Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.08.2000 10:34:12

Akcie: Akcie během celého dne oslabovaly pod tlakem vybírání zisků u většiny...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 17.8.2000

Komentář k trhům



       Akcie během celého dne oslabovaly pod tlakem vybírání zisků u většiny blue-chipů. Index PX 50 během dne ztratil až 0,7%. Nicméně, oznámení pozitivních údajů o CPI v USA krátce před uzavřením trhu, které potvrdily očekávání, že FED na svém zasedání 22. srpna již nepřitvrdí svojí měnovou politiku, úplně změnilo sentiment na trhu. Index PX 50 uzavřel mírným růstem o 0,05% na 563,9 bodu.

       Nejlépe se dařilo akciím Komerční banky a Českých radiokomunikací. Komerční banka posílila o 1,1% na 876,6 a České radiokomunikace přidaly 0,6% na 1771. Česká spořitelna mírně posílila o 0,1% na 206,2 a Český Telecom uzavřel na stejné úrovni jako v úterý, tedy 664. RIF oslabil o 1,3% na 1420 poté co představenstvo fondu oznámilo, že navrhne pozastavení přeměny na otevřený podílový fond dokud nebude vyřešen problém s akciemi IPB. ČEZ oslabil o 0,2% na 116,7 a Unipetrol ztratil 0,6% na 66,1.

       Očekáváme, že dnes aktivita na trhu zůstane na úrovni letních měsíců. Jednotlivé objednávky tak mohou významně ovlivnit vývoj na trhu, pravděpodobně v reakci na vývoj na zahraničních trzích.

      

Zahraniční trhy



       Americké blue-chipy včera oslabovaly poté co maloobchodní řetězce ztrácely v očekávání ochlazení domácí poptávky. DJIA oslabil o 0,53% na 11008,39 bodu. Technologické tituly mírně posilovaly po oznámení relativně dobrých hospodářských výsledků. NASDAQ přidal o 0,25% na 3861,2 bodu. Oznámení údajů o CPI také nepřineslo očekávané oživení na trh, jelikož jejich interpretace úplně nepotvrdila očekávání ohledně dalšího vývoje sazeb v USA. Očekáváme, že další vývoj v Americe bude spíše opatrný až do dalšího zasedání FEDu v úterý 22. srpna.

       Německý DAX včera mírně posiloval, tažený ocelářskou a strojírenskou skupinou Krupp a Deutsche Bank. DAX přidal 0,11% na 7315,27 bodu. Akcie telekomunikačních titulů, Deutsche Telecom a Mobilcom, pokračovaly v poklesu, tak jak aukce licencí na UMTS dosahuje astronomických výšek. Technologický NEMAX oslabil o 0,19% na 5733,82 bodu. Dnes se očekává mírné posilování, opět bude sledován vývoj aukce na UMTS.

      

Komentář ke společnostem



       Český Telecom

      


       Podle posledního vydání PBJ, EBRD jedná o možnosti získání podílu v Českém Telecomu při jeho privatizaci. Podle nejmenovaného zdroje by se EBRD mohla připojit ke KPN, která již kontroluje 33,5% podíl ve společnosti a potřebuje pouze 17%, aby získala majoritu v Telecomu. Podle tohoto zdroje by se zbývající státní podíl mohl rozdělit mezi EBRD a zbytek prodat na trhu.

      

       RIF

      


       Představenstvo fondu navrhne pozastavení transformace fondu na otevřený podílový fond až do doby, než dojde k vyřešení problému s akciemi IPB. RIF drží významný podíl v IPB a jelikož Komise pro cenné papíry doporučila přecenit tyto akcie na nulovou hodnotu, RIF utrpěl ztrátu přibližně 800m. Představenstvo navrhne vyplatit dividendy ve výši 60-100 na akcii.

       První výsledky auditů, které by měly ocenit IPB je možné očekávat v 1Q01, což znamená významné zdržení v transformaci fondů. Toto zdržení bude mít za následek pokles očekávaného výnosu, odhadujeme, že 12 měsíční zdržení bude mít za následek pokles očekávaného výnosu na 6,1% p.a. ve srovnání s očekávaným výnosem 15,7% pokud by se fond otevíral za měsíc. Tento pokles bude částečně kompenzován výplatou dividendy, která při současných cenách poskytuje minimální hrubý výnos 4,2%. Ačkoliv nemůžeme vyloučit krátkodobou korekci akcií RIFu doporučujeme jeho akcie držet.

      

       Unipetrol

      


       Chemopetrol, petrochemický producent vlastnění Unipetrolem oynámil, že pololetní výsledky jsou v souladu s jeho celoročním plánem tržeb ve výši 20mld a zisku 935m. Společnost dále oznámila, že výsledky za druhé pololetí budou ovlivněny plánovanou odstávkou ethylenové jednotky spojené s její intenzifikací.

       Chemopetrol plánovanou odstávku oznámil již dříve a naše odhady ji plně odrážejí. Proto ponecháváme nákupní doporučení na Unipetrol s cenovým cílem 90.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688