Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  03.08.2005 15:59:36

Proventus Finance - souhrn měsíce července na trzích USA


V měsíci červenci americké indexy zaznamenávaly kvalitní růsty. Dow Jones Industrial Average vzrostl o 3.92%. Nasdaq Composite se zvedl o 7.25%, a tím zaznamenal čtyřleté maximum. Standard & Poor’s zaznamenal měsíční růst o 4.20%. A index Russell 2000 dosáhl svého maxima. Americké trhy byly ovlivněny dobrými makroekonomickými zprávami, silnými čtvrtletními výsledky společností a dobrým výhledem na další čtvrtletí. Dále to, že se akciové trhy dokázaly zotavit po teroristických útocích v Londýně, což vedlo k růstu optimismu investorů.

  

Zprávy z USA

 

 Makročísla

  

Tento měsíc přinesl ve Spojených státech dobré zprávy o makroekonomických ukazatelích. Růst americké ekonomiky za druhý kvartál 2005, měřený ukazatelem HDP, byl vykázán ve výši 3.5%. V porovnání s 1Q lehce poklesl z 3.8%ního růstu. Dalším významným makročíslem je míra nezaměstnanosti, která se předpokládala na 5.1%, přičemž dosáhla za měsíc červen výše 5.1%. Deficit zahraničního obchodu za měsíc květen se snížil z předpokládaných -57.5 mld. USD na aktuální hodnotu -55.3 mld. USD. Index cen importu vykázal za měsíc červen jednoprocentní růst. Dále se u ukazatele zahraničního obchodu očekává snížení vzhledem k redukci nákladů spojené s poválečným obdobím v Iráku. Index cen spotřebitelů a index cen výrobců se za měsíc červen nezměnil. Index maloobchodních prodejů za měsíc červen vzrostl o 1.7%.

 

Spotřebitelská nálada v měsíci červenci vzrostla na 96.5 v porovnání s červnovou hodnotou 94.8. Naopak spotřebitelská důvěra v červenci zaznamenala pokles z červnové hodnoty 105.8 na 103.2. Průmyslová produkce za měsíc červen vzrostla o 0.9%, ale předpokládání bylo na výši 0.4%. Ukazatel měřící počet nově započatých stavebUSA zaznamenal hodnotu 2.004 mil. nových staveb. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby se za měsíc červen zvýšily o 1.4%, kde byl předpokládán pokles o 1.0%.

 

Výnosnost desetiletého státního dluhopisu se vyšplhala poslední obchodní den v měsíci na 4,29 % v porovnání s 30. červnem, kdy byla na 3,95 %, zaznamenala rozdíl 0,34 %. Někteří analytici vzhledem k rostoucí ekonomice USA předpokládají z 25 %, že FED by mohl zvednout klíčové sazby do 31.  prosince tohoto roku z 3,25 % na 4,25 %.

 

            Další významné události

  

Ve čtvrtek 7.7. obchodování provázela nečekaná událost, a to teroristický útok v centru Londýna. Přesto některé indexy zakočily v plusu. Dow si připsal 31 bodů. Nasdaq composite si přidal více něž 7 bodů a S&P 500 index se zvýšil téměř o 3 body. To co popohnalo trhy vzhůru byla energie, stavební firmy, biotechnologie, řetězoví prodejci a softwarové společnosti. Podstatný růst který se objevil na amerických trzích podpořily také Amex Oil Index a Amex Natural Gas Index. V porovnání s 11. zářím, kdy se Dow propadl o 700 bodů a tak ztratil 7%, se dnes neopakovalo. Byl to určitý náznak toho, že akciové trhy se neočekávaným událostem umějí postavit.

