Petr Hanisch (AliaWeb)
Makroekonomika  |  01.12.2005 11:21:34

Index PMI o výrobě v ČR

INDEX PMI O VÝROBĚ V ČESKÉ REPUBLICE

 

Významný listopadový růst nových objednávek vedl k nahromadění objednávek, navzdory další tvorbě pracovních míst.

 

Klíčová zjištění za období - listopad 2005:


- Zaznamenaný růst nových objednávek vede k silnějšímu růstu výroby a rozpracovanosti

- Výrobní zaměstnanost se zvedá již pátým měsícem po sobě

- Vstupní ceny se zvedají již čtvrtým po sobě jdoucím měsícem

 

Údaje zveřejniné dnes ohledně průzkumu ABM AMRO a týkající se výrobního indexu PMI®, naznačují další robustní zlepšování výrobně-provozních podmínek v České republice za listopad. Tento sezónně upravený index ABN AMRO Czech Republic PMI®, který je kompozitním indexem pro hodnocení podmínek ve výrobním sektoru ve formě jediného čísla, dosáhl hodnoty 54.7 z říjnové hodnoty 54.4, je  pátým vzestupem za posledních šest měsícu.

 

Průzkum sleduje změny v objemu výroby, nových objednávkách, zásobách a dodacích lhůtách. Je  nejranějším indikátorem podnikatelských podmínek ve výrobním sektoru. Hodnoty indexu vyšší než 50,0 signalizují rust v porovnání s předcházejícím měsícem, hodnoty nižší než 50,0 omezování výroby.

 

Zsolt Papp, Chief Economist CEMA (Central & Eastern Europe, Middle East, Africa) z ABN AMRO komentoval nejnovější zjištění slovy:

 

“Listopadové hodnoty indexu PMI potvrzují naše přesvědčení, že česká ekonomie se stále zdravým tempem rozšiřuje. Zvýšení cen výstupu, třebaže skromné, ukazuje, že riziko inflace se muže v příštím období zvýšit. Přesto však neočekáváme v blízké budoucnosti žádné změny v monetární politice. ”

 

V listopadu výroba českých výrobců rostla již třicátý osmý měsíc po sobě. Mimoto, tempo rozvoje se od října zvýšilo, pátým zrychlením růstu v posledních šesti měsících. Zásadním ovladačem posledního zvednutí výroby bylo další zaznamenané zvýšení objemu nové práce přijaté v listopadu. Data průzkumu naznačují, že požadavky domácího trhu nepřetržitě stoupají rychlejším tempem  než požadavky zahraničního trhu.

V listopadu kapacitní omezení a nedostatky v zásobování zvyšovaly tlak na české výrobce. Rozpracovanost stoupla solidním tempem které bylo připsáno nejen zesílení požadavku a více zaměstnané výrobě, ale také nesnázím, zaznamenaným při objednávání vstupu, protože termíny dodání se stále prodlužovaly.

V listopadu se podniky zamiřovaly na zvyšující se rozpracovanost expandováním náboru zaměstnancu a čistá zaměstnanost se udržela již pátý misíc po sobě. Nicméně, některé podniky nemohly pokrýt současné zákaznické požadavky a prodávaly ze skladových zásob, které celkově poklesly již osmnáctý měsíc po sobě. Zásoba vstupu se také zmenšila, jelikož rust nákupní aktivity, i když silný, se nevyrovnal s požadavky.

Čeští výrobci se v listopadu setkali v průměru s vyšší vstupní cennou. Podniky zaznamenaly vyšší cenu energie a také, že zesilující poptávka po vstupech vedla k obecně většímu růstu v cenách surového materiálu. Mezitím se výstupní ceny zvyšovaly již třetí měsíc po sobě a ostřejším tempem, jak se poptávka zlepšovala.

 

Produkce

Poslední údaje průzkumu ukazují výrazné tempo růstu výroby v českém výrobním sektoru. Navíc, sezónně upravený index ukazuje hodnotou 57.5 silnější tempo rozvoje než v minulém měsíci. Podniky zvýšily výrobu aby uspokojily vyšší úroveň nových objednávek a také zvyšující se objem nedokončených prací. Tempo růstu výroby se zvýšilo v pěti z posledních šesti měsíců.

 

Objednávky

Český výrobní sektor i v listopadu nadále zaznamenává významné tempo růstu nových objednávek. Podle nejnovějších údajů průzkumu byl rozvoj nových obchodů podpořen domácími požadavky, i když firmy také hlásily nové zákazníky ze zahraničních trhů. Sezónně upravený Index nových objednávek, v hodnotě 57.2, se téměř nezměnil oproti čtení z minulého měsíce. Signalizoval tím stabilizaci poptávky na trhu na silné úrovni.

