Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2006 10:28:21

KB loni mírně snížila čistý zisk na 9,148 mld.Kč

Komerční banka oznámila výrazné zvýšení provozního zisku za rok 2005

Komerční banka dnes zveřejnila auditované nekonsolidované výsledky za rok 2005 podle IFRS (Mezinárodní standardy finančního výkaznictví). Celkové výnosy, které rostly díky dobrým obchodním výsledkům jak v retailovém, tak podnikovém bankovnictví, spolu s úspěšným řízením nákladů, vedly k meziročnímu růstu provozního zisku o téměř 8 %. Čistý zisk banky dosáhl hodnoty 9,148 miliardy . Vzhledem k výrazně nižším jednorázovým příjmům realizovaným v roce 2005 došlo v porovnání s rokem předchozím k mírnému poklesu čistého zisku o 1,6 %, přesto banka dokázala tyto jednorázové výnosy velmi dobrými obchodními výsledkyroce 2005 do velké míry nahradit. Čistý zisk bez jednorázových vlivů vzrostl o téměř 6 %. Zároveň se bance podařilo opět snížit poměr nákladů k výnosům na 49,6 %, a to nejen kvůli přísné kontrole nákladů, ale  především díky růstu výnosů.

Komerční bankaroce 2005 pokračovala v prosazování a uskutečňování strategie, která byla nastavena na konci roku 2001. Během uplynulých čtyř let byl v bance zaveden nový vícekanálový obchodní model zaměřený na klienta, podařilo se výrazně zvýšit efektivitu všech činností, došlo k optimalizaci podpůrných aktivit a výrazně se snížily náklady úvěrového rizika. V současné době se Komerční banka soustředí především na další růst svých obchodních aktivit a na zvýšení výnosového potenciálu, a to při dlouhodobé vysoké efektivitě s poměrem nákladů a výnosů kolem 50 % a náklady rizika pod trvalou kontrolou, odpovídajícími obchodnímu modelu KB. Banka se nadále soustředí na hlavní růstové oblasti, tj. rozšiřování klientské základny, růst počtu produktů na klienta a zvyšování loajality zákazníků, aby dosáhla  velmi dobrých výsledků i v následujících letech.

Ve snaze neustále zlepšovat kvalitu poskytovaných služeb se Komerční banka jako první banka na českém trhu v lednu 2005 zavázala dodržovat vůči klientům závazky garantované úrovně služeb. Banka se zavazuje dodržovat jasně stanovené principy zahrnující důvěryhodnost, jistotu a diskrétnost, přesnost a spolehlivost, profesionalitu a odbornou úroveň zaměstnanců.

V dalším ročníku prestižní soutěže MasterCard Banka roku získala Komerční banka hlavní cenu „Banka roku 2005“.

obchodní výsledky

Výsledkem neustálé snahy o zlepšování produktové nabídky, služeb i vztahů se zákazníky je skutečnost, že Komerční banka získala také v roce 2005 nové klienty. Celkový počet klientů se meziročně zvýšil o 60 tisíc, tedy o 4 % a dosáhl výše 1 467 000, především díky zvýšení počtu klientů z řad soukromých osob. Banka ke konci prosince obsluhovala 1 186 000 individuálních klientů a 281 tisíc podniků a živnostníků.

Banka rovněž pokračovala v rozšiřování své prodejní sítě. V souladu se svou strategií zvýšila během roku počet prodejních míst v celé České republice o 25 na 360 poboček pro individuální klientelu. Zákazníky KB obsluhuje také 37 center pro střední podniky a municipality a osm center pro největší společnosti. V průběhu roku došlo také k dalšímu rozšíření a zlepšení služeb poskytovaných prostřednictvím bankomatů a kanálů přímého bankovnictví. Výsledkem tohoto úsilí je 607 bankomatů a více než milion využívaných produktů přímého bankovnictví. Ke konci roku tak 65 % podniků a přes 50 % soukromých osob, které mají otevřený účet u Komerční banky, využívalo telefonické nebo internetové bankovnictví. V průběhu roku se zvýšil také počet aktivních platebních karet, a to o 12 % na celkových 1 369 108.

Rok 2005 byl úspěšným v prodeji úvěrových produktů, a to především úvěrů určených drobným klientům. Objem hypotečních úvěrů individuálním klientům se zvýšil meziročně o 39 % na 43,1 miliardy a objem spotřebitelských úvěrů se zvýšil o 20 % na 12,6 miliardy . V roce 2005 banka opět zaznamenala výrazný nárůst v počtu aktivních kreditních karet. Ke konci prosince KB evidovala 125 tisíc aktivních kreditních karet, což představuje meziroční nárůst 89 %. Úvěrové zůstatky na kreditních kartách vzrostly o 119 % na 1,91 miliardy . Nabídka kreditních karet byla rovněž rozšířena o první kartu svého druhu určenou výhradně pro malé podniky a živnostníky. Silný růst pokračoval také ve financování malých a středních podniků. Objem úvěrů tomuto segmentu vzrostl meziročně o 20 % na 55 miliard . Bance se rovněž podařilo zvýšit objem úvěrového financování velkých podniků, a to o 14 % na 76,6 miliardy .

