Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  05.12.2005 17:17:50

Proventus Finance - souhrn dění na akciových trzích v USA v měsíci listopadu


Americkým akciovým trhům se v uplynulém měsíci dařilo a růsty akciových indexů v listopadu zaznamenaly druhý nejlepší měsíční růst akciových trhů v roce 2005. Mírně lépe skončil vývoj v červenci. Vedoucími sektory byly v tomto měsíci aerolinky, ocel a sektor polovodičů. Index Philadelphia Semiconductor vzrostl o více než 11% a dosáhl nového 52-týdenního maxima, Dow Jones U.S. Steel Index posílil o 14% a S&P Banking index vzrostl o 4%. Tento vývoj byl podpořen i trhem s energiemi, kdy ceny ropy se udržely pod hladinou 60 USD za barel. Poslední listopadový den přišli makroekonomické zprávy o růstu HDP, který byl revidován směrem nahoru. Potvrzuje se tak, že hurikány budou mít jen dočasný negativní vliv na pracovní trh a průmyslovou výrobu USA.

 

Zprávy z USA

 

Makročísla

 

Dobrou zprávou pro ekonomiku USA bylo zveřejnění revidovaného ekonomického růstu HDP USA za třetí čtvrtletí o 4.3%, předchozí odhad byl růst o 3.8%. Dále příznivé je i to, že růst deficitu státního rozpočtu v říjnu zpomalil a činí 47.2 mld. USD. V říjnu minulého roku činil 57.3 mld. USD.

 

Pro ekonomiku USA zůstává tíživý především deficit zahraničního obchodu. V září se zvýšil na rekordních 66.1 mld. USD. Schodek výkonové bilance byl nakonec o mnoho vyšší než činily odhady ekonomů, kteří očekávali deficit ve výši 61.5 mld. USD. Množství importu vzrostlo a pokles exportu byl mnohem silnější než se očekávalo. Obchodní deficit USAČínou se v září rozšířil na rekordních 20.1 mld. USD oproti 15.5 mld. USD ve stejném měsíci minulého roku.Situaci ekonomiky USA dokreslují ukazatele počtu nově vytvořených pracovních míst bez zemědělského sektoru a míra nezaměstnanosti. Růst počtu nově vytvořených pracovních místUSA se i přes nezahrnutí přímého dopadu obou ničivých hurikánů zpomalil. Počet nově vytvořených pracovních míst v říjnu vzrostl o 56 000, poté co v září došlo k poklesu těchto míst o 8 000. Ekonomové očekávali růst počtu nově vytvořených pracovních míst o 102 000. Míra nezaměstnanosti klesla na říjnových 5% ze zářijových 5.1%.

 

Index cen výrobců v říjnu (PPI) vzrostl o 0.7%, přičemž největší nárůst si připsaly ceny energií. Jádrová míra indexu cen výrobců za říjen poklesla o 0.3% v důsledku klesajících cen aut, oděvů a potravin. Jde o největší pokles v jádrových cenách za 30 měsíců. Růst PPI o 0.7% je sice větší, než bylo očekáváno ekonomy, nicméně pokles jádrové míry inflace předčil očekávání, když byl předikován růst o 0.2%. Index cen spotřebitelů vzrostl za říjen v USA o 0.2%, zatímco se neočekávala žádná změna. Jádrový index cen spotřebitelů bez cen potravin a cen energií vzrostl o 0.2%. Růst jádrové míry inflace o 0.2% byl shodný s očekáváními. Ceny importu v USA poklesly za říjen o 0.3%, jak ceny importované ropy klesly o 4.4%. Jde o první pokles importních cen za pět měsíců. Za posledních 12 měsíců importní ceny ropy vzrostly o 30.9%. Ekonomové očekávali pokles cen importu za říjen o 0.2% po růstu o nerevidovaných 2.3% v září.

 

Pozitivní je i posílení v říjnu indexu vedoucích indikátorů spolu s indexem spotřebitelské nálady. Leading indicators index posílil za říjen o 0.9% po předešlém rozsáhlejším poklesu souvisejícím s hurikány v Mexickém zálivu. Růst indexu byl větší než bylo očekáváno. Ekonomové predikovali růst 0.7%. Růst indexu je shodný s vývojem ekonomiky. Index spotřebitelské nálady posílil na listopadovou hodnotu 81.6. V říjnu dosáhl hodnoty 74.2. Ekonomové očekávali mírnější vzrůst na 80.6. Příznivý je i růst nově započatých staveb a nových stavebních povolení. Velikost zahájené bytové výstavby poklesla za říjen více než bylo očekáváno na roční míru 2.014 mil. Ekonomové predikovali roční míru 2.06 mil. Poklesly i  tovární zakázky za září, když se snížily o 1.7%, vedeny především poklesem zakázek na kapitálové zboží. Celkové objednávky na kapitálové zboží včetně obrany za září poklesly o 7.8%. Objednávky na počítače a dopravu poklesly o 3.9% a 5.5%. Ekonomové očekávali pokles objednávek o 0.6%.

