Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  30.08.2005 09:39:51

Včerejší výsledky trhu nečekaně kladné; zisk 20% pro PA


Americké akciové trhy se včera pozvolna vzpamatovaly ze zásahu hurikánu Katrina a souhrnně indexy vzrostly okolo 0,6%. DJIA, NASDAQ i SP500 zahrnují takové tituly, které včera svým boomem vytlačily indexy vzhůru. Katrina zasáhla jižní pobřeží Spojených států, nejpostiženějším státem je New Orleans, které se také velmi rychle vylidňuje. Evakuační proces se dostává k vrcholu a silnice vedoucí od pobřeží Mexického zálivu do vnitrozemí jsou ucpané.

Ceny americké ropy se po rekordních hodnotách v poobchodní fázi těsně nad 80 dolary za barel v denních aukčních kolech ustálily kolem 68 USD. Výtěžnost a rafinérské zásoby vlivem přírodního zásahu poklesly a utáhly denně kohoutky pro jeden milion barelů. Z této oblasti proudí do celých Států 30% veškerých domácích zásob.

Na akciovém trhu se ohledně ropných společnosti udál malý zázrak. Ačkoli převážná většina expertů a analytiků předpovídala pád společností svázaných úzce s ropou, včerejší obchodování ukázalo, že tomu tak není. Hodnoty akcií nepoklesly vůbec, naopak si připsaly malinká procenta. V pohybu vzhůru tímto dopomohly trhu jako celku.

John P. Herrlin, což je výzkumný analytik u společnosti Merrill Lynch, včera večer uvedl, že “hrozba vzácné a potencionální materiální škody v oblasti infrastruktury nebo samotných ropných plošin a zásobáren může způsobit šok, který vynese ceny surové ropy i jejích derivátů do obrovských výšin”.

Americké akcie společnosti Bp Plc. /BP/ poskočily o 0,35% na 66,35 dolarů a například Chevron přidal 0,2% a zakončil včerejší seanci na 59,51 dolarů. V poobchodní elektronické fázi si připsal dalších 9 setin procenta, aby se kurz akcie zaokrohlil na 59,60 dolaru za akcii Chevronu.

Uzavření burzy zastihlo index Dow Jones na hodnotě 10.463,05 bodu, technologický NASDAQ připsal 0,8% na 2.137,65 bodu a doplňkový SP500 stejně jako DJIA 0,6% se závěrečnou hodnotou 1.212,31 bodu.

Pojišťovnické společnosti oproti předpokladům trhu byly poněkud pozadu. Již teď se totiž náklady na vyplácené pojistné v souvislosti s Katrinou vyšplhalo do neuvěřitelných výšin a bude jistě pokračovat. Prozatímní škody jsou odhadovány na 25 miliard dolarů. Akcie firmy Allstate Corporation /ALL/ včera propadly o 1,3% na 44,27 dolaru.

Největším posunem vzhůru bylo podle očekávání naší společnosti neuvěřitelných 20,2% u titulu PanAmSat /PA/. Závěrečná hodnota dosáhla na úroveň 23,80 USD. Včera jsme Vás informovali o zaručeném a odůvodněném potenciálu této první satelitní společnosti, zařazené do obchodování na NYSE od března letošního roku, a výsledky se dostavily dokonce ještě s předstihem.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688