 

    Pulte Homes a M.D.C. Holdings oznámily růst zakázek o 26% a 14%. Společnost UnitedHealth Group plánuje nákup společnosti PacifiCare Health Systems za 8.1 mld. dolarů, neboli 79 dolarů za akcii. PacificCare má 50% příjem ze státního Medicare programu. Akcie společnosti Anadarko Petroleum spadly o 3% a Chevron se propadl o 1.8%. Společnost Zions Bancorp oznámila, že koupí Texaskou Amegy Bancorp za 1.7 mld. dolarůakciích a v penězích. J. P. Morgan snížila hodnocení společnosti Marvel Enterprises z “overweight“  na “neutral“. Akcie se propadly o 1.2%. UBS, řekla, že akcie společnosti Pier 1 Imports můžou opět zklamat.

 

Druhá největší biotechnologická společnost Genentech oznámila růst čtvrtletního zisku okolo 70% na základě silnému prodeji léků na léčbu rakoviny. Pro rok 2005 očekává růst rozdělitelného zisku, zahrnující 35% zisku z minulého roku. Zisk této společnosti vzrostl na 296.2 mil dolarů, neboli 27 centů na akcii. V porovnání s minulým rokem to bylo 170.8 mil. dolarů.

 

Mnoho akciových titulů dosáhlo výši cen akcií jako před pěti lety. Mezi ně bezesporu patří Lehman Brothers, Best Buy, T. Rowe Price, Total a Apache. Polovodičové společnosti  zaznamenaly průměrný růst o 19% od 15. dubna, kdy se dotýkaly dna. Mezi nejvýnosnější společnosti v tomto sektoru se řadí Advanced Micro Devices s měsíčním růstem o 11.7%. Společnost vydělala za čtvrtletí 3 centy na akcii. Důvodem ke spokojenosti, byla výše očekávání. A ta se předpokládala na ztrátu 5 centů na akcii. Minulý rok společnost vydělala 9 centů na akcii. Příjem zaznamenal hodnotu 1.26 mld. dolarů, přičemž analytici očekávali 1.22 mld. dolarů.  

 

Společnost Ameritrade Holding Corp. zveřejnila finanční výsledky za druhý kvartál. Kdy čistý příjem vzrostl na 74.7 mil dolarů, neboli 18 centů na akcii, z původních 62.3 mil dolarů, neboli 15 centů na akcii v minulém roce. Příjem se zvýšil z 220 mil na 234 mil. Ameritrade očekává výnosy pro rok 2005 na 75 – 80 centů na akcii. Společnost PepsiCo za druhý kvartál zveřejnila výši 1.19 mld. dolarů, neboli 70 centů na akcii. Její rozdělitelný zisk vzrostl tak z 1.06 mil. dolarů, neboli 61 centů na akcii v porovnán s minulým rokem. Výsledky předčily očekávání, kdy analytici odhadovali pouze 67 centů na akcii. Příjem společnosti vzrostl o 9% na 7.7 mld. dolarů z hodnoty 7.07 mld. dolarů minulého roku. Akcie společnosti v pondělí skončily na 53.85 dolarech za akcii.

 

Společnost Apple Computer vyhlásila velice dobré finanční výsledky v porovnání s minulým rokem.  Za 3. kvartál společnost vydělala 37 centů na akcii, což představuje nárůst o 311% v porovnání s minulým rokem. Analytikové očekávali výdělek o 6 centů nižší. Příjem přišel v hodnotě 3.36 mld. dolarů, což představuje nárůst o 75% a o 5% vyšší hodnotu než předpokládaly analytici. Pro další období vyhlíží příjmy na 3.5 mld. dolarů a počítá s výnosy 32 centů na akcii.

 

Čistý příjem společnosti General Electric Co. se vyšplhal  na  hodnotu 4.65 mld. dolarů, neboli 44 centů na akcii, což se shoduje s očekáváním analytiků. V porovnání s prvním čtvrtletí, kdy čistý příjem dosáhl 3.75 mld. dolarů, neboli 36 centů na akcii, vzrostl o 4%. Hrubý příjem vzrostl z 36.78 mld. dolarů na 41.56 mld. dolarů.  

