Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.11.2005 14:23:12

Proventus Finance - souhrn dění na akciových trzích v měsíci říjnu


Po celý říjen akciové indexy převážně klesaly, kdy hlavní příčinou byla obava před sílícími inflačními tlaky a zvyšováním úrokových sazeb centrální bankou. Přesto ke konci měsíce byly zveřejněny makroekonomické zprávy, které ukázaly, že ekonomika USA je stále poměrně silná i přes zásahy hurikánů. Ke konci října v důsledku toho poklesy akciových trhů zpomalily a říjen byl zakončen dokonce rallym na akciových trzích. Dále nelze pominout ani skutečnost, že na akciový trh měly vliv i zveřejňované zisky velkého množství společností, jak skončilo čtvrtletí. Dow Jones Industrial Average klesl o 0.89 % a Standard & Poor’s zaznamenal měsíční ztrátu 1.85 %. Největší propad zaznamenal Nasdaq Composite, který oslabil o 2.01 %.

 

 

Zprávy z USA

 

 

Makročísla

 

Přes růst nákladů na energii a ohroženou spotřebitelskou důvěru se ukazuje, že ekonomika USA je stále poměrně silná.  Nejvíce o tom vypovídá zveřejněný report růstu HDP, který ke konci října způsobil velké zisky akcií na trzích v USA. Makroekonomický report ukázal růst HDPUSA za třetí čtvrtletí o 3.8% a splnil tak odhady ekonomů. Za druhé čtvrtletí vzrostl o 3.3%. Největší růst představovala složka spotřeby. Pozitivní zprávou byl i růst továrních zakázek na nové zboží v USA v srpnu o 2.5% po poklesu v červenci a to především díky silné poptávce po zboží dlouhodobé spotřeby. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly o 3.4%. Růst byl mírně silnější než 2% růst očekávaný ekonomy. Dále vzrostl ISM manufacturing indexUSA v září na 59.4% z 53.6% v měsíci srpnu. Tovární aktivita tak v září překvapivě akcelerovala, přičemž každá hodnota nad 50% indikuje expanzi. Ekonomové očekávali dokonce pokles na 52.1%. Nové zakázky vzrostly na 63.8% z 56.4% minulého měsíce.

 

O poměrně zdravé ekonomice vypovídá i ukazatel nové bytové výstavbyUSA za září, když vzrostl o 3.4% na sezónně očištěnou míru 2 108 mil. Jde o nejvyšší úroveň od února a překonala tak očekávaných 1 950 mil. Vydaná stavební povolení vzrostla o 2.4% za září na sezónně upravenou roční míru 2 189 mil.

 

Deficit obchodní bilance se rozšířil v srpnu o 1.8% na 59.0 mld. USD. Deficit obchodní bilance odpovídá očekávání ekonomů. Není zde ale ještě zřejmý vliv hurikánu Katrina, který zasáhl pobřeží Mexického zálivu 29. srpna a uzavření přístavu New Orleans. Ekonomové očekávají, že jeho vliv se do deficitu zahraničního obchodu promítne v září. Maloobchodní prodeje vzrostly o 0.2% v září. Ekonomové očekávali růst o 0.5%. Po odečtení prodejů aut, maloobchodní prodeje vzrostly o 1.1%. To je více než očekávaných 0.8%.

 

Obavy investorů před sílícími inflačními tlaky podpořil v průběhu října zejména report situace v zaměstnanosti USA za září, ačkoliv zpráva byla lepší než se očekávalo. Počet nově zaměstnaných v USA klesl v září o 35 000. Došlo tedy k nižšímu poklesu, než očekávaných 150 000. Přesto jde o první pokles tohoto makroekonomického ukazatele v průběhu více než dvou let, způsobený především negativním vlivem hurikánů Katrina a Rita. Největší ztráty pracovních míst byly koncentrovány ve strojírenství, maloobchodě. Hurikány Katrina a Rita a dále stávka výrobce letadel přispěly i k 1.3% poklesu průmyslové produkceUSA za září. Jde o největší pokles od ledna 1982. Pokles produkce je větší než predikované snížení ekonomy o 0.4%. Nejvíce byla hurikánem zasažena výroba obchodního vybavení, materiály a těžební průmysl. Pouze stavební dodávky a spotřebitelské zboží v září rostly, jak odrážely obnovující činnost v oblasti postižené hurikány.

