Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  06.06.2005 18:49:33

Proventus Finance - souhrn týdne 30.5. - 3.6. na trzích USA


Uplynulý týden nepřinesl žádné výrazné změny. Všechny tři hlavní americké akciové indexy skončily v mírné ztrátě. Kvůli pondělnímu státnímu svátku se obchodovalo pouze čtyři dny. Mezi nejdůležitější události uplynulého týdne patřila páteční zpráva o zaměstnanosti a čtvrteční oznámení produktivity práce.  Dow Jones si připsal ztrátu 0,77%, S&P 500 0,23% a Nasdaq Composite 0,19%.  

 

 

Makroekonomická čísla

 

Americká ekonomika vytvořila v květnu 78 tisíc nových pracovních míst, což je výrazně méně, než se očekávalo. Ekonomové předvídali vznik 185 tisíc pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla z 5,2% na 5,1%, přičemž se očekávalo setrvání na dubnové hodnotě 5,2%. Teplejší počasí znamenalo nárůst míst ve stavebnictví. Naopak ubylo pracovních míst ve výrobě.

Počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl v uplynulém týdnu na 350 tisíc, což je výrazně vyšší číslo, než se očekávalo. Ekonomové očekávali setrvání na hodnotě 325 tisíc. Nárůst byl způsoben zejména dočasným propouštěním v automobilovém sektoru.

Produktivita práceUSA byla revidována směrem nahoru. Nynější hodnota hovoří o růstu v prvním čtvrtletí ve výši 2,9%. Před měsícem bylo vyhlášen nárůst o 2,6%. Tento nárůst byl v souladu s očekáváními ekonomů.

Index ISM Manufacturing, který mapuje výrobní aktivitu na celém území USA klesl již šestý po sobě jdoucí měsíc. Index klesl z dubnové hodnoty 53,3 na 51,4. Ekonomové očekávali pokles pouze na hodnotu 52. Stále se však jedná o expanzi.

Obchodní aktivita v oblasti Chicaga klesla na svou nejnižší úroveň od června roku 2003. Index NAPM Chicago klesl v květnu z dubnové hodnoty 65,6% na 54,1%. Ekonomové přitom očekávali pokles pouze na hodnotu 61,1%. Stále se však jedná o expanzi, neboť tu naznačují všechny hodnoty převyšující 50.

Americká spotřebitelská důvěra po třech klesajících měsících opět vzrostla. Index spotřebitelské důvěry vzrostl z dubnové hodnoty 97,5 na 102,2. Ekonomové přitom očekávali další pokles a sice na hodnotu 97,7. Index současné situace vzrostl z 113,8 na 116,7 a index očekávání z 86,7 na 92,5.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

Společnost Citigroup Smith Barney upgradovala akcie amerických ropných firem Exxon Mobil Corp. a Chevron Corp. na „buy“ s odůvodněním, že obrat ve vývoji celého trhu společně s výhledem robustního zisku v roce 2006 ponechává současné ocenění jako velice atraktivní.

Společnost Prudential Equity Group zvýšila rating akciím výrobce automobilů DaimlerChrysler z „underweight“ na „neutral“ a to zejména díky světlejší budoucnosti značky Mercedes. Brokerská firma sdělila, že divize Mercedes-Benz pokračuje ve zlepšení, což je dobrým znakem toho, že výrazné investice, které se do této divize nalily, začínají přinášet hmatatelné výsledky.

Společnost L-3 Communications kupuje dalšího defenzivního kontraktora Titan za téměř 2 miliardy dolarů. Tím získává větší podíl na lukrativním trhu vládních informačních technologií. Wall Street tuto zrávu přivítal, což se pozitivně projevilo na akciích L-3 Communications. L-3 zaplatí za každou akcii Titanu 23,10 dolarů. L-3 také převezme dluh ve výši 680 milionů dolarů.

Společnost J.P. Morgan zvýšila své čtvrtletní odhady pro polovodičového giganta Intel, když citovala silnější poptávku po laptopových čipech. J.P. Morgan zvýšil odhad tržeb z 8,9 na 9,05 miliardy dolarů a odhad zisku na akcii z 27 na 28 centů.

Výkonní představitelé společnosti Ameritrade jsou v pokročilé fázi jednání o převzetí firmy TD Waterhouse, která je součástí kanadské banky Toronto-Dominion.. Tuto zprávu přinesly Financial Times, které citovaly zdroj blízký této transakci. Hodnota celé transakce se bude pravděpodobně pohybovat mezi 2 a 3 miliardami dolarů.

Společnost Prudential Equity Group zvýšila svůj rating na automobilový sektor z „underweight“ na „neutral“ s odůvodněním, že ceny surovin by se měly stabilizovat, když cena oceli již v současnosti klesá. Brokerská firma nadále sdělila, že produkce dopravních prostředků v roce 2006 pravděpodobně vzroste a očekává se také pokles výdajů na penze.

Akcie softwarového výrobce Symantec Corp. byly od Piper Jaffray upgradovány z „market perform“ na „outperform“ a to kvůli klesajícím obavám z konkurence od firmy Microsoft. Analytik Gene Munster zároveň zvýšil cílovou cenu z 27 na 30 dolarů. Podle většiny odborníků nebude mít v následujících 12 až 24 měsících chování Microsoftu žádný vliv na dění v sektoru podnikové bezpečnosti počítačů. Naopak jistý vliv by se mohl objevit ve spotřebitelském sektoru.

Společnost Piper Jaffray zvýšila svůj cenový cíl na akcie firmy Google z 275 na 300 dolarů, když citovala potenciální výnosy z výrazné expanze v neinternetových vyhledávacím službách. „Společnost je agresivněji zaměřuje na produkci lepších verzí velkého počtu široce populárních aplikací, včetně map, místního hledání, zpráv, emailu a domovské stránky. Analytik Safa Rashtchy sdělil: „Tímto způsobem bude Google schopný rozvíjet úspěšně svou značku, což bude znamenat dlouhodobou výhodu.“

Společnost ArvinMeritor Inc., která se zabývá výrobou autodílů, oznámila vytvoření společného podniku s čínskou firmou First Auto Works Sihuan Axle Brake Group of Changchun za neupřesněných finančních podmínek. Tento podnik by měl zvýšit kapacitu ArvinMeritor na produkci brzd v Číně.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích došlo k výraznému posílení amerického dolaru vůči euru. Hlavním důvodem je francouzské a nizozemské odmítnutí Evropské ústavy. Dolar mírně posílil i vůči britské libře.

Cena ropy vzrostla v minulém týdnu o více jak 6%, když překročila hranici 55 dolarů za barel. Stejně se pohybovala i cena zemního plynu. Cena zlata zůstala bez výrazné změny.

 

Zprávy ze světa

 

Hlavní událostí mimo USA bylo zcela jistě odmítnutí Euroústavy ze strany Franci a Nizozemí. Rozhořel se proces diskusí, zda pokračovat v ratifikaci i v ostatních zemích, či zda tento proces ukončit. Objevila se dokonce i debata o budoucnosti společné měny. Někteří ekonomové předpokládají konec eura.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

06.06.2007Proventus finance - souhrn 5.6. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2007Proventus finance - souhrn 30.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.05.2007Proventus finance - souhrn 3.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn 30.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn 6.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688