Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  11.04.2006 21:09:15

Nokia zvyšuje průměrnou prodejní cenu mobilního zařízení za první čtvrtletí roku 2006


Nokia, celosvětový největší výrobce mobilních telefonů zvýšil úterní odhad na průměrnou prodejní cenu (ASP) mobilních telefonů na 124.80 dolarů  (103 euro) v měsících leden až březen 2006. Na rozdíl od předpokladů agentury Reuters, které se pohybovaly v rozmezí 94 až 101 eur. Společnost Nokia tak vyhnala akcie na helsinské burze o 5% na 21.55 dolarů, což je maximum za poslední dva roky.

Nokia dříve předpověděla, že průměrná prodejní cena (ASP), která je v průmyslovém odvětví velice sledována, bude stejná, nebo trochu menší, jako cena z posledního čtvrtletí roku 2005, kdy činila 120 dolarů. V lednu však tato předpověď hovořila nejlépe o 99 eurech.

V prohlášení, které největší  světový výrobce mobilních telefonů vydal, je částka podceněna, nastupující výrobky byly vyrobeny za nižší cenu než bylo předpokládáno poměry obchodu během čtvrtletí, což znamená, že  relativně více lidí si kupovalo zařízení vyšší třídy.

Podle analytiků, Nokia, která renovovala svoje výrobní portfolio z roku 2004, kdy ztratila podíl na trhu kvůli chybám v designu, prospívala ve čtvrtletí z mohutného prodeje jejich N-série multimediálních telefonů jako je například model N70. Nokia společně s U.S. Motorola a Korea´s Samsung Electronics si ve čtvrtém čtvrtletí rozdělili trh.

Minulý měsíc Nokia zvýšila odhad růstu v celosvětovém trhu s mobilním zařízením na 915 milionů, nebo o 15% více než v roce 2005, největší nárůsttržbách bude na perspektivních trzích Asie a Afriky.

Tato finská společnost již dříve předpověděla 10% celosvětového růstu počtu mobilních telefonů z odhadovaných 792 milionůroce 2005.

Nokia, založená v Espoo, mimo finské hlavní město, prodává v 130 zemích a má 59 tisíc zaměstnanců. Minulý rok vzrostl její prodej mobilních zařízení o 28 % na rekordních 265 milionů.

 

Kateřina Černíková, DiS.



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688