 

Důvodem, proč se investoři obávají zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu způsobily dále reporty indexu PPI a růst cen importu a exportu. Ceny importu vystoupily v září o 2.3%, jak rostly náklady na ropu a zemní plyn. Index importních cen v září překročil o 0.9% očekávání ekonomů. Po odečtení cen ropy, importní ceny vzrostly o rekordních 1.2%. Po odečtení veškerých paliv, ceny vzrostly o 0.4%. Ceny exportu za září v USA vzrostly o 0.9%, je to největší růst za 10 let. Růst indexu cen výrobců (PPI) o 1.9% byl především veden růstem velkoobchodních cen energie o 7.1%. Očekávání analytiků činila pro růst indexu cen výrobců 1.1%. Index cen výrobců bez cen potravin a energie vzrostl o 0.3%. O ohrožené důvěře v ekonomiku USA vypovídají nejvíce index spotřebitelské nálady a index spotřebitelské důvěry reportované za říjen.  Index spotřebitelské nálady poklesl na 74.2 bodů za říjen ze zářijových 76.9 bodů. Projekce ekonomů činila pokles na 76. Za říjen index spotřebitelské důvěry poklesl na 85 ze zářijových 87.5. Ekonomové predikovali růst na 88 bodů. Pokles způsobily škody v důsledku hurikánů, vyšší ceny ropy a oslabení trhu práce. Vliv hurikánů, které zasáhly pobřetí Mexického zálivu koncem srpna, se promítá také v indexu Leading Indicator, který za září poklesl o 0.7%.Ekonomové očekávaly pokles o 0.5%. V srpnu a červenci index poklesl o 0.1%. Negativně na zapůsobilo i zveřejnění  poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby o 2.1% za září. V srpnu vzrostly o revidovaných 3.8%. Ekonomická predikce činila pokles o 1.0%.

 

 Přesto naopak pozitivně trh ohodnotil zprávu o reportu indexu spotřebitelských cen (CPI). Index cen spotřebitelů sice vzrostl o 1.2% v září a jde o největší jeho růst za posledních 25 let. Ekonomové predikovali jeho růst o 0.9%. Ale toto velké zvýšení bylo dáno především růstem cen energie o 12%, které bylo způsobeno přerušením dodávek ropy hurikánem Katrina a tropickou bouří Rita. Index CPI bez cen energie a potravin vzrostl o 0.1%, ačkoliv ekonomická predikce činila 0.2%.

 

 

 

 

 

 

Další významné události

 

 Automobilový gigant General Motors oznámil pokles tržeb o 24% v měsíci září. Tržby Ford Motor Co. poklesly o 19%. Naopak Daimler Chrysler zvýšil tržby o 4% a Toyota o 10%. Tržby Nissanu se zvýšily o 16% oproti minulému roku a společnost Honda vykázala růst tržeb o 12%. Společnost Lennar nahradí v indexu S&P společnost Gillette, která byla převzata společností Procter & Gamble. Investory potěšil report společnosti NutriSystem, která oznámila, že její příjmy za třetí čtvrtletí se budou pohybovat v rozmezí 64 až 65 mil. USD, což je o 50% výše než předchozí odhady ve výši 41 až 43 mil. USD. Společnost též oznámila růst počtu nových zákazníků ve výši 115 tis. oproti dřívějšímu odhadu 65 tis. Akcie společnosti v důsledku této skutečnosti výrazně posílily. Společnost General Motors oznámila prodej svého podílu ve Fuji Heavy Industries. Následně však společnost potěšila trh zprávou, že své výsledky za třetí čtvrtletí odhaduje na 1.81 až 1.83 USD na akcii. Odhady analytiků činily 1.82 USD. Společnost Human Genome Sciences oznámila, že její lék na vředy při testování zcela neobstál a akcie společnosti v reakci na tuto zprávu výrazně poklesly. Akcie stavební firmy Hovnanian oslabovaly i přes pozitivní report 61.5% růstu kontraktů v září oproti září minulého roku.