 

Export

V listopadu sezónně upravený Index zahraničních objednávek ukazuje hodnotou 54.3,  solidní vzestup v umísťování nových obchodů zahraničními klienty do českých podniků. Podniky často uváděly, že zdrojem růstu byly klíčové trhy EU. Nicméně, i když během druhé poloviny roku 2005 vzrostly nové zahraniční objednávky na silnou úroveň, domácí poptávka byla větší a tempo růstu nových zahraničních objednávek se od srpna zmírnilo.

 

Rozpracovanost

I v listopadu pokračoval v českých podnicích vzestup nedokončené práce ve velkém tempu. Sezónně upravený Index rozpracovanosti hodnotou 54.7,  zvýšenou z říjnové 54.4, zůstal nad dlouhodobým průměrem, protože mírně přes 30% členů průzkumu uvedlo vyšší míru nedokončených prací. Nárůst rozpracovanosti souvisel s poptávkou, jelikož nové objednávky značně rostly a některé firmy měly logistické problémy týkající se doručení vstupů.

  

Hotové produkty

Zásoby hotových výrobků u českých výrobců v listopadu mírně klesly. Současné období poklesu se prodloužilo už na 18 měsíců. Podniky hlásily prodej ze skladů, protože produkce během měsíce nebyla schopna pokrýt zákaznické požadavky. Jakkoli, hodnotou 48.1 ukazoval sezónně upravený Index zásob produktů na skladě mírnější tempo snižování než za poslední měsíc, kdy dosáhlo skoro tříleté výšky.  

 

Zaměstnanost

V listopadu se v České Republice výrobní zaměstnanost zvedla již pátým měsícem po sobě. Sezónně upravený Index zaměstnanosti se od posledního měsíce mírně změnil. Hodnotou 51.2 ukazuje stálé, i když skromné zlepšení následované utlumením pracovní poptávky v tomto odvětví během první poloviny roku 2005. Podniky spojovaly tvorbu pracovních míst přímo s vyšší úrovní nových objednávek a následným růstem výrobních požadavků. 

 

Výstupní ceny

V listopadu čeští výrobci zvýšili výstupní ceny již třetím měsícem po sobě a v nejostřejším tempu od února. Inflace výstupních cen byla spojena se zesílením tržní poptávky a se zvyšováním průměrné ceny vstupů. Nicméně, hodnotou 51.9, poslední čtení indexu ukázalo pouze mírné tempo inflace výstupních cen, které bylo nižší než tempo inflace vstupů, protože konkurence v odvětví zůstala silná.

  

Vstupní ceny

V českých podnicích v listopadu sezónně upravený Index vstupních cen v hodnotě 54.3, z posledního měsíce snížený pouze okrajově, ukazuje další solidní zvednutí průměrných vstupních nákladů. Bylo zaznamenáno zvýšení energetických nákladů, naproti tomu surový materiál obecně se v ceně zvýšil, jelikož poptávka se zlepšila. Jakkoli, zvyšování vstupních cen bylo v mnohem nižším tempu během aktuálního čtyřměsíčního období inflace než to v roce 2004.

 

Časy termínů dodání

Čeští výrobci v listopadu hlásili pokračující prodlužování dodavatelských termínů. Jako hlavní důvod delších dodacích časů udávali omezenou kapacitu dodavatelů a nedostatek některých surových materiálů. Poslední načtená hodnota, 46.7, ukazovala tempo prodlužování, které bylo zhruba stejné jako to uvedené v říjnu. Za posledních 27 měsíců se dodavatelské termíny stále prodlužovaly.

 

Množství nákupů

V listopadu sezónně upravený Index množství nákupů ukazoval hodnotou 56.1 růst nákupů českými výrobci v ostrém tempu a zhruba stejnou rychlostí jako v září a říjnu. Vyšší úroveň nákupů byla většinou ve shodě se zvýšenými produkčními požadavky, i když celkově se nakupování nepodařilo udržet rychlost s celkovým růstem výroby . 

 

Zásoby nákupů

U českých výrobců poklesly v listopadu skladové zásoby vstupů již pátým, po sobě jdoucím měsícem. Poslední zmenšení částečně odráželo nesnáze v zajištění dostatečného objemu nových nákupů od dodavatelů, protože požadavky na vstupy rostly a částečně bylo ovlivněno pokračující redukcí zásobního programu. Nicméně, celkové tempo poklesu v zásobách se v porovnání s minulým měsícem zmírnilo na pouze okrajovou úroveň. 

ABN AMRO Czech Republic Manufacturing PMI®


Využijte snadných nákupů digitálních kamer, mobilních telefonů, fotoaparátů, mp3 přehrávačů a další digitální techniky. Velký výběr, výhodné ceny.
Kupujte výhodně na www.elektro1.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688