Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.08.2000 10:52:53

Akcie: České akcie včera opět výrazně oslabily taženy dolů telekomunikačními tituly..

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 23.8.2000

Komentář k trhům



       České akcie včera opět výrazně oslabily taženy dolů telekomunikačními tituly a Unipetrolem. Telekomunikační společnosti oslabovaly v reakci na negativní sentiment k telekomunikačním společnostem po celé Evropě a po spekulacích, že se KPN nezúčastní privatizace Českého Telecomu kvůli vysokým nákladům na licenci na UMTS v Německu. Objemy obchodů zůstaly na úrovni 0,4mld.

       Nejvíce oslaboval Unipetrol, který ztratil 3,9% na 58,6. Následovaly telekomunikační tituly. Český Telecom oslabil o 3,2% a České radiokomunikace ztratily 1,2%. Oslabovaly i banky, Komerční banka poklesla o 0,7% a Česká spořitelna ztratila 0,7%. ČEZ spadl o 0,7% na 109,3.

       Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout. Evropské telekomunikační tituly oslabily na svoje historická minima což by mohlo přilákat kupce a což by také podpořilo akcie českých telekomunikačních titulů. Na druhou stranu, ČEZ a Unipetrol pravděpodobně zůstanou pod tlakem.

      

Zahraniční trhy



       FED na svém zasedání rozhodl podle očekávání a ponechal sazby na stávající úrovni. To podpořilo akciové indexy, DJIA přidal 0,54% na 11139,15 bodu a NASDAQ posílil o 0,13% na 3958,21 bodu. Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout. Všeobecně se očekává mírná korekce jelikož FED varoval před dalším vývojem inflace.

       Včera zveřejněný IFO index byl negativním překvapením pro trh. Nicméně, DAX posílil o 0,58% na 7240,96 bodu a technologický NEMAX oslabil o 0,09% na 5658,13 bodu. Deutsche Telecom pokračoval ve svém sestupném trendu, když ratingová agentura S&P oznámila, že sníží rating DT až na BBB. Dnes se očekává oslabení.

      

Komentář ke společnostem



       Komerční banka

      


       Informační memorandum pro investory nebude údajně obsahovat rozsah garancí, které je vláda ochotna investorům poskytnout. Údajně bude obsahovat pouze prohlášení, že vlád je ochotna další garance poskytnout. Vláda by mohla rozsah těchto garancí projednat v říjnu. Podle posledního privatizačního scénáře by mělo být informační memorandum rozesláno investorům v září a privatizace by měla být dokončena v 1Q01.

      

       ČEZ

      


       Německý ministr životního prostředí prohlásil, že podle studie, kterou si nechalo jeho ministerstvo vypracovat Temelín nesplňuje některé bezpečností kriteria. Státní úřad pro jadernou bezpečnost a ČEZ tyto komentáře odmítly a dodaly, že poslední testy v Temelíně neodhalily žádné zásadní problémy a že ČEZ by mohl během prvních deseti dnů v září získal povolení k aktivaci jaderného paliva.

       S blížícím se termínem spuštění jaderné elektrárny Temelín lze očekávat rostoucí politické tlaky ze zahraničí a ekologů, což může vést k vyšší volatilitě akcií ČEZu. Ponecháváme doporučení držet na ČEZ.

      

       Unipetrol

      


       I přes právě probíhající tendr na privatizaci Parama, ministerstvo průmyslu připravilo studii, která počítá se začleněním Parama do holdingu Unipetrol. Tendr by měl být ukončen v září.

       Benzina vyhrála kontrakt na dodávku pohonných hmot pro Dopravní podnik Praha.

       Aral a OMV údajně spolu jednají o možnosti spolupráce. OMV by převzala čerpací stanice Aralu a ten by se na oplátku účastnil těžby zemního plynu v Rusku. Tržní podíl OMV by se zvýšil na více než 20% a dosáhl na úroveň Benziny. Ohrožena by byla i pozice České rafinérské, jelikož Aral je jejím klientem

       Tyto zprávy jsou podle našeho názoru negativní pro dceřinné společnosti Unipetrolu. Pokud dojde k dohodě mezi Aralem a OMV dojde k významné změně na retailovém trhu a tržní pozice Benziny.Česká rafinérská by také pravděpodobně ztratila významného klienta. Akcie Unipetrolu dnes pravděpodobně prodlouží svoje ztráty.

      

       Telekomunikace

      


       Mobilní penetrace v České republice údajně dosáhla 30%

      

       IPS

      


       Skanska nabídla druhý odkup minoritním akcionářům jelikož její podíl přesáhl 75%. Stejně jako při prvním odkupu Skanska nabízí 191 za akcii.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688