Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  12.12.2005 10:39:55

Týden na devizovém trhu (12.12.2005)


Zpráva z devizového trhu - pondělí 12.12.2005

CZK/EUR

Týdenní komentář
Pondělní a úterní obchodování s českou měnou postrádalo výraznější impuls. Zpočátku uplynulého týdne se sice české koruně dařilo zahajovat denní obchodování v blízkosti silné úrovně 28,90 CZK/EUR, ale po zbytek týdne se svých zisků postupně ukrajovala.

V úterý jsme se sice dočkali reportu obchodní bilance za říjen (přebytek 1,8 mld. CZK), ale tato hodnota korunu neovlivnila, neboť se takřka shodovala s očekáváním trhu. Ještě týž den odpoledne korunu silně negativně ovlivnil propad maďarského forintu po úpravě (snížení) úvěrového hodnocení Maďarska na BBB+ z předešlého A- ratingovou agenturou Fitch. Koruna tak překročila magickou hladinu 29,00 CZK/EUR.

Ve čtvrtek došlo k zveřejnění inflace za listopad, která poklesla o 0,3% na 2,4%. Potvrdil se tak úterní výrok Luďka Niedermayera, viceguvernéra ČNB, o nutnosti přehodnocení inflační prognózy ČNB na 3 % z předpokládaných 4 %.

Konec týdne patřil údaji o HDP za 3. kvartál. Hodnota 4,9% byla pro trh příjemnou zprávou, ale opět očekávanou zprávou, a proto k výraznému ovlivnění kurzu koruny nedošlo. V závěru týdne se obchodvala na hladině 29,10 CZK/EUR.

Nadcházející týden dojde k zveřejnění dat o průmyslové výrobě, indexu výrobních cen a maloobchodních tržeb. Koruna se bude pravděpodobně zdržovat v pásmu 28,95 - 29,35 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Jak již bylo zmíněno, v úterý vystoupil viceguvernér ČNB L. Niedermayer s vyjádřením o současném postoji ČNB k inflační prognóze banky. Její přehodnocení ve smyslu snížení může znamenat nižší tlaky na budoucí zvyšování úrokových sazeb na české koruně. K úpravě prognózy by mělo dojít v lednu 2006 a měla by se výhledově týkat následujících 12ti - 18ti měsíců.

U nastartované korekce z minulého týdne čekáme její pokračování k hodnotám přes 29,20 CZK/EUR, kterých bychom mohli dosáhnout ještě během měsíce prosince 2005.


    CZK/USD

    Týdenní komentář
    První den minulého týdne patřil silnějšímu kurzu koruny okolo 24,55 CZK/USD. Americký dolar totiž oslabil vůči euru nad 1,1800 USD/EUR po zveřejnění pondělního Indexu aktivity v sektoru služeb a jeho poklesu na 58,5 bodu z říjnových 60,0 bodů.

    Úterní růst americké produktivity za 3. kvartál na 4,7 % z předešlých 2,1 % stál za oslabením koruny na 24,65 CZK/USD.

    Ve čtvrtek se opět dařilo euru na úkor dolaru, protože evropská měna našla podporu v projevech představitelů Evropské centrální banky o dalším navyšování úrokových sazeb v dohledné době. Také na trh dorazila horší data v podobě počtu nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti, která ztráty dolaru jen umocnila.

    Tento týden se dočkáme jednak maloobchodních tržeb za listopad, ale větší váhu bude mít úterní rozhodování FEDu o nastavení úrokových sazeb na dolaru. Dál bude série makroekonomických dat pokračovat v podobě zahraničního obchodu za říjen a čistého přílivu kapitálu za říjen.

    Pro nadcházející týden očekáváme pohyby koruny v pásmu 24,45 - 24,85 CZK/USD.


    Dlouhodobý výhled
    Pokud dojde v úterý k opětovnému zvýšení úrokových sazeb na americkém dolaru na 4,25%, získá dolar podporu k rozšíření svých zisků vůči euru vzhledem k vysokému úrokovému diferenciálu mezi těmito dvěma měnami. Pokud k růstu sazeb skutečně dojde, bude se pravděpodobně jednat o začátek konce jejich zvyšování.

    Nadále ale zůstává pro dolar hrozbou schodek obchodní bilance.

    CZK/SKK

    Týdenní komentář
    Slovenská koruna se začátkem minulého týdne držela vůči euru v úzkém pásmu 37,75 až 37,85 SKK/EUR. Vůči české koruně se držela v pásmu 0,7625 - 0,7695 CZK/SKK.

    Slovenskou měnu překvapivě nezasáhlo snížení ratingu Maďarska. Oslabila až ke konci týdne k 38,17 SKK/EUR navzdory tomu, že HDP za 3. kvartál dopadl dobře. Slovenské měně se ale podařilo vymazat nabyté ztráty po oznámení automobilky PSA Peugeto Citroen, že plánuje rozšíření své slovenské pobočky ze současné roční kapacity 300 tisíc automobilů na 450 tisíc. Slovenská koruna zareagovala posílením na 38,03 SKK/EUR.

    V nadcházejícím týdnu by slovenská měna mohla nalézt oporu ve statistice zahraničního obchodu zveřejňované už v pondělí.

    Dlouhodobý výhled
    V průběhu prosince by ještě mohlo dojít k částečnému oslabení české koruny vůči koruně slovenské. Slovenská ekonomika je v současnosti tažena zejména čistými exporty, silný růst v maloobchodě značí budoucí růst spotřeby, dalšího příspěvku k růstu HDP. Růst spotřeby představuje určité inflační riziko, to nicméně vnímáme jako omezené. Ve druhém čtvrtletí se slovenská koruna zřejmě nadechne k dalšímu posilování vůči euru.




    Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
    partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


    Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář

    Poslední zprávy z rubriky Finance:

    28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
    27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
    27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
    27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

    Přečtěte si také:

    07.12.2009Týden na devizovém trhu (7.12.2009) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
    12.10.2009Týden na devizovém trhu (12.10.2009) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688