            Farmaceutický gigant Merck oznámil, že jím testovaná vakcína zabraňuje rané fázi karcinomu děložního krčku zapříčiněného dvěma nejznámějšími formami viru spojenými s touto rakovinou. Zářijové maloobchodní tržby některých řetězců nebyly tak špatné jak bylo očekáváno. Tržby Wal-Mart Storer vzrostly o 3.8% přes hurikán Katrina a bouři Rita. Tržby společnosti TJX Companies se za září nezměnily. Pokles o 1% v tržbách zaznamenala společnosti Kohl´s a snížení o 2.7% v tržbách vykázala společnost AnnTaylor. Společnosti Wal-Mart Stores a Costco vykázaly za září růst tržeb o 11% oproti září minulého roku. Federální apelační soud odmítl slyšení sporu ve věci patentu Black Berry a možnosti ho dále prodávat společností Research in Motion. Kanadská společnost plánuje se v této věci odvolat k nejvyššímu soudu USA. Pokud i tento soud zamítne odvolaní, místní soud pravděpodobně přezkoumá rozhodnutí z roku 2003. Ropný gigant BP souhlasil s prodejem svého petrochemického podniku Innovene Inc. britské chemické společnosti Ineos za 9 mld. v hotovosti. Smlouva zastaví dříve uvedený plán rozdělení kontrolního balíku akcií této dceřinné společnosti mezi všechny akcionáře BP.

 

Společnost Alcoa ohlásila zisk ve výši 33 centů na akcii a příjem ve výši 6.57 mld. Překonala tak očekávání analytiků. Druhá největší biotechnologická společnost na světě Genentech reportovala zisk ve výši 359.4 mil. USD, neboli 33 centů na akcii, oproti 230.9 mil. USD či 21 centů na akcii ve stejném období minulého roku. Analytici očekávali zisk ve výši 30 centů na akcii. Nad odhady analytiků zveřejnila své zisky i společnost Apple Computer a očekává jeho posílení i pro první fiskální čtvrtletí 2005-2006. Společnost za čtvrté čtvrtletí realizovala zisk 38 centů na akcii, tedy o cent nad odhady analytiků. Příjmy byly ale nižší než odhadovali analytici, ti predikovali příjmy na 3.74 mld. USD. Apple Computer představila také svůj nový produkt video přehrávače iPod, který by mohl společnosti do budoucna zvýšit příjmy. Nad odhady analytiků ohlásila své zisky i společnost AMD. AMD dosáhla 18 centů zisků na akcii. Příjmy společnosti činily 1.52 mld. USD a vzrostly z 1.26 mld. USD minulého roku.

 

