Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.08.2000 13:09:53

Převod cenných papírů při pozastavení obchodování?

Stanovisko Komise k možnosti uzavírat smlouvy o převodu cenných papírů v době pozastavení jejich obchodování

Komise pro cenné papíry připomíná, že vzhledem k riziku velkých hospodářských ztrát, kterým nebylo možné zabránit jinak, pozastavila dne 15. června na veřejném trhu i mimo něj obchodování s veřejně obchodovatelnými akciemi Investiční a Poštovní banky. Rozhodnutí nabylo právní moci 17. července. Dne 26. června přijala Komise pro cenné papíry totéž opatření ohledně veřejně obchodovatelných akcií emitenta Kovopetrol.

S ohledem na plný rozsah pozastavení nelze uzavírat úplatné smlouvy o převodu uvedených cenných papírů, a to zcela bez ohledu na jejich typ (např. prodej, půjčka, směna, repo-operace), a nelze ani tyto převody obstarávat (např. mandátní, komisionářská, zprostředkovatelská smlouva). Opatření se vztahuje též na převody, kterým, ačkoliv se jinak jeví jako bezúplatné, odpovídá určité protiplnění (např. vklad cenných papírů do obchodní společnosti, plnění poskytované v rámci související smlouvy). Rozhodnutí o pozastavení je přitom závazné jak pro podnikatele, tak osoby nepodnikající, typicky investory z řad fyzických osob, a vztahuje se též na zřízení zástavního práva k těmto cenným papírům.

Rozhodnutí se naopak netýká plnění z již uzavřených smluv. Smluvní vztahy založené před pozastavením obchodování se vypořádají v souladu se smlouvou (např. převod na základě kupní smlouvy, vrácení půjčených cenných papírů, zpětný převod při repo-operaci). Vypořádání uzavřených obchodů však nesmí vést k uzavírání nových smluv o převodech cenných papírů (např. nákupy cenných papírů obchodníky v tzv. krátké pozici). Vyžaduje-li proto splnění smlouvy dodatečný obchod ze strany povinné smluvní strany, nebude smlouva splněna a aplikují se ustanovení o nemožnosti plnění v závazkovém právu. Nedotčeny rozhodnutím o pozastavení obchodování zůstávají též změny majitele cenných papírů na základě smluv bez souvisejícího protiplnění (darování) nebo na základě jiné právní skutečnosti (např. dědění, zrušení společnosti bez likvidace).

Jelikož se v obou případech jedná o emise zaknihovaných cenných papírů, zavazuje rozhodnutí Komise pro cenné papíry rovněž Středisko cenných papírů. To je povinno zkoumat právní důvod převodu cenných papírů z dotčené emise. Shledá-li, že se jedná o obchod, na který se vztahuje pozastavení, nesmí převod či zřízení zástavního práva registrovat.

Komise pro cenné papíry důrazně upozorňuje všechny subjekty kapitálového trhu na povinnost respektovat rozhodnutí o pozastavení obchodování. Jednání v rozporu s rozhodnutím jsou protiprávní a z toho důvodu také neplatná, smluvní strany se proto vystavují riziku žalob na vrácení bezdůvodného obohacení a případnou náhradu škody.

Plnění povinností založených rozhodnutím podléhá dozorové a sankční pravomoci Komise pro cenné papíry. Respektování rozhodnutí o pozastavení obchodování s cennými papíry hodlá Komise pro cenné papíry se vší rozhodností vynucovat. Veškeré převody cenných papírů z pozastavených emisí Komise pro cenné papíry monitoruje a komukoliv, kdo zákaz obchodování s cennými papíry poruší, může uložit pokutu až do výše 100 mil. . Několik správních řízení zahájí Komise pro cenné papíry ještě v tomto týdnu.

Podrobné právní stanovisko k uvedené problematice a text rozhodnutí o pozastavení obchodování bude v průběhu týdne k dispozici na internetové stránce Komise pro cenné papíry.

 

V Praze dne 8. srpna 2000

Radka Procházková
tisková mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688