Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  17.08.2005 10:10:38

Vir pro Microsoft napadl i TV společnosti


Není nic neobvyklého, že se v poslední době rozšířily útoky na společnost Microsoft Corp. /MSFT/ ve formě napadení viry. Gigantická společnost, která je ve svém oboru absolutní jedničkou na americkém trhu, přímo přitahuje hackery a jiné vtipálky, jež svými výtvory působí rozsáhlé škody. Ty velmi často vedou až k tomu, že musí být napadený systém odstaven, ne zřídka i na několik dní.

Poslední zahlcení virem, který byl původně adresován MSFT se však rozšířil mnohem dál než se dalo předpokládat. Softwarové vybavení a ostatní operační systémy byly zcela narušeny také návazně ve společnostech Time Warner Inc. a SBC Communications Inc. Není vyloučeno, že stále aktuální vir se bude dále rozšiřovat a vzbudí značné znepokojení i v jiných společnostech. V prvně jmenované mediální společnosti Time Warner Inc. byla napadena celá síť kabelového způsobu vysílání.

Program s destruktivní povahou je vlastně virus postavený na bázi již existujícího viru s názvem Zotob. Oba se vyznačují tím, že ihned napadají celý operační systém Windows 2000. Jak známo, ten je jeden z nejrozšířenějších operačních systémů, který využívá velké procento firem i domácností.

Společnost Trend Micro Inc., což je japonský největší výrobce antivirového softwaru, společně se světovou jedničkou v témže odvětví svého zaměření Symantec Corp. přehodnotily ratingy, vztahující se k tomuto novému typu viru. Jeho ohodnocení bylo zvýšeno do intervalu “velmi nebezpečných”. Oba experti totiž odhalili, že doba od získání infikovaného souboru a jeho plným rozvinutím se nečekaně rapidně zkrátila. Zatímco u původního Zotobu před pěti lety se “inkubační doba” počítala na měsíce, dnešní typ je mnohem agresívnější a je schopen odstavit a trvale poškodit celý operační systém za několik málo dní.

Hlavní specialista Microsoftu na řešení a léčení virových nákaz Stephen Toulouse se vyjádřil ovšem v pozitivním smyslu. Uznal nebezpečnost viru, ale zároveň ujistil, že “Microsoft nyní nemá již nadále obavy z nějakého nového ataku podobného ražení”. Potvrdil zároveň, že podle výsledků nové analýzy, která se týká právě napadení novým typem viru, jde o jakousi simulaci již existujícího viru pracovně nazvaného Zotob, který se objevil během roku 2000, a tudíž uklidnil vedení společnosti i veřejnost tím, že jeho oddělení zná podstatu tohoto nového viru a dokáže se mu efektivně a rychle bránit.

Ti zákazníci, kteří používají upgradeované verze Windows 2000 nebo v domácnostech velmi oblíbený systém Windows XP, se nemusejí obávat, že by mohlo dojít k napadení a v návaznosti k jakémukoli poškození jejich počítače.

Mezi ohroženými společnostmi figuruje i CNN, jejíž mluvčí Laurie Goldbergová potvrdila selhání systému v Atlantě a New Yorku. ABC Inc., divize společnosti Walt Disney Co., ve svém vyjádření k problému uvedla, že registruje napadení a poničení počítačů ve svých centrech jak na západním, tak i na východním pobřeží Spojených států. Počítače CNN byly zasaženy od včerejších 17:00 hodin newyorského času a výsledek se projevil do skladby vysílaných programů, popřípadě jejich zpoždění.

Akcie Microsoftu /MSFT/, jež jsou součástí technologického indexu NASDAQ a jsou kotované na akciové burze v New Yorku, včera oslabily o 1,44% (39 centů) a uzavíraly na 26,74. Po pozitivním vyjádření hlavního antivirového specialisty společnosti Toulousea se očekává uklidnění situace.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688