Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  01.09.2005 13:06:44

Soudní spor kvůli smluvní klauzuli u platebních karet


U amerického federálního soudu v New Yorku se v těchto dnech projednává případ žaloby na osm vedoucích bankovních domů a ostatních finančních firem, které poskytují služby bankovních karet. Společná žaloba několika subjektů viní společnosti z přecházení mezí antimonopolního zákona.

Soud řeší žalobu klientů na osmičku ve složení: Bank of America Corp. /BAC/, Capital One Financial Corp. /COF/, J.P.Morgan Chase and Co. /JPM/, oddělení výzkumu a inovací u Morgan Stanley /MWD/, Citigroup Inc. /C/, MBNA Corp. /KRB/, Providian Financial Corp. /PVN/ a britskou HSBC Holdings Plc /HSBA – Londýn/.

Mnoho z největších amerických společností poskytujících služby spojené s vydáváním, vedením a obhospodařováním platebních karet a příslušných účtů vyžaduje po svých klientech podepsat prohlášení o vzdání se práva a možnosti na podání žaloby vůči příslušnému bankovnímu domu a místo toho řešit spory formou arbitráže, napsal denník Wall Street Journal (WSJ). Nyní jsou tyto praktiky předmětem jednání u soudu, který se zaměřuje na právní články v rámci antimonopolního zákona.

Celý případ a podnět k němu byl podán jménem sedmi civilních navrhovatelů, kteří jsou místně registrováni ve státech California, Pennsylvania, New York, Illinois a New Jersey. Některé banky výše jmenované se dříve v závěru devadesátých let, konkrétně v roce 1999, sdružovaly pod názvem “Arbitration Coalition” nebo také podobně “Arbitrtion Group”. Na tuto skutečnost jako jeden z bodů obžaloby poukazuje sedmero žalobců, dodává ve svém internetovém vydání WSJ.

Návrh na podání žaloby, který byl vyhotoven a zaslán antimonopolnímu soudu před měsícem, požaduje rovný, nestranný přístup vedený na profesionální úrovni. Dále se v něm uvádějí i další skutečnosti, které by měly poskytovatele služeb platebních karet přitížit. Jde především o námitku podloženou dokumentací, že se účastníci sdružení “Arbitration Group”/”Arbitration Coalition” v zastoupení jejich reprezentantů měli v období mezi lety 1999 až 2003 sejít minimálně 20 krát za účelem projednání společného postupu při uzavírání smluv s klienty, ve kterých by prosadily onu klauzuli zavazující se k řešení případných budoucích sporů formou arbitráže.

WSJ ve svém komentáři dále připojil fakt i citaci amerického antitrustového zákona, podle níž “je podle tohoto zákona nelegální ze strany volně soutěžících subjektů v jakémkoli odvětví jednat v tajné dohodě o omezení a jiných restrikcích obchodu a komerce”.

Mluvčí Capital One sdělila v reakci na slova uvedená v listu WSJ ohledně této věci řekla, že se společnost zdržuje jakéhokoliv komentáře z důvodu probíhajícího šetření. Jediné co uvedla bylo, že “arbitrážní klauzule v dobré vůli slouží klientovi k tomu, aby mohl svůj spor řešit u nestranného a nezávislého arbitrátora, který rozhodne ve věci samotné jednoznačně, bez odvolání a závazně”.

Tento způsob vedení sporů je velmi oblíben u velkých společností, ale i v obdobné formě v mezinárodním styku, protože zaručuje rychlý jednoduchý způsob vedení vyšetřování, argumentace a dokazování obou stran. Další výhodou jsou jeho nízké náklady na průběh řízení.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688