 

Akcionáři společnosti Gillette Co. v úterý schválili nabídku v hodnotě 57 mld. amerických dolarů od společnosti Procter & Gamble Co. Rozhovory ohledně akvizice by měly být uzavřeny na podzim, čeká se na vyjádření regulačního orgánu. Akcionáři P&G budou vlastnit 71% kombinované společnosti a akcionáři Gillette budou držet 29% akcií. Walgreen Co. zvýšila čtvrtletně dividendy o 23.8% na 6.5 centů na akcii. Anualizované dividendy společnosti jsou 26 centů na akcii.   

 

Ropný producent Pogo Producing odkoupí Unocal Northrok Resources unit, která představuje všechen majetek Unocalu v Kanadě. Cena akcií společnosti DreamWorks Animation se snížila o více než 13.2%. Odhaduje ztrátu 7 až 9 centů na akcií. Analytikové odhadují pokles na 15 centů na akcií.  

 

Společnost Genentech Inc. ve středu večer oznámila ocenění nejstarších dluhopisů na 2 mld. dolarů. Nabízí 500 mil. v dluhopisech s výnosem 4.4% splatných do roku 2010, 1 mld. v dluhopisechvýnosem 4.75% splatných do roku 2015 a posledních 500 mil. v dluhopisechvýnosem 5.25% splatných v roce 2035. Ukončení prodeje je očekáváno 18. července. Akvizice společnosti DoubleClick Inc. je uzavřena. Akcionáři obdrží  8.5 dolarů za akcií v penězích a společnost nebude kotovaná na burze Nasdaq.

 

Texas Instruments,  Jeden z největších výrobců polovodičů a hráčů v oboru bezdrátových telefonů vykázal zisk 32 centů na akcii. V porovnání s minulým rokem byl zisk ve výši 25 centů na akcii. A o 3 centy výše než předpokládali analytikové. Příjem společnost ohlásila ve výši 3.24 mld. USD, který se od příjmu minulého roku nezměnil, ale předčil analytické odhady, které byly 3.19 mld. USD. Cena akcií této společnosti se od srpna 2004 vyšplhala o více jak 75%.

 

Aktivity technologické společnosti Intel směřují k výstavbě nové továrny situované ve východním Phoenixu. Náklady si vyžádají sumu 3 mld. USD.  Zatím má Intel 5 těchto továren na výrobu destiček a další dvě jsou v procesu výstavby. Akcie společnosti Intel se propadly o 0.86%.

 

Teva Pharmaceutical kupuje společnost Ivax za 7.4 mld. USDakciích a hotovosti, což by mohlo vést k návratu Tevy na top výrobců generických léků. Nabídka zahrnuje 14%ní prémii. Společnost Maytag, která již dříve souhlasila s odkoupením skupinou vedenou Ripplewood Holdingsu za 1.13 mld. USD, dostala zvýšenou nabídku od společnosti Whirlpool ve výši 1.4 mld. USD.

 

General Motors oznámil, že společnost odprodá 55 mld. USD hodnotu půjček na automobily Bank of America v průběhu dalších pěti let. Společnost DuPont vydělala za čtvrtletí 90 centů na akcii, kde analytikové předpokládali 96 centů na akcii. Problémem DuPontu byly rostoucí ceny energie.  

 

Společnost Starbucks zveřejnila zisk 31 centů na akcii za 3. fiskální čtvrtletí, což představuje 40%ní nárůst v porovnání s minulým rokem. Dále překonala odhadovanou výši zisku o 1 penny. Příjem společnosti zaznamenal růst o 21% na 1.6 mld. USD v porovnání s minulým rokem. Důvodem bylo otevření nových obchodních domů. Pro fiskální 4. kvartál odhaduje zisk, společně s analytiky, mezi 29 a 30 centy na akcii a roční výši zisku mezi 1.17 a 1.19 dolaru na akcii.  Pro rok 2006 Starbucks očekává zisk 1.44 až 1.47 USD na akcii a růst příjmu o 20%, vše se shoduje s odhady analytiků. Společnost otevře 1 500 nových obchodních domů.

