platí předpoklad provozu po dobu nejméně 40 let a dodržení celkových investičních nákladů na úrovni cca 40 000 /kW instalovaného výkonu,“ vysvětluje Václav Matys, ředitel sekce obnova zdrojů ČEZ, a. s.

K výstavbě prvního nového bloku vybaveného kotli s tzv. nadkritickými parametry páry a vysokou účinností dojde v Elektrárně Ledvice, kde v současné době pracují tři bloky o celkovém výkonu 330 MW. Do stávajícího areálu elektrárny bude umístěn 660MW blok moderní koncepce. Současně budou odstaveny dva nynější 110 MW bloky, které i když jsou odsířeny by po roce 2015 svými parametry nevyhověly ekologickým limitům. Navíc by pro jejich další provoz nebyl dostatek uhlí. Další dlouhodobý provoz naopak umožní parametry stávajícího fluidního kotle bloku č. 4. Po dokončení výstavby 660MW bloku se instalovaný výkon v této lokalitě zvýší z nynějších 330 na budoucích 770 MW. Nový blok bude, stejně jako tomu bylo u utlumených bloků, dodávat do okolních obcí a měst i teplo.

Obnova konkrétní elektrárny závisí především na dostatku uhlí po celou dobu její životnosti. Nový ledvický blok bude spalovat severočeské hnědé uhlí z Dolu Bílina. „U zcela nové elektrárny potřebujeme uhlí na 40 let od okamžiku jejího spuštění,“ uvádí Václav Matys.

Vlastní výstavba nového bloku bude zahájena v listopadu 2007, s uvedením do provozu se počítá v červnu 2012, s konečným převzetím zařízení o dva roky později. Předpokládá se, že za dobu své životnosti vyrobí nový zdroj cca 160 000 000 MWh, což je přibližně spotřeba České republiky za tři roky.

Výstavba nových bloků přinese pracovní příležitosti jak vlastním zaměstnancům, tak provoz nového bloku zaměstná i další tisíce pracovníků v uhelném průmyslu a v dalších službách a servisních činnostech v rámci celého regionu. Při výběru dodavatelů kotle chce Skupina ČEZ jako česká společnost maximálně podpořit regionální firmy, české dodavatele a české dodávky. Proto již byla navázána spolupráce s krajskou hospodářskou komorou.

TZ ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688