Research (Stone de Witt)
Úrokové sazby  |  30.01.2006 09:55:32

Úrokové sazby v USA minimálně zastaví svůj růst (30.1.2006)


V závěrečných měsících loňského roku kumulovaně sílily ve Spojených státech diskuse a později i spekulace, zda centrální banka bude i nadále zvyšovat úrokové míry nebo jejich postupný plynulý růst zastaví a po nějakou dobu zavelí ke stagnaci. Hlavními motivy pohybu úrokových sazeb směrem vzhůru byla zvyšující se inflační očekávání, jež sílící měrou tlačila policymakery Federálního rezervního systému k politice zdražování peněz v největší ekonomice světa. Z nového roku jsem stačili ukrojit takřka přesně jeden měsíc a debaty se posouvají ještě o veliký kus dál. Několik renomovaných expertů se nezdráhá odhadovat pro letošní rok dokonce pokles úrokových sazeb. Příkladmo Bill Gross, manažer největšího fondu obligací a dluhopisů na světě, říká naprosto otevřeně svoje postoje a náhledy na dění v americké úrokové politice v roce 2006. Podle jeho slov se tak v důsledku takového vývoje otevírá obrovský prostor pro růst dluhopisů a obligací. Jak sám říká: „V současnosti jsou dluhopisy tím nejlepším finančním aktivem ke koupi.“ Gross spravuje 90-miliardový Total return Fund pro Newport Beach, v Kalifornii působící Pacific Investment Management Co. a je jakýmsi pomyslným prostředníkem mezi investory a analytiky na bondovém trhu, který v USA představuje objem tří triliard amerických dolarů. Naopak ekonomové největších společností na Wall Streetu předpokládají ještě dvě navýšení benchmarku úrokové míry, a to za leden a pak ještě v březnu. Jejich odhady jsou vzhledem k celému období tohoto roku co se týká pohybu spíše stabilní. V současnosti je úroková míra pro výpůjčky na úrovni 4,25%. Téměř jedna polovina z 22 hlavních dealerů amerických vládních obligací potvrzuje, že předpovědi inflačního cíle pro závěr roku 2006 se setkávají na úrovni 5%. Na druhou stranu výnosy z dluhopisů naznačují, že by mělo naopak dojít k postupnému snižování úrokových měr, což by odpovídalo reálnému vývoji ve standardní ekonomice. Dnešní ranní výnosy v Londýně (6:09 hodin) u dvouletých dluhopisů slibovaly 4,50% a u desetiletých 4,53% V interview z 26. ledna tohoto roku Bill Gross uvedl, že podle jeho smyslů Fed zaškrtí růst na 4,5%, maximálně na 4,75%. Své analýzy totiž podkládá prognózami, podle nichž by při stávající drahotě peněz v ekonomice mělo dojít ve druhé polovině roku k oslabení růstu celého amerického hospodářství a k útlumu v bytové výstavbě, potažmo v prodejích nových bytů. Za těchto okolností je zcela logickým a přirozeným postupem úrokové sazby snížit. Za poslední kvartál rostla ekonomika USA tempem 1,1%, jak uvedlo Ministerstvo financí. Jedná se o nejslabší výsledek od roku 2002. jsou již toto první příznaky zpomalení a následného snížení úrokových sazeb? Bc. Petra Coufalová

Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688