           

Ropný gigant BP reportoval výši zisku 5.81 mld. USD ve druhém kvartálu, nezahrnující 700 mil. USD položku, kterou zaplatí v souvislosti s explozí v Texasu. Analytikové odhadovali výši zisku na 5.66 mld. USD. Akcie se odpoledne propadly o 1.6%. Ropná společnost Exxon Mobil vykázala rekordní výši zisku 7.64 mld. USD z hodnoty minulého roku 5.79 mld. USD. Nezahrnující nákladovou položku ve výši 200 mil. USD spojené se soudem Exxon vydělal 1.23 USD na akcii 1cent nad očekáváním analytiků. Příjem zaznamenal 25% nárůst na 88.57 mld. USD. Ropný producent Chevron ohlásil zisk za druhý kvartál 1,76 USD na akcii, o 11 centů více než předpokládali analytici. Příjem vzrostl o více než 26 % v porovnání s druhým kvartálem 2004 na 48,34 mld. USD. Archer Daniels Midland vydělal 30 centů na akcii ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí, které končilo v červnu. Analytici předpokládali výši zisku na akcii 27 centů.

 

 

CEO společnosti Delta Air Lines Gerald Grinstein oznámil současný transformační plán, který zahrnuje snížení ročních nákladů o 5 mld. USD do konce příštího roku. Příčinou plánu je vysoká cena pohonných hmot a výše úroků z velkého dluhu. Společnost Boeing zveřejnila svůj výhled ročního zisku mezi 2.75 a 2.85 dolary na akcii. Očekávání analytiků jsou ve výši 2.58 USD. Oznámení Schremppa o tom, že ze společnosti DaimlerChrysler odstoupí vyhnalo ve v průběhu jednoho dne ceny akcií této společnosti o 9.76%.

 

 

Společnost XM Satellite Radio reportovala za druhý kvartál ztrátu 70 centů na akcii, ale zvýšila svůj výhled předplatitelů na z 5.5 mil. na 6 mil. Akcie posílily o 0.22%. Bristol-Myers vydělala za druhý kvartál 47 centů na akcii, kde analytické odhady byly o 36 centů na akcii nižší.  Northrop Grumman oznámila zisk 1 dolar na akcii za druhý kvartál,  kde analytické odhady byly o 12 centů nižší.

 

Cena akcií společnosti Wendy vzrostla o více než 11,5 %. Společnost reportuje silné čtvrtletní zisky, oznámila zpětný odkup akcií za 1 miliardu USD a rozhodla se prodat některé z jejích úspěšných kaváren Tim Horton ve veřejné nabídce. Wendy´s oznámil zisk za druhé čtvrtletí 61 centů na akcii, což je o 4 centy více než předpokládali analytici. Dále očekává pro rok 2005 zisk společně s analytiky mezi 2,20 až 2,26 USD na akcii.

Společnost IBM překonala odhadovanou výši zisku o 8 centů na akcii. Vyhlášená výše zisku na akcii je 1.12 USD, kde analytikové odhadovali 1.04 USD na akcii. Akcie vzrostly o více než 2 USD. Naopak společnost Citigroup zklamala. Oznámila zisk 97 centů na akcii.  Odhadovaná výše zisku byla o 4 centy vyšší.

 

Ani Google a ani Microsoft neuspokojily investory. Navzdory tomu, že Google vydělal 1.19 USD na akcii ve druhém čtvrtletí, kde analytikové odhadovali zisk 1.12 USD na akcii. V minulém roce vydělal Google pouhých 30 centů na akcii. Příjem společnosti se vyšplhal z 423.2 mil. na 890.5 mil. USD. Hlavní analytikové Googlu řekly, že 3. čtvrtletí bude nejslabší a společnost nezveřejnila žádný výhled.