Finanční výsledky

Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 3 % na 23,4 miliardy . Čisté úrokové výnosy zaznamenaly pozitivní obrat ve svém vývoji a meziročně se zvýšily o 9,9 % na 13,6 miliardy . Úrokové výnosy, i přes nízké tržní úrokové sazby, těžily z rostoucích objemů půjček klientům, vyšších zůstatků vkladů na běžných účtech a také z efektivní zajišťovací politiky banky. Čisté poplatky a provize se v zásadě nezměnily (+0,2 %), když dosáhly výše 8,7 miliardy . Nekurzové poplatky a provize vzrostly o 2,6 % na 7,1 miliardy , a to především díky zvyšujícím se prodejům a objemům transakcí. Kurzové poplatky a provize opět poklesly, a to o 9,5 % na 1,6 miliardy . Tento druh poplatků představuje důležitou, i když trvale klesající, část celkového výnosu z poplatků a provizí. Čistý zisk z finančních operací poklesl o 31,9 % na hodnotu 780 milionů , hlavně kvůli nižším výnosům z cenných papírů a cizoměnových derivátů, tento pokles byl však do velké míry kompenzován vyšším úrokovými výnosy banky. Celkové výnosy z aktivit investičního bankovnictví tak mírně vzrostly o 1 %.

Celkové provozní náklady poklesly o 1,5 % na 11,6 miliardy . Banka pokračovala ve velmi přísné kontrole nákladů, navíc v roce 2005 došlo k několika výjimečných úsporám nákladů. Personální náklady se snížily o 1,3 % na 4,7 miliardy , když byly příznivě ovlivněny o 5,9 % nižším průměrným počtem zaměstnanců a také vyvedením některých podpůrných služebbanky. Vzhledem k rozšiřujícím se obchodním aktivitám však počet zaměstnanců od počátku roku 2005 opět mírně roste. Všeobecné provozní náklady  v porovnání s rokem 2004 poklesly o 2,7 % na 5,1 miliardy . Úsporu 298 milionů přineslo snížení příspěvku na pojištění vkladů zpět na 0,1 % celkového objemu pojištěných vkladů. Některé náklady spojené s obchodními aktivitami banky, jako je marketing či otevírání nových prodejních míst, meziročně mírně vzrostly. Banka opět dosáhla, díky racionalizaci svých činností, dalších interních úspor nákladů.

Velmi dobrými obchodními výsledky v oblasti retailového i podnikového bankovnictví tažený růst celkových výnosů a efektivní řízení nákladů vedly v roce 2005 k meziročními růstu provozního zisku o 7,9 % na 11,8 miliardy . Poměr nákladů k výnosům poklesl z původních 51,9 % na konci roku 2004 na 49,6 %.

Tvorba rezerv a opravných položek na ztráty z úvěrů, investic a ostatní rizika dosáhla hodnoty 349 milionů , v porovnání s čistým rozpouštěním 1 338 milionů roce 2004. Tento meziroční vývoj je ovlivněn především výrazně nižším rozpouštěním rezerv a tvorbou rezerv na právní spory. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2005 banka rozpustila tzv. všeobecnou rezervu ve výši 1 389 milionů , zatímco v roce 2004 to bylo 2 375 milionů . Náklady úvěrového rizika poklesly z 37 bazických bodů na 24 bazických bodů, především díky vyšší kvalitě pohledávek za velkými podnikovými klienty. Bez tohoto vlivu by náklady úvěrového rizika dosáhly přibližně 47 bazických bodů.

Zisk z majetkových účasti meziročně poklesl o 61,7 % na 341 milionů . V průběhu roku 2005 banka obdržela první splátku z prodeje společnosti IKS s pozitivním dopadem 56 milionů a zároveň výnos z prodeje 51% podílu společnosti Komerční pojišťovna ve výši 78 milionů . Zároveň banka bezprostředně před prodejem rozpustila opravnou položku ve výši 185 milionů , která byla na Komerční pojišťovnu natvořena. V roce 2004 banka prodala svou majetkovou účast ve společnosti MUZO s celkovým výnosem 804 milionů před zdaněním.

Daň z příjmů poklesla oproti roku 2004 o 31,5 % na celkovou hodnotu 2 642 milionů . Tento pokles byl příznivě ovlivněn snížením daňové sazby právnických osob z 28 % na 26 %. Efektivní daňová sazba byla dále snížena zaúčtováním odložené daňové pohledávky ve výši 464 milionů .

Čistý zisk Komerční banky za rok 2005 dosáhl výše 9,1 miliardy . Zisk proti roku 2004 mírně poklesl o 1,6 %, kdy se však bance podařilo výrazně nižší jednorázové příjmy v roce 2005 než v roce 2004 do velké míry kompenzovat úspěšnými obchodními výsledky a dalšími úsporami v nákladech.

Celková aktiva banky vzrostla o 10,1 % na 493,7 miliardy . Čisté úvěry a pohledávky za klienty vzrostly o 19,2 % na 185,2 miliardy a celkové vklady klientů se zvýšily o 3,1 % na 370,1 miliardy . Celkový vlastní kapitál banky meziročně vzrostl o 15,5 % na 50,3 miliardy a již zahrnuje čistý zisk za období 2005.

Zdroj: TZ KB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688