Harley-Davidson oznámil zisky 265 mil. USD, neboli 96 centů na akcii, za třetí čtvrtletí. Jde o růst z 229 mil. USD, neboli 77 centů, které společnost realizovala ve stejném období minulého roku. Čtvrtletní příjmy dosáhly růst na hodnotu 1.43 mld. USD z 1.3 mld. USD díky maloobchodním tržbám, které vzrostly o 12%.  Analytici očekávali zisky 90 centů na akcii s příjmy téměř 1.43 mld. USD. Společnost Boston Scientific oznámila zisky za třetí čtvrtletí pod odhady analytiků. Společnost dosáhla zisk 42 centů na akcii, přičemž očekávání byla o 3 centy nižší. Společnost Gannett Co. Inc. reportovala čistý příjem 297 mil. USD za třetí čtvrtletí, neboli 1.13 USD na akcii. Jedná se o pokles z 310.2 mil. USD, tedy 1.16 USD na akcii, které vykázala v tomto období minulého roku. Příjmy společnosti vzrostly o 4% na 1.86 mld. USD. Odhady analytiků pro zisky společnosti činily 1.13 USD na akcii s příjmy 1.8 mld. USD. Lincoln National Corp. oznámil, že nakoupí Jefferson – Pilot Corp. v hotovosti a akciích za 7.5 mld. USD, neboli 55.48 USD za akcii.  Podle podmínek smlouvy, každá akcie Jefferson-Pilot bude vyměněna za 1.0906 akcie Lincolnu nebo bude nakoupena za 55.96 USD. Nabídka představuje prémii 9.2%. Lincoln očekává, že smlouva bude uzavřena v prvním čtvrtletí 2006 s tím, že mírně přidá ziskům, které by ke konci roku 2007 měly růst o 6% až 7%. Pojišťovna očekává dále, že sloučení ji přinese 180 mil. USD náklad.

IBM ohlásil zisk 1.26 centů na akcii, tedy 22% růst oproti stejnému období minulého roku. Překonala tak odhady analytiků o 13 centů. Příjmy společnosti poklesly o 8% oproti stejnému období minulého roku na 21.5 mld. USD. Jako příčinu takovéhoto růstu zisků společnost uvedla restrukturalizační opatřeníEvropě a tržní ziskyakcií. Příjmy společnosti naopak poklesly, a to z důvodu prodeje jejího obchodu s osobními počítači čínskému výrobci počítačů. Intel oznámil zisky 32 centů na akcii za třetí čtvrtletí, tedy jejich 7% růst oproti stejnému období minulého roku. Výsledek ale zahrnuje náklady na patentové řízení  a daňový spor. Po odečtení těchto nákladů by zisk činil 38 centů, analytiky bylo očekáváno 33 centů. Pro čtvrté čtvrtletí očekává společnost příjmy 10.2 mld. USD až 10.8 mld. USD. Odhady analytiků jsou v rozmezí 10.35 mld. USD až 11.1 mld. USD. Internetový vyhledávač Yahoo! zveřejnil růst zisků za třetí čtvrtletí dokonce o 67% oproti stejnému období minulého roku a růst příjmů o 42.2%. Zisk Yahoo činil 15 centů na akcii, tedy o penci nad odhady. Další poskytovatel internetových služeb společnost Google vykázala velmi dobré zisky. Zisk Googlu činil 1.51 USD na akcii a předčil tak odhady 1.37 USD na akcii. Odhady zisků společnosti pro rok 2006 činí 7.44 USD na akcii s příjmy 5.45 mld. USD. Společnost Ebay zveřejnila zisky v souladu s předpověďmi analytiků 20 centů na akcii. Jde o růst zisku o 43% oproti stejnému období minulého roku s příjmy 1.1 mld. USD, tedy nad odhady analytiků.  Odhady zisků společnosti pro čtvrté čtvrtletí  činí 21 centů na akcii, analytici odhadují 22 centů.  

Zisk 62 centů na akcii společnosti U.S. Bancorp překonal odhady analytiků, která byla o jednu penci nižší. Další  bankovní společnosti, které zveřejnily své zisky byly Citigroup, Wachovia, Commerce Bancorp. Všechny tři vykázaly své zisky nad očekáváními analytiků.  Bank of America uveřejnila zisk za třetí čtvrtletí 1.04 USD na akcii, tedy 2 centy nad odhady. Investiční broker Merill Lynch reportoval rekordní čtvrtletí zisk za své třetí čtvrtletí a též tak překonal odhady analytiků. Zisk společnosti činí 1.38 mld. USD, neboli 1.40 USD na akcii s příjmy 6.7 mld. USD. Zisky na akcii byly o 51% nad zisky stejného období minulého roku a odhady analytiků 1.18 USD. Investiční společnost Charles Schwab Corp. zveřejnila zisky za třetí čtvrtletí 207 mil. USD, neboli 16 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku realizovala ztrátu 41 mil. USD na akcii, tedy 3 centy na akcii. Příjmy společnosti vzrostly na 1.14 mld. USD z 1 mld. USD. Odhady analytiků činily pro zisk 15 centů na akcii s příjmy 1.1 mld. USD.