 

Zatímco společnost Microsoft vydělala 34 centů na akcii ve třetím fiskálním kvartálu, který končil 30. červnem. Polepšila si tak výši zisku na akcii v porovnání s minulým rokem, kdy vydělala 25 centů. Po odečtení některých položek Microsoft vydělal za třetí kvartál 30 centů a překonal odhadovanou výši 28 centů na akcii. Celkový příjem dosáhl 10.16 mld. USD, což představuje nárůst z 9.8 mld. USD hodnoty minulého roku.Dobré výsledky vyhlásila biotechnologická společnost Amgen, která vydělala ve druhém kvartálu zisk 82 centů na akcii. V roce 2004 vydělala 57 centů na akcii. Dále zvýšila svůj výhled na zisk za rok 2005 na 3.10 až 3.20 USD. Mezi společnosti, které ve středu zazářily čtvrtletními výsledky patřila společnost eBay. Vyhlášený zisk na akcii byl ve výši 22 centů ve druhém čtvrtletí, kde analytikové odhadovali výši 18 centů na akcii. EBay očekával zisk na akcii 19 centů pro toto čtvrtletí. Pro rok 2005 očekává zisk na akcii ve výši 82 až 83 centů a celkový čistý příjem by měl být mezi 4.34 mld. a 4.41 mld. USD. 

 

Johnson & Johnson vydělala 93 centů na akcii, kde analytikové očekávali 91 centů na akcii. Příjem společnosti vzrostl o více jak 11%, v porovnání se stejným kvartálem minulého roku, na 12.76 mld. dolarů. Merrill Lynch také předčil očekávání analytiků a to o 6 centů výše. Vyhlášený zisk společnosti je 1.14 USD na akcii ve druhém kvartálu.  Kvartální výsledky za 3 čtvrtletí končící měsícem červen společnosti Lucent ukázaly zisk na akcii ve výši 5 centů. Analytikové očekávali zisk 4 centy na akcii. Příjem společnosti byl 2.34 mld. USD, ale pod očekávání analytiků, které činilo 2.37 mld. USD.

 

Nabídka na nákup společnosti Maytag má už dva konkrétní zájemce. Nově se objevila nabídka od společnosti Whirlpool, která nabízí 1.3 mld. USD za Maytag. Překonala tak investiční skupinu vedenou Ripplewood Holdings, která nabídla 1.125 mld. USD za společnost Maytag. Nicméně nejvyšší představitelé uvažují, že se vrátí k nabídce investiční skupiny vedenou Ripplewood Holdings. O společnost má zájem i čínská společnost Haier Group, která však nenabídla žádnou konkrétní sumu.

 

Výsledky společnosti Honeywell byly podle očekávání na 51 centech na akcii. Ale společnost zvýšila výhled zisku pro rok 2005 na 2.05 až 2.15 dolarů na akcii. Analytikové odhadují zisk na akcii 2.04 dolarů. Pfizer ohlásil zisk 46 centů na akcii, což představovalo nárůst o 2 centy oproti očekávání analytiků. United Technologies vydělala 95 centů na akcii ve druhém čtvrtletí a pro rok 2005 očekává zisk ve výši analytických odhadů 3.06 dolarů na akcii. Altria vykázala zisk ve výši 1.40 dolarů na akcii pro druhý kvartál. Pro rok 2005 očekává zisk na akcii mezi 5 až 5.10 dolary.