 

Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že maloobchodní tržby v říjnu celkově klesly o 0.1%, a to především v důsledku klesajících prodejů automobilů a benzínu. Prodeje automobilů se v říjnu propadly o 3.6% a benzínu se v září prodalo o 0.8% méně. Bez zahrnutí automobilů maloobchodní tržby vzrostly o 0.9%. Ekonomové očekávali pokles celkových maloobchodních tržeb o 0.6% a růst tržeb bez zahrnutí automobilů o 0.3%. Z makroekonomických zpráv byl zveřejněn růst osobních příjmů a spotřebitelských výdajů. Osobní příjmy v říjnu vzrostly o 0.4%. V minulém měsíci posílily o 1.7%, ale zde byl velký vliv hurikánu Katrina. Spotřebitelské výdaje se ukázaly víceméně jako stabilní, když vystoupily v říjnu o 0.2%. V minulém měsíci vystoupily o 0.5%. Ekonomové očekávali růst osobních příjmů v říjnu o 0.5% a spotřebitelských výdajů o 0.2%.

 

Další významné události

 

Jeden z největší maloobchodních řetězců Wal-Mart v listopadu zveřejnil zisky za třetí čtvrtletí. Výsledky jsou v souladu s očekáváními analytiků, společnost vydělala 57 centů na akcii s tržbami 76.25 mld. USD. Určitým znepokojením by mohl být růst tržeb společnosti, neboť za třetí čtvrtletí při ročním srovnání vzrostly o 3.8%. Pro čtvrté čtvrtletí Wal-Mart oznámil rozpětí očekávání zisků 82 centů až 86 centů na akcii v souladu s odhady analytiků. Dále provozovatel supermarketů Albertson´s za třetí čtvrtletí vykázal pokles zisků o 30% s poklesem příjmů o 0.2%. Zisky z pokračující činnosti upravené o škody způsobené hurikány v obou období poklesly o 22%. Čistý příjem za třetí čtvrtletí poklesl na 77 mil. USD, neboli 21 centů na akcii, ze 110 mil. USD, neboli 29 centů v předešlém období. Zisky z navazujících činností poklesly na 81 mil. USD, tedy 22 centů, ze 107 mil. USD, neboli 29 centů. Zisky z navazujících činností upravené o efekty bouří byly 91 mil. USD, tedy 24 centů ve srovnání s 117 mil. USD, tedy 32 centy, ve stejném období minulého roku. Analytici očekávali 27 centů za čtvrtletí. Společnost Hewlett-Packard zveřejnila zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 416 mil. USD, tedy 14 centů na akcii. Po odečtení nákladu 1.1 mld. USD, vyvolaných snižováním pracovních míst o 15 000, zisk činí 51 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku zisk činil 41 centů na akcii. Zisk je takto výsledkem silných zisků v serverech, počítačových pamětí a růstemtržbách PC.

 

Společnost Pixar zveřejnila zisk 22 centů na akcii za třetí čtvrtletí. Jde o růst o 15.8% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku a uskutečněný zisk představuje více než dvojnásobek predikce analytiků. Společnost uvedla, že výsledku pomohl neočekávaně silný zájem o film „Hledá se Nemo“. Dále CEO společnosti Steve Jobs oznámil, že jedná o nové distribuční smlouvě s Walt Disney pro další filmy Pixaru. Ale jak uvedl, zájem společnosti Disney není znám. I Disney zveřejnila své zisky v listopadu. Disney Co. oznámila pokles zisků za čtvrté čtvrtletí na 19 centů na akcii, včetně efektu výdajů na akciové opce. Příjmy vzrostly na 7.734 mld. USD z 7.543 mld. USD. Analytici očekávali příjmy 7.8 mld. USD. Přesto společnost již v září ohlašovala možnou provozní ztrátu Disneyho studia díky vyšší marketingovým nákladům.

 

 Nad odhady analytiků reportovala své zisky společnost Deere&Co., když oznámila zisk za čtvrté čtvrtletí 233 mil. USD, neboli 96 centů na akcii. V minulém roce zisk společnosti činil 357 mil. USD, tedy 1.41 USD na akcii. Analytici očekávali zisk 79 centů na akcii s tržbami 4.53 mld. USD. Společnost Deere uvedla, že tržby poklesly o přibližně o 1% na 5.18 mld. USD z 5.21 mld. USD. Pro první čtvrtletí společnost odhaduje čistý zisk 175 mil. USD až 200 mil. USD a  ziskroce 2006 odhaduje na 1.5 mld. USD. Tržby  za první čtvrtletí budou růst o 11% až 14% a o 1% až 3% za rok 2006. Úroveň produkce je očekávána, že v roce 2006 mírně poklesne. V prvním čtvrtletí se očekává, že vzroste o přibližně 4%. Nad očekáváními analytiků oznámila zisk i společnost  Cisco Systems. Uvedla, že její zisk za první čtvrtletí činí 25 centů na akcii, tj. o 19% výše oproti stejnému období minulého roku. Očekávání analytiků byly 24 centů na akcii. Příjmy společnosti vzrostly o 9.7% na 6.55 mld. USD, přičemž analytici očekávali příjem ve výši 6.58 mld. USD. Společnost současně nabídla slabší výhled zisků a prodejů pro druhé čtvrtletí. Cisco Systems také souhlasila s nákupem Scientific-Atlanta za 6.9 mld. v hotovosti. Scientific-Atlanta je výrobce kabelových přijímačů a akvizice tak umožní společnosti Cisco zlepšit její služby.