Illinois Tool Works Inc. reportoval, že jeho zisk za třetí čtvrtletí vzrostl na 408.2 mil. USD, neboli 1.43 USD na akcii. Ve stejném období minulého roku činil 330.1 mil. USD, tedy 1.09 USD na akcii. Odhady analytiků byly pro zisk 1.36 USD na akcii a pro tržby 3.28 mld. Příjmy za čtvrtletí vzrostly o 10% na 3.26 mld. USD z 2.97 mld. USD. Pro čtvrté čtvrtletí společnost očekává zisk 1.34 USD až 1.40 USD na akcii, analytici odhadují 1.39 USD na akcii. Zisky za rok 2005 by mohly dosáhnout dle společnosti 5.12 USD až 5.18 USD na akcii. Odhady analytiků jsou pro rok 2005 5.09 USD na akcii. Noble Corp reportovala zisk za třetí čtvrtletí ve výši 76.5 mil. USD, neboli 55 centů na akcii. Jde o více než dvojnásobný růst z 30.6 mil. USD, tedy 23 centů na akcii, které vykázala ve stejném období minulého roku. Příjmy společnosti činily 367.2 mil. USD a vzrostly z loňských 266 mil. USD. Odhady analytiků činily pro zisky 61 centů na akcii s příjmy 374 mil. USD. AT&T oznámil růst zisků na 520 mil. USD, tedy 64 centů na akcii po ztrátě z minulého roku 7.1 mld. USD, neboli 8.99 USD na akcii. Příjmy AT&T poklesly na 6.62 mld. USD z 7.54 mld. USD minulého roku. Odhady analytiků pro zisky společnosti byly 51 centů na akcii s příjmy 6.56 mld. USD. AT&T zvýšila svůj odhad pro celý rok na 26.5 mld. USD z 25 mld. až 26 mld. USD.

Johnson & Johnson reportovala smíšený výsledek za třetí čtvrtletí. Překonal očekávání analytiků v příjmech, ale nikoliv v tržbách. Johnson & Johnson dále zvažuje možnosti sloučení se společností Guidant. J&J uvedl zisk 87 centů na akcii, o penci nad odhady analytiků. Příjmy společnosti vzrostly o 6.6% oproti stejnému období minulého roku na 12.31 mld. USD, ale pod odhady analytiků 12.49 mld. USD. Zisk společnosti Pfizer činil za třetí čtvrtletí 51 centů a o 3 centy překonal odhady analytiků. Odhad zisků pro rok 2005 společnost uvádí 1.92 až 1.98 USD na akcii, ačkoliv odhady činí 1.98 USD. Společnost také snížila své předešlé odhady zisků pro rok 2006 a 2007. Pfizer v poslední době odolává sérii špatných zpráv. V tomto roce ztratila patentovou ochranu řada jeho léků. Dále by se měl jeho nejprodávanější lék Lipitor, který je proti cholesterolu, otevřít k výrobě generic již v roce 2007, tedy o 4 roky dříve než Pfizer očekával. Tržby společnosti poklesly o 6%, ale byl očekáván hlubší pokles.

