Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  21.08.2000 11:21:41

Zprávy z trhů: V pátek akciové indexy mírně oslabily, zítra zasedá FOMC, ...

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondelí 21. srpna 2000

Spojené státy



V pátek akciové indexy mírně oslabily, zítra zasedá FOMC

V pátek si trh vybral oddechový čas, a tak akciové indexy uzavíraly s mírnými ztrátami. Není divu. Jednak se v pátek po velice dobrém výkonu akcií za celý týden (Nasdaq +3,7%, S&P 500 +1,4% a DJI +0,2%) nedalo čekat nic jiného, jednak se blíží zítřejší zasedání Výboru pro operace na volném trhu (FOMC), na kterém se bude rozhodovat o výši úrokových sazeb.

Další silný růst cen polovodičových titulů podlamoval pokles akcií biotechnologií a výrobců telekomunikačního vybavení. Index mapující polovodičové tituly již šestým dnem posílil na konečných 20 %, nicméně v porovnání s polovinou července je o 10% níže, neboť v této době byly zahájeny silné výprodeje akcií výrobců čipů v důsledku obav ze zpomalení tržeb v rámci celého odvětví. V současné době se názory předních analytiků ubírají opačným směrem a podle predikcí by měl v následujících dvou letech zažít polovodičový průmysl silný růst tržeb.

K vybírání zisků přistoupili investoři u akcií farmaceutických a tabákový společností, jichž se dotkla silná kritika presidentského kandidáta Al Gora v projevu na konferenci své strany. Investoři se tak zřejmě připravili na to, co budou nyní slýchat častěji. Mezi tituly, které nejvíce oslabily, patřily zejména Pfizer, Merck či Philip Morris.

JDS Uniphase jedná s firmou Nortel Networks, výrobcem optických zařízení, o dlouhodobé smlouvě na dodávky komponentů. Dohoda by měla společnosti Nortel zabezpečit plynulost dodávek, která by při akvizici JDS Uniphase a SDL mohla být narušena. Nortel byl v uplynulém roce druhým největším odběratelem firmy JDS Uniphase s 15% podílem na celkových tržbách.

Akcie Generals Motors posílily poté, co uznávaný finančník Carl Icahn jednal s managementem firmy o koupi podílu ve firmě. Icahn by měl koupit 15 mil. akcií ale ne více než 15 % všech akcií v oběhu. Jeho záměr indikuje, že akcie společnosti GM jsou podhodnoceny.

Evropa

Švýcarské farmaceutické společnosti Novartis se podařilo v prvním pololetí zvýšit tržby z prodeje léčiv o překvapivých 8% a pro celý rok očekává růst okolo 5%. Čistý zisk za první pololetí vzrostl o 12% a tržby vzrostly o 15%, přičemž výsledky překonaly očekávání analytiků. Za dobrými výsledky stály mimo nových produktů rovněž dobré měnové podmínky. Společnost plánuje spojit a poté oddělit do samostatné společnosti své aktivity v oblasti zemědělství se společností AstraZeneca.

Retailový WalMart je zájemcem o koupi britského kosmetického řetězce Boots. Strategií WM je proniknout na evropské trhy, přičemž v Británii se jedná již o druhou akvizici.

Deutsche Telekom uvažuje o účasti v aukci na UMTS ve Švédku, kde hodlá vytvořit konsorcium, společně s tamní společností.

Jedním ze zájemců o nabízenou divizi alkoholických nápojů (cca 7 mld. USD) společnosti Seagram, která se hodlá orientovat na produkci a prodej zábavy po internetu, bude i dosavadní management divize. Dalšími zájemci jsou především Diaego, největší světová firma v této oblasti, spolu s Pernod Ricard, případně společnost Allied Domecq Plc.

Tento týden by se k rozhovorům o případné fúzi sejdou zástupci společností Suez Lyonnaise des Eaux a německé Eon. Spojením by mohl vzniknout největší evropský gigant v oblasti výroby elektrické energie. V předchozích týdnech se obdobných rozhovorů s francouzskou společností účastnila německá RWE.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688