 

Společnost McDonald’s vykazuje za druhý kvartál zisk 51 centů na akcii, kterou předpokládali analytikové. Caterpillar oznámila zisk za druhý kvartál ve výši 1.08 USD na akcii, a tím překonala očekávání o 7 centů. Příjmy se zvýšily o 24%, v porovnání s 2Q 2004, na 8.78 mld. dolarů. Pro rok 2005 Caterpillar vidí zisk ve výši 4.00 až 4.29 USD na akcii. Merck ohlásil zisk na akcii 62 centů podle očekávání analytiků. Dále oznámil, že očekává zisk 61 až 65 centů na akcii ve třetím kvartálu. Analytikové očekávají 63 centů na akcii. SBC Communications oznámila zisk ve výši 43 centů na akcii za druhý kvartál, o 6 centů výše než očekávali analytikové. Příjem se zvýšil o 1.3% na 10.33 mld. USD v porovnání s 2Q 2004.

 

 

Po konferenci společnost Hewlett-Packard oznámila propouštění 14 500 zaměstnanců neboli okolo 10% pracovní síly z důvodů restrukturalizačního programu, který má přinést 1.9 mld. USD roční úsporu začínající ve fiskálním roce 2007.  Společnost navíc modifikovala benefiční program. Výrobce počítačů a tiskáren očekává úsporu v roce 2006 od 900 mil do 1.05 mld. USD.

 

  Investory nepotěšila zpráva o finančních výsledcích společnosti General Motors. Kde ztráta za druhý kvartál automobilového výrobce dosáhla 318 mil dolarů neboli 56 centů na akcii. Podle očekávání analytiků měl zisk na akcii dosahovat 3 centy. Celkový příjem společnosti byl o 2.5% nižší než v druhém kvartálu 2004. Pro rok 2005 zaznamenal hodnotu 38.62 mld. dolarů. Čistý zisk společnosti Ford Motor Co. za druhý kvartál spadl o 18.7% na 946 mil dolarů neboli 47 centů na akcii. Příjem vzrostl o 3.7% na 44.5 mld. dolarů. Nicméně analytikové očekávaly zisk na 33 centů na akcii a příjem ve výši 36.9 mld. dolarů. Pro rok 2005 společnost očekává zisk na akcii ve výši 1 až 1.25 dolarů. Automobilový výrobce Ford plánuje propustit až 30% zaměstnanců pracujících v kancelářích.  Procentní hodnota čítá okolo 10 500 pracovních míst.   

 

Společnost Eastman Kodak ostře minula očekávání analytiků a oznámila, že bude snižovat 10 000 a více pracovních míst. Důvodem je transformace na digitální photo společnost z tradičního filmového a fotografického oboru. Kodak vydělal 53 centů na akcii, kde analytikové očekávali 79 centů na akcii.  Letecká společnost Continental Airlines vykázala zisk za druhý kvartál a to ve výši 69 centů na akcii, kde analytikové očekávali pouhých 31 centů. Příjem společnosti vzrostl o 12%, v porovnání se stejným čtvrtletím 2004, na 2.86 mld. dolarů.

 

   Společnost Kimberly-Clark bude snižovat okolo 6 000 pracovních míst neboli 10% pracovní síly do roku 2008. Důvodem je snaha o větší konkurenceschopnost.

  

Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích během tohoto měsíce americká měna oslabila vůči euru o necelé procento a naopak posílila vůči britské libře o 0.71%. Japonský jen oslabil vůči americké měně o 0.5% a taktéž česká koruna oslabila o necelé procento.

 

Cena ropy meziměsíčně vzrostla o 7.84% na 61.34 dolarů za barel. Zemní plyn uzavřel měsíční hodnotu 8.23 mmBTU s růstem o necelých 18%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 12:57  Netflix po většinu času teď konsoliduje InstaForex (InstaForex)
Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

09.08.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červenci (9.8.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.03.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci únoru Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.01.2006Proventus Finance - Souhrn dění na akciových trzích USA v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.12.2005Proventus Finance - souhrn dění na akciových trzích v USA v měsíci listopadu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.11.2005Proventus Finance - souhrn dění na akciových trzích v měsíci říjnu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688