 

            V souladu s analytiky zveřejnil zisk 56 centů na akcii za třetí čtvrtletí McDonald´s. Coca-Cola reportovala zisk 57 centů na akcii za třetí čtvrtletí, o 4 centy na odhady analytiků. I příjmy Coca-Coly předčily očekávání. Ford Motor vykázal za třetí čtvrtletí ztrátu 10 centů na akcii, tedy širší o 1 penci než odhady analytiků. Společnost také očekává své zisky pro rok 2005 na spodní hranici jejích předpovědí 1 USD až 1.25 USD na akcii. Pro příští rok hodlá společnost zveřejnit finanční restrukturalizační plán. Společnost Caterpillar reportovala za třetí čtvrtletí zisk 94 centů na akcii, tedy pod odhady 1.06 USD na akcii. Společnost uvedla, že důvodem jsou problémy ve výrobním procesu a dodavatelském řetězci a problémy v plnění zakázek. Jako problém se ukazují i vysoké náklady na suroviny.  Nyní společnost očekává své zisky na 1.01 USD až 1.16 USD na akcii, pod 1.20 USD na akcii predikované analytiky.

 

Společnost Merck reportovala, že díky lepší kontrole nákladů dosáhla zisku 65 centů na akcii, tedy o 3 centy nad odhady analytiků. Tržby společnosti poklesly o 2.2% oproti stejnému čtvrtletí minulého roku na 5.42 mld. USD a  jsou níže než očekávaných 5.47 mld. USD. Pro rok 2005 Merck očekává své zisky na 2.47 USD až 2.51 USD na akcii, očekávání analytiků jsou 2.49 USD. Zisk nad odhady analytiků oznámil i další výrobce léčiv Schering-Plough, když zveřejnil své zisky 8 centů na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 15.5% na 2.28 mld. USD oproti minulému roku. Společnost Cendant oznámila, že se rozdělí na čtyři samostatné veřejně obchodovatelné společnosti: nemovitostí, pohostinství, půjčovna vozidel a cestování. Společnost Computer Sciences Corp. obdržela vládní zakázku na řídící počítače a integrovaný technický systém pro americkou armádu, letecké armádní síly a Úřad pro ochranu životního prostředí.

 

Investory nepotěšil výhled pro čtvrté čtvrtletí společnosti Amazon. Zisk Amazonu za třetí čtvrtletí činí 12 centů na akcii, analytici očekávali 10 centů na akcii. Přesto se jedná o pokles zisků o 17% oproti stejnému období minulého roku. Výhled Amazonu pro čtvrté čtvrtletí činí 2.86 mld. USD až 3.1 mld. USD příjmů. Očekávání analytiků pro čtvrté čtvrtletí jsou 3.08 mld. USD. Provozní zisk pro čtvrté čtvrtletí je projektován na 403 mil. USD až 478 mil. USD. Společnost DuPont reportovala zisk za třetí čtvrtletí 33 centů na akcii, tedy o 4 centy nad odhady analytiků. Své odhady zisků pro čtvrté čtvrtletí očekává společnost 20 až 25 centů na akcii a to z důvodu vyšších nákladů, způsobených hurikány. Odhady analytiků činí 36 centů na akcii.

 

McDonald´s ohlásil, že plánuje primární emisi pro svůj Chipotle Mexican Grill. Emise by mohla být oceněna na 100 mil. USD. Texas Instruments realizoval zisk 38 centů na akcii s příjmy 3.59 mld. USD. Očekávání byla 40 centů na akcii. Očekávání zisků pro čtvrté čtvrtletí jsou 36 centů až 40 centů na akcii. Odhady příjmů činí 3.43 mld. USD až 3.72 mld. USD. Tržby za prodané chipy do celulárních telefonů vzrostly o 16% oproti druhému čtvrtletí a o 20% v porovnání s minulým rokem. Coach, výrobce luxusního koženého zboží, vykázal zisk 26 centů na akcii za první fiskální čtvrtletí. O penci nad odhady analytiků. Pro fiskální druhé čtvrtletí očekává zisky 45 centů na akcii, o penci nad odhady. Odhady příjmů činí 645 mil. USD, při odhadech 647.95 mil. USD. U.S. Steel vykázala zisk 82 centů na akcii ve třetím čtvrtletí v souladu s očekáváními analytiků. Příjmy poklesly o 13.7% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku na 3.2 mld. USD, níže

 

 

než predikce 3.24 mld. USD. Boeing reportoval zisk za třetí čtvrtletí 1.26 USD na akcii. Tržby Boeingu klesly o 4% oproti stejnému období minulého roku  na 12.63 mld. USD, predikce analytiků činila 13.44 mld. USD. Očekávání příjmů Boeing uvedl 55.5 mld. USD pro celý rok 2005 a 62 mld. USD pro rok 2006. Odhady analytiků pro rok 2005 jsou 57.16 mld. USD a pro rok 2006 63.4 mld. USD.