 

Vykázáním zisků 25 centů na akcii za třetí čtvrtletí sice společnosti Dell došlo k poklesu zisků z 33 centů v minulém roce, ale při odečtení jednorázových položek by zisk činil 39 centů na akcii. A to se shoduje s odhady analytiků. Dell snížil množství zaměstnanců o 1 000. Společnost dále oznámila, že odhaduje pro čtvrté čtvrtletí zisk na 40 až 42 centů na akcii. Odhady analytiků jsou 44 centů na akcii. Přesto jde o růst ve srovnání s předešlým rokem o 50%. Zisk v tomto týdnu zveřejnila i jedna z největších světových ocelářských společností Mittal Steel.  Reportovala zisk za třetí čtvrtletí 478 mil. USD, neboli 68 centů na akcii. V minulém roce společnost vykázala zisk 1.1 mld. USD, tedy 1.57 USD na akcii. Tržby Mittal Steel vzrostly na 7.1 mld. USD z 6.3 mld. USD. Celková expedice oceli vzrostla na 13 mil. tun z 11 mil. tun v minulém roce. Za čtvrté čtvrtletí společnost očekává expedici a prodejní ceny mírně vyšší. Odbytové náklady očekává, že vzrostou především díky rostoucímu tlaku energetických nákladů. Mittal Steel odhaduje provozní zisk za tunu až o 10 USD výše než ve třetím čtvrtletí.

 

 Konglomerát General Electric ohlásil, že prodá svou zajišťovnu Insurance Solutions za 6.8 mld. USD společnosti Swiss Re. To se sice promítne do snížení odhadů zisků za rok 2005, ale současně společnost očekává, že takto dojde ke zrychlení růstu jejích zisků. Dále General Electric zvýšila své čtvrtletní dividendy o 14% na 25 centů na akcii a zvýšila svůj plán zpětného odkupu na 25 mld. USD během roku 2008 z předešlého plánu odkupu 15 mld. USD během roku 2007

 

Intel Corp. a Micron Technology souhlasily s vytvořením IM Flash Technologies LLC, joint venture na výrobu NAND flash pamětí pro spotřebitele elektronických aplikací. Společnosti očekávají dokončení smlouvy ke konci roku. Intel a Micron plánují každý přispět 1.2 mld. USD v hotovosti, dluhopisech a aktivech. Každý dále přispěje dodatečných 1.4 mld. USD během příštích tří let. Micro bude vlastnit 51% společnosti a Intel zbývajících 49%.

 

Potravinářská společnost H. J. Heinz Co zveřejnila čistý zisk za druhé fiskální čtvrtletí ve výši 203.8 mil. USD, neboli 60 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku společnost vykázala čistý zisk 199 mil. USD, tedy 56 centů na akcii. Zisky z navazujících operací bez zahrnutí jednorázových položek činily 62 centů na akcii. Společnost tak překonala očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 54 centů. Tržby za uplynulé čtvrtletí se zvýšily o 6.3% na 2.34 mld. USD z 2.2 mld. USD, a to především díky akvizičním aktivitám společnosti.

 

ConocoPhillips oznámil, že vyhotovil konečnou smlouvu s Louis Dreyfus Energy Holdings Ltd. na nákup Wilhelmshaven refinery v Německu. Nákup je očekáván, že bude dokončen během prvního poloviny roku 2006. Společnost oznámila, že uvedená akvizice je součástí její strategie na investování do domácích i mezinárodních rafinérií. Je očekáváno, že Wilhelmshaven refinery zvýší celkovou evropskou rafinérskou kapacitu společnosti ConocoPhillips o přibližně 74%.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích během měsíce listopadu americký dolar posílil vůči euru o 2.53% a vůči britské libře o 2.07%. Dolar však k japonskému jenu oslabil, a to o 3.72%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 0.34%. Cena ropy se v listopadu snížila o 0.84% na hodnotu 59.02 dolarů za barel. Cena zemního plynu naopak vzrostla až o 13.94%. Zlato vzrostlo až o 9.21%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.08.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červenci (9.8.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.07.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (4.7.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.06.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci květnu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688