Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  19.04.2006 10:05:55

RM S: Deprese na kapitálovém trhu vs. neuvěřitelných +27% Tatry


Aneb jak probíhalo obchodování v uplynulém týdnu na trhu RM SYSTÉMU.

• Vliv zahraničí
• Růst 27% Tatra Kopřivnice
ČEZ
• Český Telecom

Uplynulý týden byl ve znamení nervozity, malých objemů obchodů a velkých výkyvů, které jsou s tímto spojeny. Celková negativní nálada na českém kapitálovém trhu je způsobena vybíráním zisku zahraničních investorů před blížícími se svátky. Během pondělí a úterý index RM S PK 30 poklesl o 4,3% až na tento týden minimálních 2 439 bodů. Vliv na pokles akciových trhů má bezesporu i vzrůstající cena ropy, která opět úspěšně atakuje hodnoty 70 USD za barel.

Jedním z mála rostoucích titulů byla opět Tatra. Kurz této akcie, která se obchoduje pouze na Volném trhu RM S, se vyhoupl z pondělních cen okolo 110 až k pátečním hodnotám blížícím se 140 . Zhodnocení 27% během jednoho týdne je způsobeno několika faktory. Prvním z nich je bezesporu naděje na získání 5 mld. státní zakázky pro českou armádu a druhou je pravděpodobný prodej Tatry, kterou v současné době z 80% vlastní americká společnost Terex. Tom Grlston, jeden z odpovědných ředitelů, se pro MF Dnes vyjádřil ve smyslu existence varianty brzkého prodeje. Možným kupcem je česko-slovenská společnost Penta.

Na oficiálním trhu RM S se největší pozornosti těšil tradičně ČEZ. Z hodnot přes 840 se během několika dní akcie ČEZu propadly až ke čtvrtečním 807 . Pátek byl ve znamení mírného optimismu, který zastihl kurz akcie v pásmu kolem 819 . Zajímavých informací bylo tento týden hned několik. Tou nejmedializovanější je zpráva o odstoupení druhého muže ČEZu – Alana Svobody z představenstva společnosti, kvůli podezření z machinací s informacemi při prodeji akcií ČEZu. Na pokles kurzu měli vliv většinou zahraniční akcionáři, kteří vybírali zisky. Nic na to nezměnily ani informace o investicích a akvizicích, které trh obvykle vnímá pozitivně. ČEZ tento týden oznámil, že hodlá v nadcházejících 15 letech investovat 30 mld. do obnovitelných zdrojů energie, z toho zhruba 20 mld. přímo do větrných elektráren.

Další zprávou je, že ČEZ ovládnul Severočeskou energetiku, když uplatnil opční právo na koupi 39,04% akcií SČE, čímž navýšil svůj podíl ve společnosti na 96,14%. Předpokládané náklady na koupi jsou řádově 4 mld. . ČEZ také uplatní vyvlastnění minoritních akcionářů SČE, přičemž cena této transakce se pohybuje kolem 400 mil. . Podepsán byl i návrh smlouvy na koupi elektrárny ve Varně za celkových 9,9 mld. .

Akcie Českého Telecomu pokračovaly v pozvolném poklesu zapříčiněném negativním sentimentem na kapitálovém trhu. K zisku akciím Telecomu nepomáhá ani vidina dividendy přesahující 9% z tržní ceny akcie. Neutrálně kurz zareagoval na zprávu o pokutě 205 mil. (0,64 /akcie), kterou společnosti udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Z pondělních hodnot kolem 505 ČT oslabil až k pátečním 492 , ale konec obchodního dne byl již ve znamení růstu a ČT končil na 501 .

Na Volném trhu se v pátek obchodoval Mittal Steel Ostrava za 2 513 , Vítkovice za 237 , Třinecké železárny za 1 485 .

Autor: Roman Jandík
Zdroj: RM-SYSTÉM, a.s.
Pozn. Zpráva byla převzata z RM-S






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688