 

Společnost Bristol-Myers Squibb zveřejnila zisk za třetí čtvrtletí 31 centů na akcii, 2 centy na odhady analytiků. Příjmy poklesly o 0.2% oproti stejnému období minulého roku na 4.77 mld. USD. Odhady analytiků činily 4.89 mld. USD. Společnost očekává zisky pro rok 2005 uprostřed rozhraní 1.35 USD až 1.44 USD na akcii, odhady analytiků jsou 1.44 USD na akcii. Pod odhady analytiků uveřejnila zisk za třetí čtvrtletí i společnost Chevron, když realizovala 3.6 mld. USD, neboli 1.64 USD na akcii. Odhady analytiků byly 1.85 USD na akcii. Především díky vyšším cenám ropy, příjmy posílily o 33.7% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku na 54.46 mld. USD. Maloobchodní prodejce, provozující svou činnost přes internet, Overstock.com vykázal ztrátu 75 centů na akcii za třetí čtvrtletí, tedy mnohem hlubší  než odhady analytiků na ztrátu 51 centů na akcii.

 

Investory zcela jistě nepotěšilo varování počítačového giganta Dellu. Společnost oznámila, že její zisky a příjmy za třetí čtvrtletí zaostanou za očekáváním v důsledku nižších prodejů v USA a Velké Británii. Dell nyní očekává zisk ve výši 39 centů na akcii a příjem ve výši 14.1 mld. USD. Švýcarská farmaceutická společnost Novartis AG se dohodla s americkým výrobcem léků Chiron Corp. na odkoupení zbývajícího 58% podílu, který dosud švýcarská společnost nevlastní. Novartis koupí zbylou část Chironu za 5.1 mld. USD či za 45 USD za akcii. Nabídka je o 5 USD vyšší než původní nabídka ve výši 40 USD za akcii a byla již Chironem definitivně schválena. Energetická společnost Valero Energy Corp. oznámila růst čistého zisku za třetí čtvrtletí na 1.3 mld. USD či 4.37 USD na akcii oproti 432 mil. USD či 1.57 USD na akcii ve stejném období minulého roku. Analytici očekávali zisk společnosti ve výši 4.23 USD na akcii. Akcie společnosti posílily o 5.77%. Výrobce cereálií Kellog oznámil růst čistého příjmu na 274.3 mil. USD za třetí čtvrtletí, tedy 66 centů na akcii, z 247 mil. USD, tedy 59 centů na akcii ve stejném období minulého roku. Analytici odhadovali 64 centů na akcii. Společnost zvýšila své odhady zisků pro rok 2005 na rozmezí 2.32 USD až 2.34 USD na akcii a v tomto směru tak zaostala za očekáváním analytiků ve výši 2.37 USD na akcii.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 

Na devizových trzích během měsíce září americký dolar oslabil vůči euru o 0.49% a vůči britské libře o 0.41%. Japonský jen však vůči americké měně oslabil, a to o 1.92%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 0.64%.

 

Cena ropy v říjnu poklesla o dalších 7.86% na 59.52 dolarů za barel. Klesla i cena zemního plynu, která utrpěla ztrátu 17.00%. V říjnu klesala i cena zlata, a to o 1.38%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci říjnu (1.11.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.09.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (4.9.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.08.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červenci (9.8.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.07.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (4.7.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.06.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci květnu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688